Allen Iverson: Ο άνθρωπος που έδωσε στυλ στο μπάσκετ

Μετά την είσοδό του στα παρκέ, τίποτα δεν ήταν ίδιο.

Κάποτε μας έλεγαν πως το μπάσκετ είναι το άθλημα των ψηλών και έτσι μάθαμε να το αντιμετωπίζουμε. Κάποια στιγμή ωστόσο ξεπρόβαλαν από το πουθενά κάτι τύποι ονόματι Steph Curry, Russel Westbrook, Derrick Rose, Damien Lillard και James Harden, αλλάζοντας εντελώς την κοσμοθεωρία μας. Το παιχνίδι πλέον εξελίχθηκε, οι θεωρητικά «κοντοί» από συμπληρωματικοί έγιναν στρατηγοί και το μπάσκετ μπήκε σε fast motion mode. Μια ταχύτατη απόλαυση.

Πριν όμως να έρθει αυτή η πεντάδα και για να ανατρέψει τα όσα γνωρίζαμε, υπήρχε ένας τύπος, ο οποίος άφησε για τα καλά το στίγμα του στο ΝΒΑ και γενικότερα στο παγκόσμιο μπάσκετ. Ένας παικταράς ύψους μόλις 1.83 μ. που όμως ποτέ δεν κοίταξε με δέος όσους «Γολιάθ» στάθηκαν απέναντι σε αυτόν και αντίπαλα στεφάνια. Έμεινε στην ιστορία ως ο «Answer» του ΝΒΑ. 

Είναι ο Allen Iverson.

 

Εντός παρκέ 

Με μια γρήγορη ματιά στο βιογραφικό του, θα δούμε ότι ο «ΑΙ» - όπως τον φώναζαν στους Sixers – δεν ήταν απλώς ένας τύπος που προσέφερε μαγεία όταν είχε μπάλα στα χέρια, που έκανε «χαζό» τον Michael Jordan και έβαλε τη Philadelphia ξανά στον μπασκετικό χάρτη, αλλά μια ηγετική φιγούρα που έδωσε στυλ και φινέτσα στο σύγχρονο μπάσκετ.

Είναι ουσιαστικά ο άνθρωπος που άλλαξε για πάντα τον τρόπο παιχνιδιού του point guard, ξεκινώντας την επανάσταση των κοντών κατά των ψηλών με φόντο την κυριαρχία του αθλήματος. Πριν από αυτόν οι χειριστές της μπάλας αρκούνταν στο να είναι καλοί οργανωτές, να προωθούν το παιχνίδι και να πιέζουν την μπάλα. Ο Iverson όμως ήταν άλλη ιστορία.

Δεν του αρκούσε να είναι ένας απλός ακόλουθος του παιχνιδιού, το παιχνίδι έπρεπε να στήνεται γύρω του. Μπορεί με το μπόι του να μην γέμιζε το μάτι, αλλά ήταν ένας ψυχρός εκτελεστής. Οι 26.7 πόντοι καριέρας το αποδεικνύουν.

 

Εκτός των 4 γραμμών

Όλοι έχουν να λένε για τα κατορθώματα και την επίδρασή του εντός των τεσσάρων γραμμών. Η προσφορά του ωστόσο έξω από τα παρκέ είναι πολύ πιο εμβληματική. Διότι ο Iverson δεν ήταν απλά ένας παίκτης, ήταν ολόκληρη κουλτούρα. 

Κάθε εποχή έχει τα trends και τη φινέτσα της, ωστόσο αν δεν εμφανιστεί ένας «προφήτης» για να παρακινήσει τον κόσμο, η μόδα δεν θα αλλάξει από μόνη της. Στην περίπτωση του μπάσκετ, αυτός ο προφήτης ήταν ο Iverson. Σε μια εποχή που η λέξη μόδα ήταν ουτοπία για το μπάσκετ, ο «Answer» επέβαλε το hip hop style που σήμερα είναι βασικό χαρακτηριστικό του αθλήματος. Κάθε του εμφάνιση συνοδευόταν με μια χρυσή αλυσίδα, χοντρά παντελόνια και συνήθως αμάνικα, μη διστάζοντας να κάνει διαφήμιση των τατουάζ που κάλυπταν το κορμί του. Και η αλλαγή δεν άρχησε να έρθει.

Μια και λέμε για μοδάτους παίκτες, διάβασε για το στυλ του Kyrie Irving.

Ξαφνικά ο καθωσπρεπισμός έγινε αντικείμενο προς εξαφάνιση, το ανέμελο στυλ άρχισε να περνά για τα καλά στη λίγκα και ο Iverson έγινε ο απόλυτος trendsetter. Η επιρροή του ήταν τόσο μεγάλη, που το 2005 ο τότε κομισάριος του ΝΒΑ, David Stern, επέβαλλε πρόστιμα σε όσους παίκτες προτιμούσαν το «Answer» dress code

Αν υπάρχει κάτι ακόμα για το οποίο θα πρέπει να αισθάνεται περήφανος και αφορά το παιχνίδι, δεν είναι άλλο από το μανίκι-σήμα κατατεθέν του σε κάθε αγώνα. Ένα outfit που πλέον δεν βλέπεις πολλούς να μην το φοράνε.

 

Εν έτει λοιπόν 2020, στα 45 του χρόνια ο Iverson θα μπορούσε να είναι ο απόλυτος άρχοντας, όντας ένας εκ των παικτών που κράτησε ψηλά το ΝΒΑ σε μια εποχή που ο Jordan ετοιμαζόταν να αποχωρήσει, ωστόσο η εξωγηπεδική ζωή, τα οικονομικά προβλήματα και κυρίως το άδοξο φινάλε του, ήταν αρκετά για να του αφήσουν τη στάμπα του παραδείγματος προς αποφυγή και της τρανής απόδειξης ότι τον πλούτο δεν φτάνει να τον αποκτάς, πρέπει και να τον διαχειρίζεσαι.

Μπορεί ο κόσμος να είναι αδίστακτος και να μην συγχωρεί, ωστόσο στην περίπτωσή του είναι άδικο να αντιμετωπίζεται με αυτόν τον τρόπο. Διότι είναι ένας τύπος που άλλαξε μια για πάντα το μπάσκετ, αλλά όχι με τον τρόπο που το έκαναν διάσημοι σταρ, όπως ο Jordan, ο Bryant ή ο LeBron. 

allen iverson top

 

Ο Iverson ήταν αυτός που έδωσε ελπίδα στον άλλοτε «φτωχό» συγγενή του μπάσκετ – δηλαδή τον κοντό παίκτη- και τον μετέτρεψε σε πρωταγωνιστή. Πάνω από όλα όμως είναι ο άνθρωπος που δεν δίστασε να παρουσιάσει την «αλήτικη» κουλτούρα του μέσα στα παρκέ και να αποκτήσει φανατικούς ακόλουθους.

Αυτός είναι ο Allen Iverson. Ο τύπος που βρήκε μπροστά του ένα άθλημα, το τίμησε και το παρέδωσε στους επόμενους με ταυτότητα και φινέτσα. Τη δική του φινέτσα. 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved