Sprezzatura: Η τέχνη του να ντύνεσαι ωραία χωρίς να ακολουθείς τα «πρέπει»

Δεν χρειάζεσαι βαρύ πορτοφόλι αλλά σοφές αγορές κι έξυπνους συνδυασμούς.

Πες ό,τι θέλεις για τους Ιταλούς, αλλά η αλήθεια είναι πως ξέρουν να ντύνονται. Έχουν στυλ και τον αέρα που χρειάζεται ένα καθωσπρέπει αντρικό ντύσιμο. Πολύ περισσότερο, κερδίζουν στο γεγονός ότι δεν προσπαθούν πολύ για να το πετύχουν.

Εκ πρώτης όψεως, θα υποθέσεις πως ένας καλοντυμένος Ιταλός έχει πετάξει πάνω του ό,τι πιο ακριβό έχει βρει στην αγορά. Αλλά δεν είναι έτσι. Είναι οι πετυχημένοι συνδυασμοί και το επιμελημένο στυλ που τον κάνουν να φαίνεται αξίας χιλιάδων ευρώ, ακόμη και αν δεν έχει ξοδέψει πάνω από 150. Και κάπου εδώ έρχεται η μεγάλη εφαρμογή της sprezzatura: του αυθόρμητα στιλάτου ντυσίματος.

sprezz1

Η πρώτη αναφορά γίνεται σε βιβλίο του Ιταλού συγγραφέα, Baldassare Castiglione, τον 17ο αιώνα στην καρδιά της Αναγέννησης. Ο Castiglione χρησιμοποίησε τον όρο για να περιγράψει τον αυθορμητισμό του στυλ που είχαν οι ευγενείς, χωρίς να δείχνουν «παγώνια». Αυτό το ανεπιτήδευτα κομψό ντύσιμο της sprezzatura, είναι κάτι που συστήνουν όλοι οι μεγάλοι Ιταλοί ράφτες μέχρι και σήμερα. Στο μυαλό τους, ο άντρας πρέπει να δείχνει έξυπνα ντυμένος, χωρίς να έχει συνάμα προσπαθήσει πολύ. Σαν να έκανε τόσο καλή επιλογή, που τα ρούχα είναι καρφωμένα πάνω του σαν δεύτερο δέρμα του. Και δεν έχει να κάνει με το πορτοφόλι. Έχει να κάνει με σοφές επιλογές στις αγορές και ακόμη πιο σοφές κινήσεις στους συνδυασμούς.

Και δεν είναι και τόσο δύσκολο στο να το πετύχεις. Ή τουλάχιστον να μπεις στον κόσμο της sprezzatura και να πειραματιστείς με αυτή.

 

Όπως για παράδειγμα στη γραβάτα

sprezztie

Όπου την δένεις και δεν σε νοιάζει η διαφορά του μάκρους. Την ίδια στιγμή ωστόσο, έχεις κάνει μία σοφή επιλογή στην γραβάτα σου. Είναι βαμβακερή, το χρώμα της ταιριάζει με το κοστούμι και δεν ζαρώνει. Το μάκρος απλά αφήνεται ελεύθερο. Και το ταξίδι στη sprezzatura ξεκινά.

Το ρολόι δεν θέλει μόνο…δέρμα

sprezzwatch

Οι περισσότεροι άντρες στην Ιταλία το φορούν πάνω από το πουκάμισο. Η κύρια αντίληψη για την κίνηση αυτή, είναι πως το ρολόι εκλαμβάνεται περισσότερο ως κόσμημα παρά ως μηχάνημα που σου λέει την ώρα. Και με την άφιξη των smartphones στη ζωή μας, δεν το λες και υπερβολή. Ένα στυλ που δεν είναι για όλους και σίγουρα όχι για όλα τα ρολόγια.

Οι συνδυασμοί που θα θεωρούσες απαγορευμένους

sprezzsuit

Ένα navy κοστούμι με t-shirt και trainers; Στην Ιταλία γίνεται και μάλιστα με επιτυχία. Στυλ κατάλληλο για καφέ και φαγητό, σε σημείο που να μην δείχνεις ότι είσαι καλεσμένος σε γάμο. Ναι οκ. Παλεύεται.

Στράβωσε το κούμπωμά σου

sprezzblazer

Ειδικά στο σταυρωτό μπλέιζερ, η sprezzatura σου δίνει το ελεύθερο να παίξεις με το πώς να το κουμπώσεις. Με ένα κουμπί ή και καθόλου. Μπορεί το μπλέιζερ να είναι φτιαγμένο ώστε να μην σου δίνει «χώρο» αλλά δεν παύει να είναι ρούχο με κύρος. Και αυτό δεν αναιρείται από ένα κουμπί. Σωστά;

Δεν υπάρχει βέτο στο παπούτσι

sprezzfootwear

Γενικότερα, το στυλ που θέλει τα κοστούμια να συνδυάζονται με trainers δεν είναι κάτι καινούργιο. Δεν μιλάμε όμως για το αθλητικό με το οποίο πας για τρέξιμο, αλλά το leisure που θα έβαζες με το jean σου. Δίνει μία πιο ανάλαφρη νότα στο ντύσιμο, αρκεί τα χρώματα του παπουτσιού να πλησιάζουν εκείνα του παντελονιού.

Και το τελευταίο μυστικό…

Πειραματίσου. Οι έξυπνοι συνδυασμοί δεν είναι δείγμα κακού γούστου αλλά φαντασίας. Σκέψου απλά πως πρέπει να δείχνεις κομψός αλλά και άνετος. Και μετά από μερικές δοκιμές, ίσως καταφέρεις και να τιθασεύσεις το μυστικό της sprezzatura… 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved