Η Seiko γιορτάζει τα 40 χρόνια του πρώτου υβριδικού ρολογιού

Όχι, δεν έχει καμία σχέση με τα υβριδικά αυτοκίνητα, αλλά πριν από 40 χρόνια οι Ιάπωνες έφτιαξαν ένα ρολόι το οποίο συνδύαζε ψηφιακές και αναλογικές ενδείξεις.

Στην αρχή τα ψηφιακά ρολόγια προσπάθησαν να «σκοτώσουν» τα ρολόγια με δείκτες. Έφτασαν τόσο κοντά, όσο τα quartz που προσπάθησαν να στείλουν τα αυτόματα και μηχανικά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Ακολούθησε η αναβίωση των αναλογικών για να ακολοηθήσει με σειρά της η αναβίωση των ψηφιακών ως ειρωνικό throwback στους καρπούς των millennials που ένιωσαν νοσταλγία για μια εποχή που δεν πρόλαβαν. Τέλος ήρθε η ισορροπία και αυτή η ισορροπία ήταν η καλύτερη συγκυρία για να εκτιμηθεί τόσο η ψηφιακότητα, όσο και η αναλογικότητα στο καντράν.

 

 

Παρά τις όποιες αισθητικές προτιμήσεις, και τα δύο είδη έχουν τη δική τους αναντικατάστατη χρησιμότητα. Οι δείκτες είναι καλύτεροι στην ποιοτική καταγραφή του χρόνου, πχ πόσο αργά ή νωρίς είναι, ενώ οι ψηφιακές ενδείξεις προσφέρουν ασύγκριτη ακρίβεια. Αυτό ακριβώς σκέφτηκε και η Seiko το 1982 αρνούμενη να ακολουθήσει μόδες για ένα ρολόι-εργαλείο. 

Το Hybrid Diver είναι ένα ρολόι σταθμός στα καταδυτικά ρολόγια με τον συνδυασμό ψηφιακών και αναλογικών ενδείξεων, μια τάση που αναγκάστηκαν να ακολουθήσουν ακόμα και οι πιο συντηρητικοί Ελβετοί ωρολογοποιοί στην προσπάθειά τους να μην καταλήξουν να πουλάνε νοσταλγία, αλλά να παραμείνουν στο παιχνίδι των ρολογιών-εργαλείων. Κατά κάποιο τρόπο αυτή η αταίριαστη αρχιτεκτονική στο καντράν ήταν αυτή που έδωσε το φιλί της ζωής στους δείκτες για να συνεχίσουν να δείχνουν την ώρα.

 

 

Για το 2022, η Seiko γιορτάζει αυτό το επίτευγμα με μια επανέκδοση του Hybrid Diver σε επετειακή περιορισμένη παραγωγή. Σαν δώρο του έκανε μια αύξηση στην αντοχή στο νερό, από τα 150 πήγε στα 200 μέτρα, ενώ η διάμετρος της κάσας στα 47mm μπορεί να κινείται στο άνω όριο της κλίμακας, ωστόσο η κλασική κομπάκτ τοποθέτηση των πείρων το κάνει απολύτως καθημερινό ρολόι, ακόμα και μακριά από τους καταδυτικούς προορισμούς. 

Φυσικά διαθέτει ξυπνητήρι και λειτουργία χρονογράφου όπως το αυθεντικό Hybrid Diver, σε μια συσκευασία όλα σε ένα και η τεχνολογία solar για την κίνηση δεικτών και τη λειτουργία της οθόνης, εγγυάται ότι το Hybrid Diver θα μείνει όχι μόνο στη μόδα, αλλά θα λειτουργεί και τα επόμενα 40 χρόνια. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved