Μια λάγνα ματιά στα 25 καλύτερα sneakers όλων των εποχών

Τα φόρεσες, τα φοράς, γούσταρες και συνεχίζεις να τα γουστάρεις. 

Τα λέμε, τα φοράμε και οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουμε καν την ετυμολογία τους. Πολλοί θεωρούν ότι ο όρος sneakers χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Αμερική, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι η πρώτη αναφορά έγινε το μακρινό 1864 στις γυναικείες φυλακές του Brixton. Εκεί όπου οι φύλακες φορούσαν συγκεκριμένα παπούτσια όταν περιφέρονταν στις φυλακές για να μην τους ακούν οι κρατούμενοι όταν πλησιάζουν. "Sneaks" τα αποκαλούσαν χαρακτηριστικά για να αποδώσουν την... υπουλοσύνη τους. 

Έκτοτε, ο όρος χρησιμοποιήθηκε για να δώσει ταυτότητα σε κάθε είδους παπούτσι που προοριζόταν για αθλητικές δραστηριότητες, η αλήθεια όμως είναι πως πολύ γρήγορα η φήμη τους ξέφυγε από τους στίβους, τα παρκέ και τα γυμναστήρια και ξεχύθηκε στους δρόμους ορίζοντας το street style και καθορίζοντας το casual ντύσιμο. 

Με τη δική τους στάμπα χαραγμένη ανεξίτηλα εδώ και κάμποσες γενιές, ήρθε η ώρα να τους αποδοθεί η τιμή που τους αρμόζει. Κάτι τέτοιο μάλλον θα σκέφτονταν οι διοργανωτές της έκθεσης που έχει στηθεί εδώ και κάποιες μέρες στη γκαλερί «Archivist» του Λονδίνου. «Δεν μπαίνουν στα μουσεία, δεν μπαίνουν σε γκαλερί, οπότε σκεφτήκαμε πως ήρθε η ώρα να πάρουμε τα trainers και να τα εξετάσουμε από μια πιο σοβαρή ιστορική και πολιτιστική οπτική», αναφέρει χαρακτηριστικά ένας εκ των διοργανωτών, Neal Heard. 

Αφού πρώτα μια ομάδα ειδικών από διάφορες χώρες του κόσμου δημιούργησε μια λίστα με τα 50 πιο δημοφιλή sneakers όλων των εποχών, το κοινό κλήθηκε μέσα από μία online ψηφοφορία να καταλήξει στα 25 τα οποία τελικά είναι κι εκείνα που εκτίθενται στη συγκεκριμένη γκαλερί. Ανάμεσά τους, στανταράκια όπως τα Stan Smith της Adidas, μέχρι και outsider όπως τα Borg Elites της Diadora. 

Έλα να ρίξεις μια ματιά στο παρελθόν που διαμόρφωσε το στυλιστικό μας παρόν μέσα από τη φωτογκάλερι που ακολουθεί.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved