To Tudor Black Bay Fifty-Eight σε μπρούντζο δείχνει τον τρίτο δρόμο

Μέχρι τώρα το δίλημμα ατσάλι ή χρυσός δεν άφηνε πολλές εναλλακτικές για ένα σοβαρό αντρικό ρολόι.

Σε αντίθεση με άλλα εξωτικά υλικά που υπόσχονται να αλλάξουν τα δεδομένα, ο μπρούντζος δεν είναι καθόλου νέος. Για την ακρίβεια η ανθρωπότητα γνωρίζει τις αρετές του από αρχαιοτάτων χρόνων και είναι ένα από τα πιο γοητευτικά κράματα. Ο λόγος που δεν διαδεδομένη η χρήση του στην ωρολογοποιία είναι γιατί ο μπρούντζος είναι ένα ζωντανό κράμα, δηλαδή με τα χρόνια αλλάζει η εμφάνισή του και αυτό δεν ήταν κάτι το επιθυμητό για όσους ήθελαν ένα ρολόι που να παραμένει αναλλοίωτο. Τα πράγματα όμως άλλαξαν.

 

 

Μαζί με τη λατρεία της νοσταλγίας ήρθε και η εκτίμηση της πατίνας. Αυτή η φυσική φθορά που προσθέτει υπεραξία σε αντικείμενα που μέχρι από λίγα χρόνια θα τα χαρακτηρίζαμε σαπάκια και παλιατζούρες. Τώρα που η πατίνα είναι πιο ποθητή από ποτέ, ήρθε η στιγμή για να λάμψει ο μπρούντζος. Δεν θα λάμψει ακριβώς γιατί θαμπώνει όσο παλιώνει, αλλά καταλάβατε. Για το νέα αυτό υλικό που έρχεται από το παρελθόν, η Tudor διάλεξε ένα επίσης παλιό μοντέλο της το Black Bay Fifty-Eight το οποίο παρουσιάστηκε το 1958.

 

 

Οι διαστάσεις του και τα τεχνικά του χαρακτηριστικά παραπέμπουν σε ένα vintage ρολόι με την μετριοπαθή, για καταδυτικό, διάμετρο κάσας στα 39 χιλιοστά και τα 200 μέτρα βάθους αντοχής στο νερό. Το καντράν έχει μια καφέ ντεγκραντέ απόχρωση από το κέντρο προς τη διάμετρο μιμούμενο το «κάψιμο» από τις ακτίνες του Ήλιου. Η μπρούντζινη επιφάνεια της κάσας είναι ήδη βουρτσισμένη περιμένοντας τα πρώτα σημάδια της οξείδωσης που θα της χαρίσει τη γοητευτική πατίνα.

 

 

Ο μπρούντζος δεν σκουριάζει, απλά αποκτά μια θαμπή ιριδίζουσα απόχρωση με πράσινες και μπλε ανταύγειες που δρα σαν ασπίδα απέναντι στην περεταίρω οξείδωση. Αυτός είναι και ο λόγος που είναι παραδοσιακό υλικό για την κατασκευή αντικειμένων που έρχονται σε επαφή με το θαλασσινό νερό όπως προπέλες, σκάφανδρα κλπ. Ο μπρούντζος όμως είναι ένα ειδικό υλικό ως προς την κατεργασία του.

Για να συναρμολογήσει η Tudor κάθε ένα από αυτά ιδιαίτερα Black Bay Fifty-Eight έπρεπε να χρησιμοποιήσει ναυπηγικές τεχνικές. Κάθε κομμάτι από την κάσα μέχρι το μπρασελέ είναι προϊόν μηχανουργικής, αλλά σφυρηλάτησης. Παρά την ιδιαιτερότητά του ο μπρούντζος δεν είναι ακριβό υλικό κάτι που δεν εκτοξεύει την τιμή αυτού το Black Bay όπως θα περίμενε κανείς.  

 

 

Η παράδοση της Tudor επιβάλει τη χρήση κλασικών λύσεων σε όλα τα υπόλοιπα εξαρτήματα του ρολογιού κι έτσι ο δείκτης της ώρας έχει το κλασικό σχήμα της χιονονιφάδας που χαρακτηρίζει τα ρολόγια της ελβετικής εταιρίας για περισσότερα από 70 χρόνια. Κάθε ένα από τα μπρούντζινα Black Bay Fifty-Eight θα ωριμάσει διαφορετικά, ανάλογα με το περιβάλλον που θα εκτεθεί. Άρα δεν είναι μόνο μοναδικό μοντέλο, αλλά κάθε ένα από αυτά θα είναι και μοναδικό ρολόι.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved