Ποιος τύπος ρολογιού ταιριάζει στο στυλ σου;

Όπως δεν είναι όλοι οι άντρες ίδιοι, το ίδιο συμβαίνει και με τα ρολόγια. 

Κάποτε η βασική λειτουργία ενός ρολογιού ήταν να δείχνει την ώρα. Και τώρα φυσικά τα ρολόγια δείχνουν την ώρα, και μάλιστα με μεγαλύτερη ακρίβεια από ποτέ, αλλά κανείς δεν φοράει ρολόι γι’αυτό τον λόγο πια. Από τη στιγμή που ξέρεις ανα πάσα στιγμή τι ώρα είναι μιας και περνάς τουλάχιστον 8 κάθε μέρα μπροστά από μια οθόνη που πάνω δεξιά σου δείχνει την ώρα, το ρολόι είναι πια κυρίως ένα αντρικό αξεσουάρ. 

Ο τύπος του ρολογιού έχει μεγαλύτερη σημασία τώρα γιατί ως αξεσουάρ οφείλει να είναι προσαρμοσμένο στον τρόπο ζωής σου και να εκφράζει τη στάση σου απέναντι σε αυτή. Φορώντας κάποιο πολύ επαγγελματικό ρολόι δεν σημαίνει πως αξιοποιείς στο έπακρο τις δυνατότητες του. Κανένας μέσος χρήστης δεν θα βουτήξει στα 400 μέτρα με ένα καταδυτικό ρολόι, πόσο μάλλον να ταξιδέψει στο διάστημα με ένα Speedmaster με την έγκριση της NASA. Είναι περισσότερο μια δήλωση προθέσεων, μπορεί να μην είμαι αυτό που λέει το ρολόι μου, αλλά εκεί στοχεύω. 

 

 

Για κάποιους ένα καλό ρολόι είναι μία ακόμα μορφή εκδήλωσης της ματαιοδοξίας τους. Δεν έχουν απαραίτητα άδικο, αλλά πόσο βαρετή και στάσιμη θα ήταν η ζωή μας χωρίς έστω μια μικρή τέτοια επίδειξη; Άλλωστε ένα ρολόι είναι ίσως και η πιο ανώδυνη μορφή της, είναι αθόρυβο (κυριολεκτικά), δεν μολύνει το περιβάλλον, δεν καταλαμβάνει όγκο και γενικά δεν ενοχλεί κανέναν.

 

 

Για να αφεθείς στη μαγεία της κατοχής ενός καλού ρολογιού δεν χρειάζεται να επενδύσεις ένα τσουβάλι λεφτά, ανάλογα με τον προϋπολογισμό σου μπορείς να κάνεις την κατάλληλη επιλογή. Το δύσκολο είναι να αποφασίσεις τον τύπο του ρολογιού που σου ταιριάζει καλύτερα. Το μέγεθος του καρπού θα καθορίσει τη διάμετρό του. Το ντύσιμο και το lifestyle σου θα διαλέξουν τον τύπο. Στη συνέχεια θα δεις τους κυριότερους τύπους ρολογιών και μερικά ενδεικτικά μοντέλα που θα σε βοηθήσουν να διαλέξεις.

Aviation

 

 

Δεν θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε αλλιώς, μιας και τα  αεροπορικά ρολόγια είναι και τα πρώτα ρολόγια με λουράκι για τον καρπό. Το κλασικό ρολόι με την αλυσίδα δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει για τους πρώτους πιλότους στις αρχές του 20ου αιώνα και έτσι γεννήθηκε το ρολόι που ξέρουμε. Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και τα αεροπορικά ρολόγια είναι μια κατηγορία από μόνα τους. Χαρακτηρίζονται από τη σχετικά μεγάλη διάμετρο κάσας, τις ευανάγνωστες ενδείξεις και την ογκώδη κορώνα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και με γάντια. Η λιτή τους εμφάνιση «κόβει» αρκετά από τη μεγάλη διάμετρο και δεν χτυπάει άσχημα στο μάτι. Είναι ταυτόχρονα ρολόι εργαλείο και διαπιστευτήριο κοσμοπολιτισμού.  

Καταδυτικά

 

 

Όλα ξεκίνησαν από τη Rolex όταν έβγαλε το πρώτο αδιάβροχο Oyster και 100 χρόνια μετά συνεχίζει να κρατάει τα σκήπτρα της κατηγορίας που βουτάει στα βαθιά. Επειδή ο όρος καταδυτικό ρολόι έχει πάρει πολύ νερό, να θυμίσουμε ότι ένα τέτοιο ρολόι πρέπει να είναι αδιάβροχο για τουλάχιστον 100 μέτρα, να έχει αμφιδέξια περιστρφόμενη στεφάνη και να είναι ευανάγνωστο στα 25 εκατοστά σε συνθήκες απόλυτης συσκότισης. Η κατασκευή τους απαιτεί να είναι ογκώδη και γι’αυτό χαρακτηρίζονται και ως τα macho ρολόγια. Απευθύνονται σίγουρα στους λάτρεις της θάλασσας, της περιπέτειας και είναι ένας καλός τρόπος για να δείξεις ότι είσαι πάντα έτοιμος. Δεν είναι τυχαίο που είναι καταδυτικά τα περισσότερα ρολόγια που έχει φορέσει ο 007.

Στρατιωτικά ρολόγια

 

 

Ξεκίνησαν τη θητεία τους στα χαρακώματα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στα χέρια των αξιωματικών. Αρχικά έπρεπε να είναι λιτά να λένε απλά την ώρα και να είναι όσο το δυνατόν πιο διακριτικά και καθόλου λαμπερά. Πλέον είναι ένας όρος ομπρέλα για μια σειρά από ρολόγια που μπορεί να είναι ακόμα και καταδυτικά ή αεροπορικά και συνήθως πληρούν τις προδιαγραφές που έχουν θεσπίσει οι ένοπλες δυνάμεις κάποιας χώρας. Τα παραδοσιακά λιτά στρατιωτικά ρολόγια υπάρχουν ακόμα ως επανεκδόσεις και είναι μια από τις καλύτερες λύσεις για τον άντρα χαμηλών τόνων.

 Χρονογράφοι

 

 

Ποιος άντρας δεν θα ήθελε να βρεθεί έστω και για λίγα κλάσματα του δευτερολέπτου στη θέση του Steve McQueen ενώ τρέχει στο LeMans; Κλάσματα που μόνο ένας χρονογράφος θα μπορούσε να καταγράψει. Οι χρονογράφοι είναι αυτά τα ρολόγια που εγκολπώνουν άλλα μικρότερα «ρολόγια». Με την κατάλληλη διαδικασία μπορείς να μετρήσεις την ταχύτητα με την οποία κινείσαι και χρονομετρήσεις. Οι περισσότεροι κάτοχοι χρονογράφων αγνοούν αυτές τις λειτουργίες, όμως αυτό δεν σημαίνει τίποτα απολύτως. Αν είσαι λάτρης της ταχύτητας και της ακρίβειας, ένας χρονογράφος είναι ότι πρέπει για σένα ακόμα κι αν δεν οδηγείς κάποιο εξωτικό hypercar.

Dress

 

 

Είναι ίσως τα πιο λεπτεπίλεπτα και απλά ρολόγια. Δεν έχουν σχεδιαστεί για να αντέχουν σε ακραίες συνθήκες παρά μόνο αν αυτές περιλαμβάνουν το καλό σου κουστούμι. Είναι το ιδανικό συμπλήρωμα για εκείνο το σετ από μανικετόκουμπα που έχεις κληρονομήσει και δε μια σημαντική στιγμή της ζωής σου θα δείχνει σε όλους ότι δικαίως βρίσκεσαι εκεί που έφτασες. Αν η δουλειά σου απαιτεί να είσαι συχνά στην τρίχα είναι μια επένδυση που αξίζει να κάνεις.

GMT

 

 

Από τη στιγμή που δεν μπορείς πια να πετάξεις με Concorde, ένα ρολόι πολλαπλών ζωνών ώρας είναι το μόνο που έχει μείνει για τους πραγματικούς πολίτες του κόσμου. Συνήθως έχουν 2 ή 3 διαφορετικές ζώνες ώρας και έναν τέταρτο δείκτη στο καντράν ή/και περιστρεφόμενη στεφάνη για τον καθορισμό των ζωνών. Φυσικά το απόλυτο φετίχ σε αυτά τα ρολόγια είναι δίχρωμη στεφάνη ανά 12ωρο και ακόμα κι αν δεν ταξιδεύεις συχνά μπορείς να την έχεις να δείχνει ένα αξέχαστο ταξίδι.  

Smart

 

 

Εκεί που όλοι πόνταραν ότι τα κινητά θα σκοτώσουν για πάντα τα ρολόγια, ξεπήδησε μια ακόμα κατηγορία για να δείξει ότι το ρολόι είναι πολύ σκληρό καρύδι. Συνδεδεμένο με όλα τα απαραίτητα apps και συσκευές της καθημερινότητάς μας είναι ένας τύπος ρολογιού-εργαλείου. Σίγουρα οι παραδοσιακοί λάτρεις του ρολογιού το κοιτάζουν με μισό μάτι και το αντιμετωπίζουν σαν ένα ένα ακόμα ηλεκτρονικό μαραφέτι, όμως είναι υπό διαμόρφωση προϊόν. Τα smartwatches ξεφεύγουν από την εικόνα της μίνι οθόνης κινητού και αυτονομούνται. Ακόμα και παραδοσιακοί κατασκευαστές αρχίζουν να προσθέτουν smart λειτουργίες σε παραδοσιακά ρολόγια δημιουργώντας μια νέα υβριδική κατηγορία. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved