Τα καλά παιδιά είναι πλέον περιζήτητα στο Tinder

Και όταν λέμε καλά παιδιά κυριολεκτούμε, δεν υποννοούμε κάτι άλλο.

Μια πρόσφατη μελέτη από το dating.com δείχνει ότι το 85% των single γυναικών ψάχνει μια σοβαρή σχέση στη μετά την πανδημία εποχή. Πριν από την πανδημία το 60% των γυναικών ήταν ανοιχτό στο ενδεχόμενο μιας χαλαρής και σύντομης σχέσης και τα τελευταία δύο χρόνια το 30% των γυναικών μοιάζει να έχει αλλάξει τους στόχους και τις προσδοκίες μιας σχέσης. Μια αλλαγή προς το σοβαρότερο και προς το πιο μακροπρόθεσμο.

Είναι μια τάση που έχει καταγραφεί και στα dating apps. Οι γυναίκες ψάχνουν ολοένα και περισσότερο τη σταθερότητα και την ασφάλεια σε μια σχέση και κάπως όλα αυτά συνδέονται με την πανδημία και το γενικό αίσθημα ανασφάλειας. Αυτό όμως σημαίνει ότι έχει αλλάξει και το target group στο οποίο στοχεύουν οι γυναίκες, μιλάμε φυσικά για τα «καλά παιδιά».

 

 

Ένας όρος μάλλον παρεξηγημένος που θύμιζε λίγο παλιά ελληνική ταινία με τις κατάρες από τις 7 πληγές του Φαραώ να πέφτουν πάνω στον Νίκο Ξανθόπουλο, να του τρώνε τα λεφτά, τη γυναίκα και γενικά να κινείται στο φάσμα μεταξύ ηλιθιότητας, αθωότητας και κακοτυχίας. Ξεπερασμένο κλισέ όσο ξεπερασμένα είναι και τα βελούδινα σακάκια που φορούσαμε στα early ‘00s. 

Η μεγαλύτερη αλλαγή που έφερε η πανδημία στις ζωές των γυναικών ήταν ο επανακαθορισμός της σχέσης τους με τη δουλειά τους και εκεί βρίσκεται η ρίζα της αλλαγής στο τι ψάχνουν από μία σχέση. 

Γιατί όταν γίνεσαι 30 έχεις περισσότερες ερωτικές αντοχές

Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός στα gender studies για να ξέρει ότι η σχέση της γυναίκας με την εργασία είναι εντελώς διαφορετική από αυτή του άντρα, στόχος και τον δύο είναι ένας μισθός που θα πληρώνει νοίκι, ρεύμα και βενζίνη, αλλά σε ένα άλλο επίπεδο, πιο φιλοσοφικό, διαφέρουν. Για τον άντρα η εργασία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητάς του. Είναι η επιβεβαίωση του κουβαλητή με τις αρχέγονες ρίζες του θηρευτή, ενώ για τις γυναίκες είναι η επιβεβαίωση της ισότητας, ας μην ξεχνάμε ότι η αγορά εργασίας για τις γυναίκες με ίσους όρους είναι ένα concept λίγων δεκαετίων. 

 

 

Αυτή η προσέγγιση στερεί πολλά σημαντικά πράγματα από τις γυναίκες και η τεκνοποιία που πάει όλο και πιο μετά είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Το σύστημα αναγκάζει τις γυναίκες να είναι πιο εργασιομανείς από τους άντρες και να καταφέρουν να δρασκελίσουν πιο γρήγορα τα σκαλοπάτια της ιεραρχίας. Αυτό το άγχος της εξέλιξης μέχρι να φτάσουν σε εκείνο το επίπεδο που θα τους επιτρέψει να κάνουν οικογένεια χωρίς να κινδυνεύει η καριέρα τους, τις ωθεί προς μια προσέγγιση που φέρνει σε δεύτερη μοίρα την προσωπική τους ζωή. 

Αυτό δεν σημαίνει ότι πριν την πανδημία οι γυναίκες έψαχναν επίτηδες κάτι εφήμερο ή απέφευγαν τις σοβαρές σχέσεις, μάλλον ήταν αδιάφορες ως προς το συγκεκριμένο θέμα. Η πανδημία όμως τα άλλαξε όλα. Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, άλλους η πανδημία τους βρήκε σε αναστολή, άλλους σε τηλεργασία και άλλους να δουλεύουν στην πρώτη γραμμή σαν να μην συμβαίνει τίποτα προκειμένου να κρατήσουν όρθια την κοινωνία.

Σε όποια κατηγορία κι αν άνηκε μια γυναίκα, όλες κατάλαβαν τι έχαναν όντας εργασιομανείς πατώντας το fast forward στη ζωή τους. Έχοντας περισσότερο χρόνο με τον εαυτό τους, μπόρεσαν και εστίασαν σε αυτό που πραγματικά έχει αξία, σε μια υγιή προσωπική ζωή. Η συντροφικότητα αποδείχθηκε ζωτικής σημασίας έννοια για τη διατήρηση της ψυχικής υγείας όλων μας αυτά τα δύο δύσκολα χρόνια. 

Θα έλεγε κάποιος ότι ξαφνικά και απότομα οι γυναίκες ωρίμασαν, αλλά μάλλον το ακριβώς αντίθετο έγινε γιατί ώριμες ήταν έτσι κι αλλιώς, έδωσαν απλά σημασία στον εαυτό τους. Κάπου εκεί έρχονται τα «καλά παιδιά».

 

 

Ξέρουμε όλοι ότι στα dating apps υπάρχει μια στροφή προς τις πιο μόνιμες σχέσεις, μερικοί δεν έχουν πρόβλημα να δηλώσουν πως ψάχνουν ακόμα και τον γάμο μέσα από το tinder. Η πραγματική αλλαγή όμως είναι σε αυτά που ψάχνουμε πλέον στο tinder και αυτό δεν είναι πια μια καλή εμφάνιση.

Οι έρευνες δείχνουν ότι η σοβαρότητα, και όχι η σοβαροφάνεια, είναι η αρετή που ψάχνουν περισσότερο οι γυναίκες σε ένα φλερτ, τόσο ηλεκτρονικό, όσο και στο παλιό το ορθόδοξο, το δια ζώσης. Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες επιθυμούν να κάνουν πιο μόνιμες τις λίγες θετικές αλλαγές που έφερε η πανδημία στην καθημερινότητά μας.

Πολλές από τις αλλαγές στα εργασιακά θα μείνουν για πολύ ακόμα με την ευελιξία στο ωράριο και την τηλεργασία να αφήνουν χώρο και χρόνο σε περισσότερες γυναίκες να προγραμματίσουν τη ζωή τους και να συνδυάσουν την καριέρα τους με τον σχεδιασμό μιας οικογένειας, αν είσαι καλό παιδί στην κυριολεξία, τώρα είναι στιγμή σου να λάμψεις. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved