Blokecore: Η νέα τάση στο ανδρικό ντύσιμο μας θυμίζει τα χρόνια στο δημοτικό

Μοιάζει σαν το Dadcore να πηγαίνει βόλτα στην pub ή το γήπεδο και μας καλεί να βάλουμε περήφανα την φανέλα της αγαπημένης μας ομάδας.

Όπως όλες οι σύγχρονες τάσεις, έτσι και αυτή ξεκίνησε από το TikTok, το πιο δυναμικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης αυτή τη στιγμή. Ξεκίνησε σαν meme στα τέλη του 2021 με νέους άντρες της Gen Z να ντύνονται σαν τους πατεράδες τους όταν πήγαιναν στο γήπεδο και μετά από 8εκ views των βίντεο με το hashtag #blokecore, ήρθε η ώρα το meme να γίνει κανονική τάση της μόδας στην πραγματική ζωή.

Η ρίζα το meme είναι η κουλτούρα της pub και εκτός από τη φανέλα της αγαπημένης ομάδας, για να γίνει πλήρες σύνολο θέλει τα κλασικά bootcut jeans, με ξεβάμματα και σκισίματα και φυσικά τα ανάλογα vintage sneakers, σαν τα Adidas Samba. Η εικόνα κάποιου που τολμάει αυτό το σύνολο πρέπει να θυμίζει κάτι από τον Sacha Baron Cohen στο The Brothers Grimsby ή τα αδέρφια Gallagher και την όλη φάση των Oasis.

 

 

Το όλο look έχει κάτι το νοσταλγικό, ειδικά στην Ελλάδα έχει κάτι από το καλοκαίρι του 2004 και του έπους της Πορτογαλίας, και ως τάση στο TikTok δουλευόταν εδώ και αρκετά χρόνια από τις μεγάλες εταιρείες αθλητικών ειδών. Στην ουσία είναι το επόμενο κεφάλαιο στην πορεία του εκδημοκρατισμού της μόδας που ξεκίνησε με την καθιέρωση του workwear εκτός εργοστασίων και εργοταξίων.

Κάπου εκεί είδε φως και μπήκε η βιομηχανία ρούχων ξεκινώντας μέχρι πρότινος αταίριαστες συνεργασίες. Ο οίκος Gucci συνεργάστηκε με την Adidas, ο Virgil Abloh έβαλε τα sneakers της Off-White στο ίδιο ράφι με τα χειροποίητα δερμάτινα derby, ενώ ο Aime Leon Dore έκανε ακόμα πιο δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ streetwear και haute couture.   

 

bloke cover

 

H τάση αυτή στον χώρο του ποδοσφαίρου επισφραγίστηκε με τη συμφωνία μεταξύ της Paris Saint Germain με την Jordan σε μια συνεργασία η οποία στην αρχή έμοιαζε παράταιρη, αλλά πλέον όχι μόνο βγάζει νόημα, αλλά και λεφτά. Δεν είναι η πρώτη φορά που η βιομηχανία ρούχων παίρνει ένα χαμηλού κόστους twist της αγοράς για να το μετατρέψει σε χρυσωρυχείο. Υπάρχουν δεκάδες παραδείγματα από αντιεμπορικές υποκουλτούρες που κατέληξαν σε πηγή έμπνευσης για ασύδοτη εμπορική εκμετάλλευση. 

Το Blokecore είναι μια προσπάθεια να παρθεί πίσω το momentum από τις μεγάλες ετιαρείες και τα όπλα του είναι οι vintage φανέλες που υπάρχουν μόνο σε ντουλάπες και second hand μαγαζιά. Οι παλιές φανέλες, εκτός από την ηλικία τους, έχουν κι ένα άλλο ατού που της κάνει ιδιαίτερα αγαπητές στη συγκεκριμένη συγκυρία, ο μαξιμαλισμός τους. Οι παλιότεροι θα θυμούνται με έναν σχετικό τρόμο το πόσο παρδαλές και πολύχρωμες ήταν οι εμφανίσεις σχεδόν όλων των ομάδων στα 90s. 

 

 

Ο μαξιμαλισμός, τα oversized ρούχα, τα περίεργα χρώματα και τα ακόμα περίεργα pattern ήταν κανόνας στα 90s και αναγκαιότητα σήμερα. Μια αναγκαιότητα της Gen Z που ξεκίνησε από τον εγκλεισμό των lockdown και το γεγονός ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα ήτανα αναγκασμένη να καταπιέζεται ως προς το ντύσιμο με τις φόρμες και τις πιτζάμες κάθε μέρα.  

Τώρα ο μοναδικός φόβος αυτής της μόδας είναι να μην γίνει αφορμή για επιθέσεις χουλινκανικού τύπου από τη στιγμή που βγαίνει από την ψηφιακή ασφάλεια του social buble μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Από την άλλη πλευρά είναι και μια ευκαιρία να κανονικοποιηθεί η δήλωση αγάπης για την ομάδα μας χωρίς να φοβόμαστε στον δρόμο.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved