H ιστορία της μπότας έβαλε τις βάσεις για το γνήσιο ανδρικό στυλ

Η ιστορία της μπότας είναι μεγάλη και πολύ παλιά.

Οι μπότες πιστεύεται ότι είναι ένα από τα πρώτα παπούτσια που δημιουργήθηκαν όταν ξεκίνησε η εξέλιξη των υποδημάτων. Οι μπότες αποτελούν τη βάση των σύγχρονων υποδημάτων που ήταν απλώς μια μονάδα δύο τεμαχίων που κάλυπτε το πέλμα και τη πατούσα, πριν από έναν αιώνα.

Σε όλη την ιστορία, η σημασία των μποτών ήταν η εκπλήρωση των αναγκών του χρήστη σε συγχρονισμό με την κουλτούρα.

Οι μπότες αρχικά κατασκευάζονταν από διάφορα υλικά όπως βαμβάκι, μαλλί, μετάξι, γούνα, τσόχα και δέρμα (συμπεριλαμβανομένου του δέρματος καριμπού και του δέρματος της φώκιας φυσικά). Οι δερμάτινες μπότες είναι εξαιρετικά ζεστές και αδιάβροχες, χάρη στις έξυπνες αρθρώσεις στη σόλα και στο επάνω μέρος.

 

 
 

Γύρω στο 1000 π.Χ., οι άντρες φορούσαν απλές μπότες από μη μαυρισμένο δέρμα με τη γούνα γυρισμένη στο πόδι για να το κρατούν ζεστό.

Αυτές οι μπότες που έμοιαζαν με τσάντα ήταν απλές στο σχέδιο και στη συνέχεια έδεσαν στο πόδι με ένα δερμάτινο κορδόνι. Υπάρχει μπόλικη ιστορία που περιβάλλει τις μπότες και θα επισημάνουμε 4 σημαντικές εποχές από την ιστορία των μποτών.

 

 

Η παλαιότερη γνωστή εμφάνιση των μποτών προέρχεται από ένα αρχαίο σχέδιο σε σπήλαιο από την Ισπανία, η οποία πιστεύεται ότι χρονολογείται μεταξύ 12.000 και 15.000 π.Χ.

 

 
 

Στον αρχαίο κόσμο, οι δερμάτινες μπότες αντιπροσώπευαν την κυρίαρχη δύναμη και οι αυτοκράτορες φορούσαν περίτεχνες μπότες για να επιτρέψουν μια σημαντική διάκριση των δικαιωμάτων τους όταν η πλειοψηφία του πληθυσμού ήταν ξυπόλητη.

Το δέρμα ήταν ακριβό και τότε, και οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες αναφέρονταν ότι φορούσαν πολύχρωμες μπότες με κοσμήματα με σόλες από πολύτιμα μέταλλα. Μπότες φορούσαν επίσης οι υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί και ορισμένοι γερουσιαστές στην αρχαία Ρώμη και την Αίγυπτο.

 

 

Μεσαίωνας

Κατά τον Μεσαίωνα, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι απεικονίζονταν σε πίνακες ζωγραφικής φορώντας μπότες με κορδόνια μέχρι το γόνατο. Ο όρος brodequin χρησιμοποιήθηκε για αυτές τις δεμένες μπότες. Κατά τον δωδέκατο, δέκατο τρίτο και δέκατο τέταρτο αιώνα, μια κοντή, μαλακή μπότα που ονομάζεται estivaux έγινε δημοφιλής. Προς τα τέλη του δέκατου τέταρτου αιώνα, οι άνθρωποι άρχισαν να φορούν σόλα.

 

 
 

1500-1600 μ.Χ.

Στις αρχές του δέκατου πέμπτου αιώνα, οι άνδρες φορούσαν μπότες μέχρι τους μηρούς που ήταν συνήθως φτιαγμένες από καφέ δέρμα ζώων. Προς τα τέλη του 15ου αιώνα, οι γούνες άγριων ζώων όπως ο λύγκας έγιναν δημοφιλές υλικό για την επένδυση των μποτών.

Μέχρι τον δέκατο έκτο αιώνα, φορούσαν ψηλές μπότες από μαλακό αρωματικό δέρμα που είχαν μια σαθρή σιλουέτα. Την εποχή του Λουδοβίκου XIII εμφανίστηκε ένα πιο κοντό, ελαφρύτερο και αναδιπλούμενο μοντέλο της ψηλής μπότας, που ονομάζεται ladrine.

 

 

1800’s

Οι μπότες ήταν δημοφιλείς από τον 19ο αιώνα. Ένα σημαντικό στυλ των αρχών του 19ου αιώνα ήταν το The Blucher, που πήρε το όνομά του από έναν δημοφιλή ήρωα πολέμου. Αυτή η μπότα ήταν ένα πρακτικό μποτάκι με κορδόνια που φορούσαν εργάτες τον δέκατο όγδοο αιώνα. Μετά το 1817, αυτό το στυλ άρχισε να φοριέται και για casual και αθλητικά ρούχα. Η μπότα Blucher χρησίμευσε ως βάση για τα ψηλά αθλητικά παπούτσια, τις μπότες πεζοπορίας και τις μπότες μάχης που φοράμε στη σύγχρονη εποχή σήμερα.

 

 
 

1900- Μέχρι σήμερα

Στις αρχές της δεκαετίας του '20, οι μπότες επέστρεψαν στον λειτουργικό τους ρόλο, με εξαίρεση τα σχέδια που παρουσίαζαν σχετικά ψηλά τακούνια και φερμουάρ στο πλάι για στενή εφαρμογή. Προς τα τέλη του εικοστού αιώνα, οι μπότες επανεμφανίστηκαν ως σημαντικό στοιχείο στο νεανικό πλήθος που άρχισε να καταλαβαίνει και να ασπάζεται τη μόδα. Αυτές ήταν οι φορές που οι μπότες Chelsea έγιναν διάσημες. Τα σχέδια και τα στυλ μπότας άρχισαν να γίνονται όλο και πιο unisex στη δεκαετία του 1970, με όλους να αναζητούν μπότες τσούκα από σουέτ, καουμπόικες μπότες και μπότες πλατφόρμας με ψηλά φερμουάρ.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved