Πώς το rock n' roll άλλαξε την ιστορία της ανδρικής μόδας

Υπήρξε ίσως η μεγαλύτερη επιρροή στην ιστορία της μόδας. Και αξίζει να επηρεαστείς από αυτή.

Ξεκινάει, όπως πολλά άλλα, με τον Βασιλιά…πριν ακόμη ο Έλβις Πρίσλει γίνει μεγάλο αστέρι σε ολόκληρο τον κόσμο, ήταν απλά ένα αγόρι από το Μέμφις του Τενεσί. Η μόδα σχεδόν δεν υπήρχε στο ροκ εντ ρολ και το μόνο που έπαιζε ρόλο ήταν ο τραγουδιστής να φοράει κάτι μόνο και μόνο για να βγει και να πει ένα τραγούδι.

Αυτό όμως άλλαξε με τον Βασιλιά. Ο Έλβις τα άλλαξε όλα κι έτσι ξεκίνησε μία ιστορία που συνεχίζεται ακόμη και σήμερα…η μόδα να είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ποπ και όχι μόνο.

Μετά από αυτό η μόδα και το ροκ εντ ρολ θα γίνει η πιο δυνατή επιρροή για τους νέους σχεδόν για έναν αιώνα τώρα.

Και δεν ήταν μόνο το τεράστιο ταλέντο του Έλβις που έκανε την αντρική μόδα να τον ακολουθεί παντού και κατ’ επέκταση όλους τους νέους.

 

Η μόδα του ροκ εντ ρολ έκανε την έκρηξη της την ίδια στιγμή που έγινε της μόδας να είσαι teenager, την ίδια στιγμή που η ταινία του Τζέημς Ντην, Επαναστάτης Χωρίς Αιτία έβγαινε στους κινηματογράφους, την ίδια στιγμή που ο Μάρλον Μπράντο ήταν εκείνος ο μοναχικός και άγριος μηχανόβιος στο The Wild One κι έκανε χιλιάδες νέους να παραληρούν και να θέλουν να τον ακολουθήσουν στο άγνωστο.

Όλα έδειχναν πως ο συντηρητισμός της δεκαετίας του ’50 ξεψυχούσε, ο πόλεμος ήταν μία κακή ανάμνηση και τώρα ήταν η σειρά των νέων να δοξαστούν, ήταν η σειρά της ξεγνοιασιάς και της διαφορετικότητας.

Η μόδα ήταν εκεί για να υποστηρίξει τις ανάγκες των νέων ανθρώπων που γνώριζαν τον κόσμο αλλά και τους νέους ήχους που τους έκαναν να ονειρεύονται.

Το ροκ εντ ρολ γεννιόταν. Ξαφνικά οι νέοι είχαν άπλετο χρόνο και χρήματα. Είχαν ανεξαρτησία ή τουλάχιστον πάλευαν γι’ αυτήν.

Οι νέοι σταμάτησαν να αυτοπροσδιορίζονται από τον τοπικισμό ή από την τάξη στη οποία ανήκαν. Τώρα αυτό που τους ένωνε ήταν η μουσική και το ντύσιμο.

Ήσουν αυτό που άκουγες κι έλεγες τι άκουγες με τα ρούχα που φορούσες. Beatles, Rolling Stones, Small Faces, The Clash, Janis Joplin, Led Zeppelin, Black Sabbath, Rory Gallagher, David Bowie και τόσοι άλλοι άλλαξαν την ιστορία του ανδρικού ντυσίματος.

Όταν ο Έλβις «έσκασε» στη σκηνή του ’50 τα έκανε όλα άνω κάτω. Κάνεις ποτέ μέχρι τότε δεν είχε κάνει τον όρο outsider να είναι κουλ, κανείς ποτέ μέχρι τότε δεν είχε τολμήσει να κουνήσει τους γοφούς του με τέτοιο τρόπο.

1449 B10 Jimi Jacket Scarf 1967

Ο Έλβις έκανε το ροζ κουστούμι να είναι αποδεκτό, έκανε τα λευκά παιδιά να φοράνε zoot suits, και το να έχεις μία διαφορετική ντουλάπα από τον πατέρα σου ήταν κάτι το καλό. Δεν ήταν κακό να φοράς τα παλιά ρούχα του παππού σου από το στρατό ή να έχεις σκισμένα παντελόνια. Όλα ήταν αποδεχτά.

Για τα επόμενα 50 χρόνια οι μόνοι «influencers» της μόδας θα ήταν οι ίδιοι οι ροκ σταρ.

Και κάπως έτσι δημιουργήθηκαν τα λεγόμενα tribes της ποπ κουλτούρας: Punks, Glammers, Hard Rockers, Soul Brothers, Weirdos. Όλοι εναντίον όλων αλλά όλοι μαζί πολέμησαν το κατεστημένο και τις συμβάσεις μίας παγκόσμιας συντηρητικής τάξης.

Κι όλα αυτά το έκαναν μέσω της μουσικής και του ανορθόδοξου ντυσίματος. Ένα κίνημα που μας ακολουθεί μέχρι σήμερα και θα μας ακολουθεί μάλλον για πάντα.

Δες το παρακάτω άλμπουμ για να δεις μερικούς από τους πιο διάσημους ροκάδες στην ιστορία.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved