Από τις σπηλιές στα σαλόνια, το τι φοράμε κάτω από τα ρούχα μας καθορίζει ακόμη.

Από το να σώσουμε το παντελόνι μας από τον ιδρώτα μέχρι την άνεση μας, τα εσώρουχα είναι αναμφισβήτητα το πιο αναπόσπαστο εξάρτημα σε κάθε ντύσιμο του άνδρα.

Τα θεωρούμε δεδομένα, αλλά ήταν πάντα τόσο εύκολο να τα βρεις; Από πού ήρθαν, τέλος πάντων; Πώς εξελίχθηκαν στα ελαστικά θαύματα που γνωρίζουμε και αγαπάμε; Η ιστορία των εσωρούχων του άνδρα είναι μακριά και πολλές φορές αστεία. Όχι, ποτέ δεν ήταν πιο εύκολο να βρεις εσώρουχο όσο είναι σήμερα. Κάποτε ήταν πραγματικά κατόρθωμα όμως…

 

 

Αρχαιότητα

Η πιο στοιχειώδης μορφή ανδρικών εσωρούχων ήταν συχνά ένα μόνο κομμάτι ύφασμα τυλιγμένο στη βουβωνική χώρα και τους γοφούς. Υπήρχαν σε όλα τα σχήματα και τα μεγέθη ανάλογα με την τοπική πολιτιστική επιρροή.

 

 
 

Θα μπορούσατε ειλικρινά να γράψετε ένα ολόκληρο βιβλίο για τα εσώρουχα, και σίγουρα έχουν γραφτεί πολλά τέτοια. Τόσοι πολλοί πολιτισμοί το έχουν χρησιμοποιήσει ανά τους αιώνες, που δεν θα μπορούσαμε να πούμε τα πάντα γι’ αυτά σε ένα μόνο άρθρο. Ωστόσο, μπορούμε να καλύψουμε μερικά αξιοσημείωτα παραδείγματα και κάποιες βασικές ιστορικές περιόδους.

 

Μεσόγειος

Τα αρχαία αιγυπτιακά εσώρουχα, που ονομάζονταν Schenti, κατασκευάζονταν με λινό και δένονταν μπροστά. Δεδομένου ότι οι περισσότερες από τις κατώτερες τάξεις είχαν πολύ λίγα ρούχα, αυτό θεωρήθηκε αποδεκτό ως ένα από τα βασικά εξωτερικά ενδύματα.

 

 
 

Οι θαλασσοπόροι Μινωίτες της Κρήτης είχαν επίσης μια ενδιαφέρουσα αίσθηση του στυλ. Τα λουλούδια εμφανίζονται τόσο συχνά σε απεικονίσεις εσωρούχων ανδρών, που σαφώς προτιμούνταν ως καθημερινή ένδυση. Επιπλέον, οι εικόνες τα δείχνουν σε μια πληθώρα μοτίβων και χρωμάτων. Γενικά οι Μινωίτες ήταν αρκετά μπροστά για την εποχή τους.

 

 

Αμερική

Ως ανδρικά εσώρουχα, τα ενδύματα αυτά δεν ήταν μοναδικά στη Μεσόγειο. Τα βλέπουμε επίσης να εμφανίζονται σε περίοπτη θέση στους αυτόχθονες αμερικανικούς πολιτισμούς μεταξύ της αρχαιότητας και του 14ου αιώνα.

Οι άντρες των Ίνκας, για παράδειγμα, φορούσαν τα εσώρουχά τους με τέτοιο τρόπο ώστε μια μακριά λωρίδα υφάσματος να εκτείνεται προς τα κάτω. Αυτό λειτούργησε ως ένα εντυπωσιακό διακοσμητικό κομμάτι.

 

 
 

Μεσαίωνας

Καθώς προχωράμε στον Μεσαίωνα, αρχίζουμε να παρατηρούμε κάποιες ενδιαφέρουσες εξελίξεις στα ανδρικά εσώρουχα.

Πρώτα απ 'όλα, έχουμε τα Braies μέχρι το γόνατο. Ήταν δημοφιλή στην αρχαιότητα με τους Κέλτες και τους Γερμανικούς λαούς, αλλά είδαν πιο διαδεδομένη χρήση στον Μεσαίωνα. Επρόκειτο για φαρδιά λινά ή μάλλινα παντελόνια που κουμπώνονταν ή δένονταν.

Μεταγενέστερα χρόνια

Το 1874, ο C.F. Bennett, ενώ εργαζόταν για μια εταιρεία αθλητικών ειδών στο Σικάγο, συνέβαλε τα πιο μοντέρνα ανδρικά εσώρουχα – το jockstrap.

 

 
 

Ίσως αυτή είναι και μία πολύ βασική καμπή στην ιστορία του ανδρικού εσωρούχου. Από τότε το εσώρουχο δεν ήταν ποτέ πια το ίδιο. Το μέλλον ήταν ήδη εδώ.

 

Σήμερα

Τα πρώτα σλιπ κατασκευάστηκαν από τη σειρά της Chicago's Coopers Inc στις 19 Ιανουαρίου 1935. Αυτά έχουν μια ελαστική ταινία γύρω από τη μέση και τα δύο πόδια κοντά στη βουβωνική χώρα. Τέλος, διέθετε σχήμα Υ προς μία εύκολη πρόσβαση για την ανάγκη σου.

Ήταν ένα επαναστατικό βήμα προς τα εμπρός στα σύγχρονα ανδρικά εσώρουχα, εγκαινιάζοντας στη ουσία το περιβόητο white underwear που κυριαρχεί μέχρι και σήμερα στην ανδρική μόδα κι ντουλάπα.

©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved