Γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι παραμένουν σε δυστυχισμένες σχέσεις;

Το να «πας παρακάτω» δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται.

Η λύση σε μία δυστυχισμένη σχέση φαίνεται τόσο απλή όταν είσαι απλώς παρατηρητής. Χωρίζεις, προχωράς, γίνεσαι ευτυχισμένος. Μακάρι να ήταν τόσο εύκολο διότι σε αυτά τα πράγματα δεν υπάρχει εγχειρίδιο. Κάθε σχέση είναι διαφορετική. Όλοι είμαστε καλοί στις συμβουλές αλλά μόνο όταν έχουν να κάνουν με τρίτους και όχι με τον εαυτό μας. Εκεί κολλάμε. Ποτέ δεν είναι εύκολο να απομακρυνθείς από κάτι στο οποίο έχεις επενδύσει τόσο πολύ. Και εκτός από τη συναισθηματική επένδυση, υπάρχουν κι άλλες επενδύσεις που συνδέουν τους ανθρώπους, όπως για παράδειγμα η οικογένεια ή ο κοινός χώρος. Όλα αυτά μπορούν να εξηγήσουν γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να παραμείνουν σε μια δυστυχισμένη σχέση.

 

 

Ένα πρόσφατο άρθρο στην «Independent» επισήμανε μια ποικιλία στατιστικών στοιχείων που έχουν συλλεχθεί την τελευταία δεκαετία αναφορικά με την ποιότητα ζωής στον γάμο και τα αποτελέσματα προκαλούν θλίψη. Το 2012, ο συγγραφέας και σκηνοθέτης, Dana Adam Shapiro έγραψε στο βιβλίο του «You Can Be Right or You Can Be Married», ότι μόνο το 17% των ζευγαριών ανέφερε πως είναι ευτυχισμένο στη σχέση του. Άλλη μία έρευνα το 2015 διαπίστωσε ότι το ¼ των ανθρώπων δεν ήταν «ερωτευμένοι» με τον/τη σύντροφό τους, ενώ το 1/5 ανέφερε ότι αισθάνεται «παγιδευμένο» στο γάμο του. Μία τελευταία έρευνα του 2021 διαπίστωσε ότι σχεδόν τα μισά παντρεμένα ζευγάρια παρέμεναν μαζί λόγω των παιδιών τους, ενώ το 1/6 ανέφερε ότι παραμένει σε σχέση διότι δεν έχει την «πολυτέλεια» να είναι ελεύθερο. Η οικονομική ασφάλεια, φαίνεται, πως είναι το βασικό κριτήριο για τη διατήρηση των σχέσεων σε μια εποχή που η στέγαση αποτελεία μία αβάσταχτη δαπάνη για πολλούς εργένηδες.

Πώς θα τεστάρεις τη σχέση σου χωρίς να συγκατοικήσεις;

Η κλινική ψυχολόγος, Sally Austen, τόνισε στην «Independent» ότι αυτές οι πρακτικές ανησυχίες παίζουν τεράστιο ρόλο. «Όταν οι άνθρωποι παραμένουν σε δυστυχισμένες σχέσεις, είναι επειδή συχνά η ανάλυση κόστους-οφέλους δείχνει ότι μπορεί να είναι χειρότερα αν αποφασίσουν να φύγουν. Το τι συνιστά το «κόστος» και τι το «όφελος» θα εξαρτηθεί από το κάθε άτομο και μπορεί να κυμαίνεται από τη στέγαση και την οικονομική σταθερότητα έως την ασφάλεια και τις κοινωνικές συνθήκες».

Η κοινή χρήση ενός χώρου προφανώς μειώνει το κόστος, αλλά η ζωή που μοιράζεστε μαζί παρέχει επίσης μια αίσθηση σταθερότητας και οικειότητας, δύο πράγματα από τα οποία είναι πολύ δύσκολο να απομακρυνθείτε. Και μερικές φορές, μια σχέση είναι ένα εργαλείο για να εκτρέψετε μεγαλύτερα ζητήματα μέσα σας, επομένως είναι πιο ασφαλές να μείνετε μαζί παρά να χωρίσετε και να αντιμετωπίσετε αυτό που σας περιμένει από την άλλη πλευρά. Από την πλευρά της, η σύμβουλος σχέσεων Callisto Adams, μοιράστηκε τα σημάδια που δείχνουν ότι δεν είμαστε τόσο ευτυχισμένοι στη σχέση μας. «Αν σε κάνει να χαίρεσαι περισσότερο όταν περνάς χρόνο μόνος σου παρά όταν περνάς χρόνο με την σύντροφό σου, τότε μπορεί να είσαι σε μια σχέση που η αγάπη έχει τελειώσει».

 

 

Αλλά αν υπάρχει ακόμα αγάπη μεταξύ σας και θέλετε να προσπαθήσετε να περάσετε αυτή τη δύσκολη περίοδο, η Adams συνιστά να είστε όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένοι σχετικά με αυτό που σας ενοχλεί και να το αποκαλύψετε στη σύντροφό σας με τη διαβεβαίωση ότι θέλετε να το δουλέψετε. «Εάν οι άνθρωποι μπορούν να καθίσουν και να μοιραστούν αυτά τα τρωτά σημεία μεταξύ τους, ίσως μπορέσουν να βρουν έναν τρόπο να το ξεπεράσουν», ανέφερε. Αν όχι, ίσως είναι καιρός να τερματίσετε τη σχέση. Μπορεί να είναι δύσκολο αλλά μακροπρόθεσμα θα καταλάβεις τα οφέλη της απόφασής σου.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved