Τι συμβαίνει στο σεξ και η κοπέλα σου βάζει τα κλάματα;

Δεν είναι επειδή έκανες κάτι λάθος. Είναι φαινόμενο και έχει εξήγηση.

Ζούμε σε μια εποχή που ζητάμε από τους ανθρώπους να είναι απελευθερωμένοι και να εκφράζουν συνειδητά τα συναισθήματά τους, όμως όταν αυτό γίνεται πράξη κάποιοι από μας ενοχλούνται, μουδιάζουν και δεν ξέρουν πως να αντιδράσουν.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι όταν βρισκόμαστε ερωτικά με τη σύντροφό μας, έχουμε φτάσει στην κορύφωση και οι δύο, κι ενώ νιώθουμε πως την έχουμε ικανοποιήσει σεξουαλικά, εκείνη βάζει τα κλάματα.

Ας το πάρουμε λίγο από την αρχή, υπάρχει η εσφαλμένη πεποίθηση, σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες, πως μετά από μια ικανοποιητική σεξουαλική εμπειρία, οι άνθρωποι πρέπει να νιώθουν χαλαροί, ικανοποιημένοι και με ένα χαμόγελο ζωγραφισμένο στα χείλη. Όμως, αυτό δεν ισχύει για όλους, έρευνες έχουν δείξει πως κάποια άτομα αναφέρουν πως μετά τη σεξουαλική πράξη νιώθουν λυπημένοι, θέλουν να βάλουν τα κλάματα, νιώθουν εκνευρισμό και είναι ευερέθιστοι, έτοιμοι για καβγά.

 

post22

 

Τα κλάματα μετά το σεξ ή Post Coital Tristesse (PCT), αφορά σε μια κατάσταση που βιώνουν πολλοί άνθρωποι και οφείλεται στις μεταβολές των ορμονών στον εγκέφαλο.   Σύμφωνα με τον Robert Schweitzer, αυτή η κατάσταση μπορεί να έχει διάρκεια από 5 λεπτά έως και 2 ώρες και συνήθως προκαλεί αμηχανία και στους δύο συντρόφους.  Πάμε να το ερευνήσουμε επιστημονικά και να δούμε τι συμβαίνει στον εγκέφαλο μας.    

Καταρχάς, σε ότι αφορά στον όρο «φυσιολογικό», στην επιστήμη της  ψυχολογίας,  «φυσιολογικό» θεωρείται αυτό που συνηθίζει να κάνει η πλειοψηφία και ο όρος δε συνδέεται με την κανονικότητα ενός πράγματος.  Η ανθρωπολόγος Helen E. Fisher, εξηγεί πως το καλό σεξ προκαλεί την έκρηξη της οξυτοκίνης στον εγκέφαλο, είναι η ορμόνη της αγάπης, όμως σε υψηλά επίπεδα μας κάνει υπερβολικά ευαίσθητους.  Επίσης, δυστυχώς η ερωτική πράξη μπορεί να μας φέρει στο μυαλό δυσάρεστες αναμνήσεις από προηγούμενες φορές και να πυροδοτήσει το συναίσθημα μας, ώστε να βάλουμε τα κλάματα.  Ένα ακόμη στοιχείο που συνδέεται με το PCT είναι η εκδήλωση των αρνητικών συναισθημάτων όλης της ημέρας, να γίνεται μέσω του σεξ. Το σεξ είναι αγχολυτικό, άρα όποια αισθήματα άγχους, θυμού, στεναχώριας, τα απελευθερώνουμε τότε.  Τέλος, το σεξ σε κάποιες γυναίκες μπορεί να προκαλεί σωματικό πόνο, όταν υποφέρουν κολπική ξηρότητα, λοιμώξεις ή ενδομητρίωση με αποτέλεσμα μια γυναίκα να κλαίει ως αποτέλεσμα του πόνου που αισθάνεται.

 

 

Σε αντίθεση με την άποψη πως το PCT αφορά μόνο στις γυναίκες, έρευνες του International Society for Sexual Medicine, έδειξαν πως αποτελεί μια κοινή εμπειρία και για τους άνδρες. Το 41% των ανδρών φέρεται να εμφάνισε αυτή την εμπειρία τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους, ενώ το 3% την είχαν σε τακτική βάση μετά το σεξ.

Για το τέλος, ας κρατήσουμε πως πρέπει να υπάρχει επικοινωνία και κατανόηση ανάμεσα στο ζευγάρι, να μη φοβόμαστε να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας, να μιλάμε για τις ανάγκες μας, γιατί αυτό βελτιώνει τη σχέση μας και δεν υπάρχουν μελανά σημεία. Είναι καλό ο σύντροφος να ξέρει το λόγο που κλαίμε, κι αν νομίζουμε πως δεν μπορούμε να διαχειριστούμε αυτό το συναίσθημα, φυσικά να ζητήσουμε βοήθεια από ψυχολόγο.

Νίνα Καραμολέγκου, Licensed Counselling Psychologist, MSc, Cognitive Behavioural Psychotherapist, MPH

Instagram: nina_karamolegou
Email: ninaka7@yahoo.com



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved