Τα όρια του Omega Ultra Deep ξεπερνούν τη φαντασία

Με μέγιστο βάθος αντοχής τα 6.000 μέτρα, το Omega Seamaster Planet Ocean Ultra Deep δεν είναι ένα ακόμα καταδυτικό ρολόι, αλλά μια εξερεύνηση των ορίων της εξέλιξης του ανθρώπου.

Δεν χρειάζεται να έχει κάποιος σαν αγαπημένο προορισμό την Αμοργό και τις μαγικές καταδυτικές εμπειρίες που προσφέρει απλόχερα σε έμπειρους και άπειρους δύτες και εξερευνητές του απέραντου γαλάζιου, για να γνωρίζει ότι ελάχιστους αφορά μια βουτιά που να ξεπερνά τα 30-40 μέτρα βάθος. Από την άλλη ένα ρολόι που θέλει να φέρει τον τίτλο του καταδυτικού οφείλει να έχει την επιγραφή 200-300 μέτρων μεταξύ άξονα δεικτών και θέσης 6 στο καντράν. Λόγοι που έχουν να κάνουν με την ανάγκη για διάρκεια στην αντοχή αυτή και το διαβρωτικό περιβάλλον της θάλασσας, συν το γεγονός ότι οι πιστοποιήσεις γίνονται σε απόλυτα ελεγχόμενες και στατικές συνθήκες, κάνουν απαραίτητα αυτά τα 300 μέτρα. Αλλά τι ακριβώς συμβαίνει στα 6.000 μέτρα; 

Πριν απαντήσουμε σε αυτό, θα πάμε σε ένα ακόμα μεγαλύτερο βάθος, στα 10.928 μέτρα και στην Τάφρο των Μαριανών. Το 2019 ο Victor Vescovo βρέθηκε σε αυτό το βάθος με το βαθυσκάφος του και μαζί του είχε ένα πρωτότυπο ρολόι της Omega με τίτλο Ultra Deep. Αυτό το ρολόι δεν βρισκόταν στο χέρι του, στο ασφαλές περιβάλλον της καμπίνας του βαθυσκάφους, αλλά ήταν δεμένο στο εξωτερικό του σκάφους. Με την ανάδυση στην επιφάνεια και μετά από τρία χρόνια έρευνας και εξέλιξης, η ελβετική εταιρεία δίνει στο κοινό μια έκδοση παραγωγής εκείνου του ρολογιού.

 

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Omega ταράζει τα βαθιά νερά των καταδυτικών ρολογιών με την επίδειξη των δυνατοτήτων της. Όλοι έχουν ταυτίσει την Omega με το άλλο άκρο, την εξερεύνηση του διαστήματος και το Moonwatch, όμως έχει θαλάσσια ρεκόρ να επιδείξει. Το Ploprof με τη μασίφ κάσα του και τη μοναδική του αρχιτεκτονική ήταν ο τρόπος της Omega για να δείξει ότι μπορεί να φτάσει σε ακραία βάθη χωρίς να χρειαστεί να αντιγράψει κανέναν. Δεν ήταν ένα ρολόι για όλους, αλλά ήταν μια σαφέστατη δήλωση προθέσεων και ικανοτήτων, το ίδιο ακριβώς είναι και το Ultra Deep. 

Μάλιστα η Omega παρουσίασε δύο διαφορετικές εκδόσεις του ρολογιού, αμφότερες με αντοχή 6.000 μέτρων, με διαφορές στον σχεδιασμό και τα υλικά κατασκευής. Το πρώτο μοντέλο είναι αυτό που μοιάζει περισσότερο στο πρωτότυπο που έφτασε σε βάθος που ξεπέρασε τα 10.000 μέτρα. Η ασύμμετρη κάσα φέρνει πιο απαλές γραμμές «αγκαλιάζοντας» την κορόνα καθιστώντας περιττή την κλασική προστασία που δεν είναι και πολύ λειτουργική με τη στολή και τον υπόλοιπο καταδυτικό εξοπλισμό. Επίσης δεν έχει τους συνήθεις πείρους για λουράκι ή μπρασελέ, έχοντας μια μονοκόμματη δομή που απαιτεί τη χρήση NATO strap. Το υλικό της κάσας είναι από grade 5 τιτάνιο και με την επιφάνεια που έχει δεχτεί επεξεργασία μέσω αμμοβολής έχει μια μοναδική ταυτότητα.

 

 

Από την άλλη υπάρχει και μια πιο κλασική έκδοση, από ατσάλι με συμμετρικό σχήμα, διαθέσιμο ακόμα και με μπρασελέ. Αλλά μόνο συμβατική δεν είναι αυτή η έκδοση μιας και το κράμα ατσαλιού είναι μοναδικό για την περίσταση και ακούει στο εμφατικό O-Megasteel. Πρόκειται για ένα κράμα με 50% μεγαλύτερη αντοχή από το κράμα 316L που χρησιμοποιείται ευρέως σε ρολόγια του είδους και εκτός από μηχανική αντοχή, έχει πολύ μεγαλύτερη αντοχή στο διαβρωτικό περιβάλλον της θάλασσας, μια υπόσχεση ότι το Ultra Deep δεν θα αντέξει ακόμα και την πιο σκληρή χρήση, αλλά θα διατηρήσει και αψεγάδιαστη την εμφάνισή του.  

 

 

Tα υλικά από μόνα τους δεν θα μπορούσαν να ταξιδέψουν το ρολόι αυτό σε βάθος 6.000 μέτρων χωρίς να συνοδεύονται και από αντίστοιχα επαναστατικές μηχανικές λύσεις. Από το πίσω μέρος της κάσας που αποτελείται από δύο τμήματα και τις κεραμικές φλάντζες, μέχρι το κρύσταλλο από ζαφείρι που σχεδιάζεται και κόβεται σε μια ενιαία διαδικασία, όλα μαρτυρούν πως η Omega ήθελε να ξαναγράψει τους κανόνες στα βαθέων βαθών ρολόγια. Αυτή η μοναδική προσέγγιση καθιστά περιττή τη χρήση βαλβίδας ηλίου και ταυτόχρονα κρατά πάρα πολύ μαζεμένες τις διαστάσεις του ρολογιού με 45,5 χιλιοστά διάμετρο και 18,2 πάχος. Σε συνδυασμό με τις «απαλές» γραμμές του, το Ultra Deep καταφέρνει το ακόμα πιο ακατόρθωτο, να είναι τελικά ένα επαγγελματικό ρολόι και συνάμμα κομψό παίρνοντας τη σκυτάλη από το Ploprof με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Είναι μάλλον απίθανο να καταφέρει κάποιος να αξιοποιήσει τα 5.970 μέτρα που υπολείπονται των 30 μέτρων της βουτιάς ημών των κοινών θνητών. Κάτι που δεν έχει καμία σημασία γιατί τα τεχνολογικά επιτεύγματα δείχνουν τον δρόμο στην ανθρωπότητα και όχι στον ανθρωπο.  



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved