Al Pacino: To στυλ που σκοτώνει

Πώς ο Tony Montana έγινε άθελά του το style icon των 70s.

Ο Σημαδεμένος ήταν μία ταινία που προκάλεσε. Ολοκληρώθηκε με δυσκολίες, συνάντησε εμπόδια στην προβολή λόγω της αναφοράς της στα ναρκωτικά και κρίθηκε ως b-movie πριν τα χρόνια την μετατρέψουν σε cult film και συνάμα μία από τις καλύτερες γκανγκστερικές που γυρίστηκαν ποτέ. Και δεν είναι τυχαίο που ο Al Pacino κατάφερε να αφήσει το στίγμα του σαν Tony Montana. Όχι όμως μόνο σαν gangster.

Διάβασε εδώ το μεγάλο μας αφιέρωμα για το Scarface.

«Δεν φόρεσε κανένα κοστούμι πριν το δει ο ίδιος» είχε δηλώσει η costume designer της ταινίας Linda Henrikson σε συνέντευξη της στο περιοδικό Empire. «Και ήθελε πάντα που να δείχνει old-fashion αλλά παράλληλα να εφαρμόζει στα 70s. Γι’ αυτό και το μαύρο του κοστούμι έγινε ανάρπαστο». Ο Tony Montana άθελά του ξεκίνησε ένα ολόκληρο ρεύμα στυλ. Όλοι μας θελήσαμε να υιοθετήσουμε το στυλ του. Κάποιοι το κάναμε. Άλλοι δεν μπορέσαμε. Μιλάμε για έναν ρόλο που επηρέασε από το ντύσιμο, μέχρι τα τατουάζ μας, τον τρόπο που καπνίζουμε και μιλάμε. Όχι, δεν είναι αντιγραφή. Είναι η απόδειξη της επιτυχίας ενός πρωτοκλασάτου ρόλου που συνεχίζει και αφήνει το στίγμα της μέχρι σήμερα.

 

 

Η γκαρνταρόμπα του Tony ήταν όμως κάτι ξεχωριστό από το όλο σύνολο. Το ένα κομμάτι είχε ανάγκη το άλλο. Ο σκηνοθέτης της ταινίας Brian De Palma το είχε δηλώσει καλύτερα στo GQ. «Βγάλε τα ρούχα και είχε απλά έναν Κουβανό. Βάλε τα ρούχα χωρίς τις ατάκες και είχες απλά έναν προκλητικό gangster. Το σύνολο του παρουσιαστικού του Al έδωσε ψυχή και σώμα σε έναν ήρωα που ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα άντεχε στο χρόνο». Κάθε σκηνή του Pacino, είναι μία σκηνή επιβλητικότητας. Και όχι μόνο όταν κρατάει όπλο. Από τον τρόπο που συζητάει τις γυναίκες με τον Manny μέχρι τον τρόπο που προσβάλει τον Frank Lopez.  «Ο Τοny Montana είναι ο χαρακτήρας που φοβάσαι να κοιτάξεις στα μάτια» είχε σχολιάσει κάποτε ο θρύλος του κινηματογράφου Martin Landau και είχε απόλυτο δίκιο. Ο Al Pacino δεν είναι ψηλός σαν τον Chris Hemsworth ούτε έχει την σωματοδομή του Chris Evans. Αλλά οι δύο Avengers ούτε που θα τολμούσαν να κοιτάξουν το μεγάλο αφεντικό του Miami στα μάτια. «Δεν υπήρξε άντρας που να μην θέλησε να υιοθετήσει το στυλ του Tony Montana» θα έλεγε αργότερα ο De Palma.

Σε ένα τύπο που μέχρι σήμερα ήξερα να παίζει το παιχνίδι του εκφοβισμού καλύτερα από τον καθένα, συνειδητοποιείς 36 χρόνια αργότερα μετά την πρώτη προβολή του Σημαδεμένου, πως δεν ήταν ένα στοιχείο που έκανε τον Tony άρχοντα των πάντων. Ήταν όλα μαζί. Το τσαγανό και η αποφασιστικότητα ενός τύπου με cojones, που ζούσε την ζωή του στα όρια και δεν δίστασε μπροστά σε τίποτα και σε κανέναν. Και αυτό, είναι το αληθινό style icon που ψάχνουν οι άντρες εκεί έξω.

Και αν βρεθεί κάποιος Sosa στο δρόμο σου, τουλάχιστον θα πέσεις με το κεφάλι όρθιο. Όχι κυνηγημένος και κρυμμένος. Long live Tony Montana.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved