Ghosting: Έπεσες θύμα του και δεν ξέρεις πώς θα το ξεπεράσεις;

Πληγώνει τον εγωισμό σου ή μήπως ψάχνεις απαντήσεις σε ερωτήσεις που δυσκολεύεσαι να θέσεις ευθέως;

Πρόκειται για ένα από τα χαρακτηριστικά της εποχής. Γνώρισες κάποια, βγήκατε -μπορεί και να ξαναβγήκατε και μετά εξαφανίστηκε. Και πώς εννοείται το εξαφανίστηκε; Δεν σου απάντησε καν στην τελευταία κλήση ή σε ένα λίγο καλύτερο σενάριο άλλαξε στάση και σου απαντάει μονολεκτικά χωρίς να σου εξηγήσει το γιατί -ακόμη και να ρωτήσεις  δεν θα πάρεις απάντηση. Το πιο πιθανόν σενάριο για αυτόν που υπέστη το ghosting είναι να σκέφτεται και να αναλύει τι μπορεί να πήγε λάθος. Ωστόσο, ό,τι και να πήγε λάθος το να εξαφανιστεί κάποιος χωρίς εξηγήσεις είναι αποκλειστικά δικό του θέμα, είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζει τα πράγματα. Εξάλλου, τώρα που το σκέφτομαι είναι η εξέλιξη του άλλοτε «πάω για τσιγάρα».

Σύμβουλος σχέσεων πιστεύει ότι οι άντρες που κάνουν ghosting είναι θηλυπρεπείς


Πόσο συχνό είναι ;


Σίγουρα, η κυριαρχία των social media στις ημέρες μας έχει ευνοήσει τέτοιου είδους πρακτικές. Μελέτη στην οποία συμμετείχαν 1.300 άτομα και που δημοσιεύθηκε στο Journal of Social and Personal Relationships το 2018, αναφέρει ότι περίπου το ένα τέταρτο των συμμετεχόντων είχαν δεχτεί ghosting. Επίσης, ενδιαφέρον είναι το ένα πέμπτο των συμμετεχόντων παραδέχτηκε ότι έχουν κάνει ghosting. Μια άλλη έρευνα, από το Πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο στον Καναδά αναφέρει ότι το 65% των συμμετεχόντων είχαν εξαφανιστεί από έναν σύντροφο, ενώ το 72% ανέφερε ότι ο σύντροφός τους τους είχε φανταστεί.

Γιατί συμβαίνει
Τι παρακινεί τους ανθρώπους να γίνουν ξαφνικά «φαντάσματα»; Ο βασικότερος λόγος είναι η αποφυγή της δύσκολης θέσης. «Πολύ συχνά οι άνθρωποι κάνουν ghosting επειδή δεν θέλουν να έρθουν σε δύσκολη θέση», σύμφωνα με την Vinita Mehta, PhD, κλινική ψυχολόγος και ειδικός σχέσεων με έδρα την Ουάσιγκτον. Η Mehta ανέφερε μια μελέτη του 2019 στο Imagination, Cognition and Personality στην οποία οι ερευνητές βρήκαν τους πιο συχνούς λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό το «φαινόμενο».

«Γιατί εξαφανίστηκε μετά το σεξ; 4 σκέψεις για να σε βοηθήσω»

Δεν θα μπει καν στον κόπο για εξηγήσεις
Οι απλές εξηγήσεις είναι δύσκολες για κάπoιους και γιατί άλλωστε να μπουν σε αυτή την διαδικασία, αφού κατά βάση είναι αχρείαστο. Θα το πάρει το μήνυμα. Οπότε στη δική τους κοσμοθεωρία, όλα είναι καλά.

Έχασε το ενδιαφέρον
Μπορεί να ακούγεται κάπως σκληρό, αλλά είναι η αλήθεια. Δεν υπάρχει πλέον ενδιαφέρον ή αλλιώς ξενέρωσε. Οπότε, αρχίζει και εξαφανίζεται Πολύ πιθανόν, ήδη, να έχει βρει το επόμενο «θύμα» .

Δεν θέλει σχέση
Μπορεί όλα να κυλήσαν καλά, ωστόσο μπορεί απλά να είναι ένα άτομο συναισθηματικά μη διαθέσιμο. Αυτό επιδέχεται πολλές ερμηνείες: χώρισε πρόσφατα, δεν θέλει μόνιμη δέσμευση γενικά δεν είναι σε φάση για παραπάνω πράγματα.

Τακτική
Αυτό είναι μοτίβο συμπεριφοράς, δεν υπάρχει περίπτωση να έγινε σε εσένα πρώτη φορά. Προφανώς, μόλις πάρει αυτό που θέλει, πετύχει τον όποιο σκοπό, βγάζει τον πραγματικό του χαρακτήρα.

 

Οι βαθύτεροι λόγοι

Μιλάμε για άτομα με έλλειψη ενσυναίσθησης, που δεν ενδιαφέρονται καθόλου για τα συναισθήματα των άλλων και για το πώς θα αισθανθεί ένας άνθρωπος. Αυτό δείχνει πολλά για τον συναισθηματικό του κόσμο. Προφανώς πέρα από όλα τα άλλα μιλάμε και για δειλούς ανθρώπους που δεν μπορούν να διαχειριστούν καταστάσεις. Σίγουρα, όλα μπορούν να αλλάξουν ακόμη και τα συναισθήματα, όμως το να αποφεύγεις τη «σύγκρουση» δείχνει ποιότητα χαρακτήρα. Πρόκειται  κατά κάποιο τρόπο για ένα σημάδι συναισθηματικής ανωριμότητας. Δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν αυτό που νιώθουν ή που βιώνουν.

Τι να κάνεις
Τίποτα. Μόλις αντιληφθείς ότι σου συνέβη, μην κάνεις τίποτα. Πάρε τον χρόνο σου, τις αποστάσεις σου και προσπάθησε να το ξεχάσεις όσο πιο σύντομα γίνεται. Μετά το πρώτο σοκ, θα καταλάβεις πως δεν αξίζει τον κόπο να ασχοληθείς και το κυριότερο, δεν ευθύνεσαι για κάτι. Μην αισθανθείς ενοχές.

 

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved