Unsplash O μόνος οδηγός για να κουμπώνεις σωστά όλα σου τα σακάκια

Μπορεί να σου ακούγεται αμελητέο αλλά όμως μπορεί να κριθείς στο κούμπωμα.

Κι όμως το να κουμπώσεις το σακάκι σου δεν είναι κάτι το απλό ή κάτι που το περνάς έτσι ελαφριά. Μπορεί να έχεις επενδύσει σε ένα καλό ρούχο από καλό ύφασμα μπορεί όμως να χάσεις το παιχνίδι στη λεπτομέρεια του κουμπώματος.  Ένα καλό σακάκι δεν αρκεί για να αναδείξει την εμφάνιση ενός άνδρα, αφού εκείνος θα πρέπει να ξέρει να το φορά αλλά και να το προσαρμόζει στις κινήσεις του. Τι εννοούμε; Ότι θα πρέπει εκείνος να γνωρίζει πότε να το έχει κουμπωμένο και πότε ξεκούμπωτο αλλά παράλληλα, πόσα και ποια κουμπιά θα πρέπει να κουμπώνει. Ένα σωστό κούμπωμα φανερώνει προσοχή στη λεπτομέρεια και αίσθηση του στυλ ενώ θα βελτιώσει σημαντικά την όλη εμφάνισή σας.

3 απλοί τρόποι για να φορέσεις το σακάκι χωρίς γραβάτα

Ο γενικός κανόνας λέει ότι το σακάκι πρέπει να είναι ξεκούμπωτο όταν καθόμαστε και κουμπωμένο όταν είμαστε όρθιοι. Η κανονική του κατάσταση είναι η δεύτερη καθώς έτσι αναδεικνύονται οι γραμμές του και κατ’ επέκταση η σιλουέτα εκείνου που το φορά, ωστόσο το “savoir vivre” επιτρέπει (σχεδόν επιβάλλει) το ξεκούμπωμά του όντας καθήμενοι προκειμένου να είμαστε πιο άνετοι και να αποφευχθούν οι ζάρες και τυχόν ατυχήματα με τα κουμπιά.

 

 
 

Από τα πρώτα χρόνια του κοστουμιού ως καθημερινό ένδυμα, φαίνεται να μην υπήρχαν κανόνες στο πως φόραγαν οι κύριοι τα σακάκια τους και πόσα κουμπιά κούμπωναν. Μέχρι τις αρχές του 1900. Ένας παλιός μας γνώριμος, ο Βασιλέας Edward VII, ξεκίνησε την τάση να αφήνει ξεκούμπωτο το τελευταίο κουμπί του σακακιού και του γιλέκου του. Θρυλείται πως το έκανε αυτό λόγω του ότι είχε παχύνει τόσο πολύ που δυσκολευόταν να κουμπωθεί. Ασχέτως αν ισχύει αυτό ή όχι, ο Βασιλέας καθιέρωσε την αυτήν τάση στον περίγυρό του και από την Αυλή και την αριστοκρατία επεκτάθηκε (η Μεγάλη Βρετανία ως Αυτοκρατορία εκείνη την εποχή είχε επιρροή σε όλο τον κόσμο).

 

 
 

Αν το σακάκι διαθέτει ένα κουμπί, τότε το κουμπώνουμε κανονικά. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, το κάτω κουμπί πρέπει να μένει παντού και πάντα ξεκούμπωτο: πρόκειται για συνήθεια που πρώτος καθιέρωσε ο βασιλιάς της Αγγλίας Εδουάρδος ο 7ος (ήταν τόσο εύσωμος που πάντα άφηνε το τελευταίο κουμπί του ξεκούμπωτο με αποτέλεσμα όλοι οι υποτακτικοί του να κάνουν το ίδιο και κάπως έτσι να καθιερωθεί η μόδα), ωστόσο τη σήμερον ημέρα, τα σακάκια κατασκευάζονται ώστε να φοριούνται πάντα με το κάτω-κάτω κουμπί ξεκούμπωτο. Αν το σακάκι σας διαθέτει τρία κουμπιά, τότε το μεσαίο κουμπώνεται απαραιτήτως και είναι στη διακριτική σας ευχέρεια αν θα κάνετε το ίδιο με το πάνω: το κάτω παραμένει σταθερά ξεκούμπωτο.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved