Πόσο καιρό χρειάζεται ένας άνδρας να ξεπεράσει τον χωρισμό;

Πόσο γρήγορα παίρνουμε τον έλεγχο της ζωής μας ξανά; Οι επιστήμονες απαντoύν.

Ο χωρισμός δεν είναι κάτι εύκολο, μας ισοπεδώνει, απ’ όποια πλευρά και να βρισκόμαστε. Ένας χωρισμός μπορεί να μας ρίξει στα πατώματα και να μας κάνει να πάθουμε κατάθλιψη για καιρό. Πραγματικά, αν δεν προσέξουμε, ένας χωρισμός μπορεί να μας καταστρέψει ολόκληρη τη ζωή μας.

Ένας χωρισμός μπορεί να είναι δώρο. Απλώς δεν το γνωρίζεις

Έτσι όμως θα σκεφτόταν ένας απόλυτα απαισιόδοξος άνθρωπος και για να ξεπεράσεις πιο γρήγορα έναν χωρισμός πρέπει σίγουρα να είσαι αισιόδοξος. Αυτό όμως είναι κάτι που έρχεται με την επούλωση των πληγών μας.

 

 
 

Μετά την απόδειξη ότι οι άντρες είναι εκείνοι που τελικά πληγώνονται περισσότερο μετά από έναν χωρισμό, νεότερη μελέτη αναδεικνύει πώς διαχειρίζονται τα άτομα συνολικά τη ζωή τους μετέπειτα. Τα αποτελέσματα μάλλον θυμίζουν το γνωστό στίχο «ό,τι δε σε σκοτώνει, σε κάνει πιο δυνατό».

Για να εξηγήσουμε περαιτέρω, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLOS ONE, οι στρεσογόνες εμπειρίες που σχετίζονται με τον τερματισμό μιας σχέσης, έβαλαν τη ζωή των ατόμων στον «πάγο», εντείνοντας το αίσθημα της απώλειας του ελέγχου, για μικρό χρονικό διάστημα ωστόσο.

Πώς το TikTok άλλαξε τον τρόπο που φροντίζουν οι άντρες τον εαυτό τους

Σε προηγούμενες μελέτες έχει διαπιστωθεί πως όταν νιώθουμε ότι έχουμε τον έλεγχο της ίδιας μας της ζωής, νιώθουμε μεγαλύτερη ικανοποίηση και έχουμε καλύτερη υγεία. Αντίστοιχα, οι υγιείς ρομαντικές σχέσεις συνδέονται στενά με τον αντιλαμβανόμενο έλεγχο.

 

 
 

Για παράδειγμα, ερευνητικά στοιχεία υποδηλώνουν τη συσχέτιση μεταξύ της αυτονομίας και την ικανοποίησης από τη σχέση. Ωστόσο, δεν είχε ακόμα αναλυθεί η πώς η διακοπή μιας σχέσης μπορεί να συνδέεται με αλλαγές στον αντιλαμβανόμενο έλεγχο.

Γι΄αυτό, η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Υγείας και Ιατρικής στο Πότσνταμ και το Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου ανέλυσαν δεδομένα από τρεις χρονικές περιόδους μιας μελέτης πολλών δεκαετιών για οικογένειες στη Γερμανία.

Αξιοποίησαν τις απαντήσεις σε ερωτηματολόγια από το 1994, το 1995 και το 1996, για να αξιολογήσουν τις αλλαγές στον αντιλαμβανόμενο προσωπικό έλεγχο 1.235 άτομων που βίωσαν ένα χωρισμό από τον σύντροφό τους, 423 που πήραν διαζύγιο και 437 των οποίων οι σύντροφοι απεβίωσαν.©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved