To Citizen Tsuno Darth Vader είναι ένα διαφορετικό νοσταλγικό ταξίδι

Ένα ακόμα μικρό ταξίδι στα 70s με το κατάλληλο όχημα.

Η δεκαετία του ‘70 ήταν η περίοδος που οι quartz μηχανισμοί γκρέμισαν κάθε όριο φαντασίας και δημιουργικότητας και μπορεί αυτή η κατεδάφιση παραλίγο να αφανίσει τους παραδοσιακούς ωρολογοποιούς, αλλά στο τέλος της ημέρας όλος αυτός ο δημιουργικός οργασμός βελτίωσε το είδος, μια βελτίωση που τη φοράμε σήμερα στον καρπό μας. Ειδικά στα ρολόγια, η όποια μανία νοσταλγίας είναι πράγματι μια αναδρομή σε χρυσές εποχές, εποχές που οι κατασκευαστές δεν απέρριπταν ιδέες και στα σχεδιαστικά τμήματα έλεγαν «Ας το κάνουμε κι ό,τι βγει» 

Ένα τέτοιο τέκνο της εποχής είναι και τα ρολόγια της Citizen με το προσωνύμιο Bullhead. Στα ιαπωνικά ονομάστηκαν Tsuno, δηλαδή κέρατα όλα αυτά λόγω των πλήκτρων του χρονογράφου και της κορώνας γύρω από τη θέση 12 της κάσας. Αυτός ο πειραματισμός έδωσε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά ρολόγια των 70s,μια αρχιτεκτονική που δεν παράτησε ποτέ η Citizen, και μάλιστα αξιοποιήθηκε και από τον Tarantino ως prop για το ρολόι του Brad Pitt στο Once Upon a Time in Hollywood. Με εφόδιο αυτό το πολιτιστικό αποτύπωμα, η Citizen σκέφτηκε να παντρέψει το Bullhead με ένα ακόμα pop σύμβολο των 70s, τον Πόλεμο των Άστρων. 

 

 

Το Tsuno Darth Vader είναι ένα ακόμα ρολόι που αντλεί έμπνευση από τα Star Wars, αλλά επειδή είναι period correct με την προβολή του A New Hope, μοιάζει με vintage ρολόι ή κάποιο reissue και όχι με πραγματικά νέο μοντέλο. Είναι κατάμαυρο, αλλιώς τι ρολόι Darth Vader θα ήταν και η χαρακτηριστική κάσα είναι εξίσου vintage και μαζεμένη στα 38mm. Τα μικρότερα καντράν του χρονογράφου είναι τετραγωνισμένα και διακοσμημένα από τα μοτίβα που έχει η στολή του Sith Lord με τα διάφορα μπλιμπλίκια, χωρίς κάποιο άλλο ρετροφουτουριστικό χαρακτηριστικό που να θυμίζει επιστημονική φαντασία. 

Αυτή η λιτή δόση αυθεντικής νοσταλγίας είναι τελικά που κάνει ένα ρολόι που ζητάει περίπου 300€ ένας λόγος για να συνεχίσει ή να αρχίσει και πάλι να φοράει ρολόι κι ας βλέπει την ώρα στο κινητό του. Η απουσία ευδιάκριτων λογότυπων Star Wars, η φιγούρα του Darth Vader υπάρχει μόνο στο πίσω μέρος της κάσας, το καθιστά ένα καθημερινό ρολόι που όταν πρέπει, μπορεί να περνάει απαρατήρητο με τη stealth μαύρη του όψη. 

 

 

Τελικά τα 70s αντί να σκοτώσουν τα παραδοσιακά ρολόγια, θα καταφέρουν να σώσουν και τα ρολόγια του μέλλοντος, ακόμα και σε έναν γαλαξία πολύ μακριά από εδώ. Για τους ακόμα πιο νοσταλγικούς τύπους με τα 70s υπάρχει κι ένα χρυσό αφιερωμένο στον C3PO και με το κατάλληλο δερμάτινο περικάρπιο γίνεται το ρολόι του Brad Pitt…



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved