Nike Air Max 97: Η ιστορία του sneaker που έφερε το μέλλον στα πόδια των ανθρώπων

Μετά από αυτό τα αθλητικά παπούτσια δεν ήταν ποτέ ξανά τα ίδια.

Δεν ξέρω αν μπορείς να διανοηθείς την ψυχολογική πίεση όταν η Nike σου αναθέτει να σχεδιάσεις το επόμενο μοντέλο της και μάλιστα ένα μοντέλο που από την αρχή επιθυμούσε να είναι εκείνο που θα άλλαζε την αγορά των sneakers.

Όλο το στρες αυτής την αποστολής για τον Christian Tresser συρρικνωνόταν μόνο σε μία φράση που του είπαν στα κεντρικά γραφεία της Nike στο Λος Άντζελες εκείνη την περίοδο:

«Αυτό θα κρίνει την καριέρα σου. Μην τα θαλασσώσεις».

Ο ίδιος ήταν ήδη βετεράνος στην αγορά και στην παραγωγή παπουτσιών από την θητεία του στην Reebok πριν από μερικά χρόνια προτού μετακομίσει στη Nike.

 

 
 

Από τις αρχές του 1990 η Nike πειραματιζόταν με τα σχέδια, τα υλικά αλλά και τα χρώματα των παπουτσιών της, φυσικά αυτό είχε ένα μεγάλο κόστος γι’ αυτήν. Η σειρά Air Max ήταν τεράστια επιτυχία από πολύ νωρίς.

 

 

Αντί απλά να γίνουν άλλο ένα παπούτσι το οποίο θα το έβρισκε κανείς στα ράφια των πολυκαταστημάτων, κατάφερε να γίνει ένα είδος κι ένα μοντέλο που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ποπ κουλτούρα της δεκαετίας του ενενήντα.

Η ίδια η εταιρία αποσκοπούσε σε αυτό. Να γίνουν τα παπούτσια της κάτι σαν έργα τέχνης για τον καθένα, αντικείμενα λατρείας που δεν επρόκειτο να ξεφτήσουν όσο κι αν ο χρόνος περνούσε από πάνω τους αλλά και από τον κόσμο της μόδας.

 

 
 

Αυτό όμως ήταν και κάπως αρνητικό για την ίδια την εταιρία, μιας και μετά από κάθε νέο μοντέλο Nike Air Max, οι προσδοκίες ήταν κάτι παραπάνω από αυξημένες. Το κοινό περίμενε ακόμη καλύτερα χρώματα και σχέδια με κάθε νέα σοδειά.

Για τον τυχερό τον Tresser όλες εκείνες οι προσδοκίες τελικά ικανοποιήθηκαν. Τα παπούτσια που έφτιαξε έμελλε να μείνουν για πάντα στην ιστορία.

Ο ίδιος σχεδίαζε ποδοσφαιρικά παπούτσια στη Reebok και γνώριζε καλά τι σημαίνει ανταγωνιστικότητα στην αγορά. Το ήξερε πως έπρεπε να παίξει σκληρά στο χώρο της αερόσολας, πράγμα δύσκολο μιας και η Nike δεν ήταν η πρώτη εταιρία που είχε βάλει μαξιλαράκι στο παπούτσι της.

 

 
 

Μέχρι τότε όμως κανείς δεν είχε βάλει τόσο παχιά αερόσολα και αυτό ήταν που έσωσε το ζευγάρι από την εμπορική αποτυχία. Η αερόσολα του Air Max 97 ήταν κάτι παραπάνω από απίστευτη. Αυτό το παπούτσι τα είχε όλα, γνήσια αερόσολα που δεν καταλάβαινε από κραδασμούς αλλά είχε και το απόλυτα σύγχρονο σχεδιασμό.

Έτσι το Air Max 97 έγινε τελικά ένα από τα σημαντικότερα παπούτσια στην ιστορία των sneakers.

Δες εδώ εικόνες από την ποπ κουλτούρα που υποδέχτηκε το παπούτσι με ενθουσιασμό:



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved