Πώς το Levi's τζάκετ του Albert Einstein έγινε το διασημότερο του κόσμου

Μία ματιά στην γκαρνταρόμπα ενός αστραφτερού μυαλού.

Δεν είναι ούτε καν τζιν! Κι όμως…είναι το highlight σε μία έκθεση για τα πιο διάσημα προϊόντα της εταιρίας Levi’s.

Από την αρχή του δέκατου ένατου αιώνα οι άνθρωποι ήθελαν να μετακομίσουν προς τη Δύση και να αναζητήσουν την ευημερία και τα πλούτη.

Είχαν ανάγκη όμως από μία νέα, πιο «σκληρή» γκαρνταρόμπα και ο Levis Strauss ήταν εκεί για να τους την παρέχει, την κατάλληλη ώρα και την κατάλληλη στιγμή.

Οι πρώτοι φανς του διάσημου δημιουργού όμως δεν είχαν όλοι ιδιαίτερη αγάπη για το ντένιμ. Όπως ήταν και ο ίδιος ο Άλμπερτ Αϊνστάιν. Μετά που δραπέτευσε από τη Γερμανία, πριν τον  δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, ο διάσημος φυσικός πήγε στην Καλιφόρνια όπου και απόκτησε ένα δερμάτινο τζάκετ levi’s.

Τώρα το συγκεκριμένο τζάκετ είναι το διαμάντι μίας έκθεσης με τίτλο «Levi Strauss: A History of American Style», που ανοίγει τις πόρτες της στο Contemporary Jewish Museum στο San Francisco.

Τολμήσαμε να ρωτήσουμε την διευθύντρια της έκθεσης, Tracey Panek, αν όντως αυτό είναι το πιο διάσημο τζάκετ στην ιστορία του πολιτισμού

Ο ίδιος μας είπε πως σίγουρα δεν είναι το πιο παλιό, μιας και το παλαιότερο τζάκετ έρχεται πίσω από το 1880. Σίγουρα όμως, είπε η Panek, είναι το πιο κουλ, μιας και το φορούσε, και μάλιστα σε ολόκληρη τη ζωή του, ο πιο διάσημος φυσικός του κόσμου, ο ίδιος ο Άλμπερτ Αϊνστάιν.

Δες γιατί ο Άινστάιν ήταν ο πιο παράξενος άνθρωπος του κόσμου. 

 

Ο ίδιος ο Αϊνστάιν το φορούσε και στο εξώφυλλο του περιοδικού TIME εν έτη 1938! Και ναι είναι το πιο πολύτιμο πράγμα που έχει στην κατοχή της η Levi’s.

Όταν ο επιστήμονας αγόραζε αυτό το τζάκετ, η Levi’s ήταν ακόμη μία άγνωστη μάρκα ρούχων της Δυτικής Ακτής, με μαγαζιά στη Γιούτα, στην Αριζόνα, στην Καλιφόρνια και στη Νεβάδα.

Το μοντέλο Menlo, το συγκεκριμένο δηλαδή που φορούσε ο Αϊνστάιν, βγήκε στην αγορά το 1933.

Το αστείο είναι πως ο διάσημος επιστήμονας δεν ήταν αυτό που λέμε ο συνηθισμένος πελάτης της τότε Levis, δηλαδή ο εργάτης.

Και παρόλο που ο Αϊνστάιν εμφανιζόταν με αυτό το τζάκετ για χρόνια σε φωτογραφίες, η ίδια η εταιρία δεν είχε ιδέα πως το τζάκετ ήταν δικό της.

levis00

Το ανακάλυψαν σε μία δημοπρασία του οίκου Christie’s το 2016, όταν το ρούχο μπήκε σε πώληση στο ευρύ κοινό. Τυχαία βρισκόταν στο Λονδίνο η Panek κι έτσι αγοράστηκε ξανά πίσω από την Levis.

«Πήρα τηλέφωνο ξημερώματα τον πρόεδρο της εταιρίας, τον ξύπνησα και του είπα τι συμβαίνει…εκείνος μου είπε να το πάρω πάση θυσία» μας λέει η Πάνεκ. Τελικά το τζάκετ αγοράστηκε από την Levis για 110.500 λίρες.

Όταν το τζάκετ πήγε πίσω στη «μητέρα» του εταιρία μετά από μερικούς μήνες, η Panek το μύρισε και όντως μύριζε ακόμη…καπνό πίπας! Ο Αϊνστάιν ήταν πάντα ένας μανιώδης καπνιστής πίπας.

Δες το παρακάτω άλμπουμ για να δεις το διάσημο τζάκετ:



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved