Με το κιλό πάνε τα παϊδάκια, όχι το σεξ

Κάποια σαΐνια απ' το Τορόντο υποστηρίζουν ότι το πολύ σεξ δεν φέρνει την ευτυχία.

Είναι κακό που αντιλαμβανόμαστε το σεξ ως συνώνυμο της ευτυχίας; Ότι δηλαδή για να το κάνεις, σημαίνει ότι γουστάρεις και το άτομο που έχεις απέναντι σου. Ή από κάτω σου  -γούστα είναι αυτά. Κάπως έτσι επικρατεί η άποψη ότι όσο πιο πολύ το κάνεις, τόσο περισσότερο ευτυχισμένος είσαι. Ή τουλάχιστον αυτό μας αφήνει να καταλάβουμε η οργασμική αυτή μαθηματική εξίσωση.

Φαίνεται ωστόσο πως στην περίπτωση των ζευγαριών -και των φυσιολογικών και τα άλλων που γράφουν «in a relationship» στο Facebook- δεν ισχύουν οι ίδιοι κανόνες.

Η έρευνα

Στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο δεν είναι τρελοί. Είναι τόσο επαγγελματίες που για να μπορέσουν να φτάσουν στο συμπέρασμα πως το σεξ δεν φέρνει την ευτυχία, χρειάστηκε να συλλέξουν στοιχεία 25 ολόκληρων ετών. Για την ακρίβεια, η ομάδα των ερευνητών συγκέντρωσε στοιχεία από 25.000 ζευγάρια ανεξαρτήτου ηλικίας και φύλου, ανάμεσα στα έτη 1989-2012 ρωτώντας 2 απλά πράγματα: πόσο συχνά κάνουν σεξ και πόσο ευτυχισμένοι -γενικά- πιστεύουν ότι είναι. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως ακόμη και στο σεξ έχει ένα «ταβάνι» στο πόσες φορές το κάνεις.

Τα περισσότερα ζευγάρια που έκαναν σεξ 1 φορά την εβδομάδα δήλωναν ιδιαίτερα ευτυχισμένα με την ζωή τους, αλλά η ευτυχία τους αυτή δεν έδειχνε να αυξάνεται με το παραπάνω σεξ. Όταν μάλιστα ρωτήθηκαν πόσο σεξ είναι αρκετό μέσα σε μία σχέση, απάντησαν 5 φορές...τον μήνα.

Τελικά πρέπει να μετράμε τις φορές;

Το μόνο σίγουρο είναι πως φτάνει κάποια στιγμή στη ζωή κάθε ανθρώπου, που το σεξ δεν είναι αρκετό για να τον κάνει ευτυχισμένο. Χρειάζεται περισσότερα πράγματα και, μεταξύ μας, δεν το λες και τρελό σαν σκέψη. Γιατί μπορεί να έχουμε γράψει ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερος μύθος από αυτό που λέμε «ξεπέτα», ωστόσο από ένα σημείο και μετά, το επιπλέον σεξ καταντά περιττό ή, τέλος πάντων, δεν προσφέρει την ίδια ικανοποίηση.

Με βάση αυτό, μια άλλη έρευνα το 2015 ζήτησε από τα ζευγάρια να αυξήσουν την συχνότητα του σεξ που είχανε μέχρι τότε στη ζωή τους. Οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι πράγματι αύξησαν το σεξ (σ.σ.: περίπου 45% για την ακρίβεια), αλλά αυτό δεν άλλαξε το πως αισθάνονταν γενικά ούτε τους έφερε ένιωσαν πιο ευτυχισμένοι. Εκτός αυτού, δήλωσαν πως είχαν λιγότερη όρεξη και ενέργεια, και δεν άφησαν και ιδιαίτερα καλές εντυπώσεις στον/στην σύντροφο τους με τις επισόδεις τους. Άουτς. 

Και γιατί συμβαίνει αυτό δηλαδή;

Είναι απλό. Μπουχτίζεις. Ακόμη και στο σεξ. Ή τουλάχιστον έτσι λένε τα σαΐνια του Πανεπιστημίου του Τορόντο. Από τη στιγμή που το σεξ στη ζωή σου έχει μια σωστή ακολουθία και σε κρατάει ευτυχισμένο, υπάρχει κάποια στιγμή που η ποσότητα τσακίζει την ποιότητα, και μαζί όλο το πάθος και την επιθυμία που φέρνει το σεξ. Αυτά μπορεί να σου ακούγονται αστεία αν είσαι φοιτητής, ξέρω γω, και τα χαχάνα σου φτάνουν ως τα δικά μας αφτιά, αλλά καλό είναι να έχεις στο μυαλό σου ότι όταν ριχτείς το μεροκάματο (ναι, το κάναμε λίγο πιο μελό απ ό,τι είναι), η συχνότητα θα φθίνει.

Αν, λοιπόν, ανήκεις στο μέσο ζευγάρι που κάνει σεξ 2-3 φορές την εβδομάδα λόγω κούρασης και πίεσης από την καθημερινότητα, μην αρχίσεις να σκέφτεσαι πως η σχέση σου έφαγε τα ψωμιά της. Δεν έχει -τελικά- καμία σχέση με το πόσο ευτυχισμένος νιώθεις, μιας και το σεξ δεν θα αλλάξει την κατάσταση που επικρατεί τριγύρω σου και που επηρεάζει τη ζωή σου. Χαλαρά λοιπόν.

Θυμήσου λοιπόν: δεν είναι πόση ποσότητα έχεις από κάτι, αλλά τι αποφασίζεις κάνεις με αυτό.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved