Ποιος λαός φόρεσε πρώτος γυαλιά ηλίου μέσα στην Ιστορία;

Αυτός είναι ο πρώτος λαός που ξεκίνησε τη μόδα των γυαλιών ηλίου.

Τα γυαλιά ηλίου πρωτοχρησιμοποιήθηκαν πριν από δύο και πλέον χιλιάδες χρόνια όχι για να προστατεύονται οι άνθρωποι από τις βλαβερές ακτίνες του ηλίου, αλλά... από τα κακά πνεύματα.

Όλοι γνωρίζουμε πια πόσο σημαντικό είναι να προστατεύουμε τα μάτια μας από την υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (UVA και UVB), που μπορεί να προκαλέσει βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα σοβαρά οφθαλμικά προβλήματα, καθώς και από το έντονο φως που μειώνει τη διαύγεια της όρασης, κουράζει τα μάτια και μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο.

Ωστόσο, οι πρώτες ιστορικές αναφορές που συναντάμε για τα γυαλιά ηλίου κινούνται μεταξύ λογικής και δεισιδαιμονίας. Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι ένα από τα πλέον χρησιμοποιούμενα αντικείμενα παγκοσμίως, ξεκίνησε την «καριέρα» του ως μέτρο προφύλαξης από… τα κακά πνεύματα, προτού -στο πέρασμα των χρόνων- μετατραπεί σε δημοφιλές gadget της μόδας, για να φθάσει να αποτελεί ένα από τα εκ των ων ουκ άνευ για την πολυτιμότερη ανθρώπινη αίσθηση, την όρασή μας.

Στη μοντέρνα Κίνα δεν πάνε και πολύ καλά. 

 

Κι όμως, σε μια πολύ μακρινή εποχή, πριν από 2.000 χρόνια, στην Κίνα (την πατρίδα, άλλωστε, δεκάδων «χρηστικών» ανακαλύψεων) οι άνθρωποι πρωτοχρησιμοποίησαν γυαλιά ηλίου όχι για να προστατεύουν τα μάτια τους από τις ακτίνες του ηλίου, αλλά από τις «κακές δυνάμεις».

Αιώνες μετά, σε άλλες αναφορές, και πάλι από την Κίνα, διαβάζουμε ότι οι πρόγονοι των… Rayban, ήταν επίπεδοι φακοί από κρύσταλλο χαλαζία, επιχρωματισμένοι με καπνό, με σκοπό να αποκρύπτουν το  βλέμμα και τις εκφράσεις των δικαστών κατά τη διάρκεια της εξέτασης των μαρτύρων σε σοβαρές δίκες.

Δες το παρακάτω άλμπουμ για να δεις ολόκληρη την ιστορία των γυαλιών ηλίου μέσα από εικόνες:



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved