Ποια νέα μόδα της εποχής προκαλεί στυτική δυσλειτουργία;

Μια έρευνα με τουλάχιστον ανησυχητικά ευρήματα.

Δεν είναι λίγοι οι άντρες οι οποίοι στην προσπάθειά τους να κόψουν το τσιγάρο, στράφηκαν προς το άτμισμα ή vaping. Η πρόσληψη νικοτίνης μέσω αυτών των συσκευών θεωρητικά είναι απαλλαγμένη από διάφορες βλαβερές συνέπειες του τσιγάρου. Αλλά η ιατρική κοινότητα ψάχνει να δει τι άλλο μπορεί να φέρνει μαζί του το vaping και τα πρώτα δείγματα των ερευνών δεν είναι καθόλου καλά για τους άντρες ατμιστές. 

 

 

Η επίμαχη έρευνα δημοσιεύθηκε στο American Journal of Preventive Medicine και διεξήχθη από ερευνητές των ιατρικών σχολών των πανεπιστημίων Johns Hopkins και Grossman.  Στην έρευνα συμμετείχαν 13.711 άντρες ηλικίας από 20 ως 65 ετών. Οι 1.920 από αυτούς, δηλαδή το 14%, δήλωσε πως χρησιμοποιεί κάποια συσκευή καπνού διαφορετική από το τσιγάρο. Οι μισοί περίπου δήλωσαν πως ήταν πρώην καπνιστές, ενώ 2.880 από αυτούς, το 21%, συνεχίζουν να καπνίζουν τσιγάρα. 

Οι άντρες που ατμίζουν έχουν 2,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κάποιου είδους στυτική δυσλειτουργία σε σχέση με όσους άντρες δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ στη ζωή τους κάποια συσκευή vaping.

 

 

Μάλιστα αυτή η πιθανότητα είναι αυξημένη ακόμα και σε σχέση με αυτούς που καπνίζουν κανονικές τσιγάρα και δεν απέχουν εντελώς από την πρόσληψη νικοτίνης σε οποιαδήποτε μορφή της. Αυτό είναι το στοιχείο που οδηγεί τους ερευνητές σε μια ακόμα πιο εκτενή έρευνα στο άμεσο μέλλον.

Στην παρούσα έρευνα μετρήθηκε και η επίπτωση των υπαρχουσών προβλημάτων υγείας, ειδικά των καρδιολογικών. Και εδώ φάνηκε ότι όσοι έχουν κάποια καρδιαγγειακή κατάσταση και ατμίζουν, έχουν 2,4 φορές περισσότερες πιθανότητες να έρθουν αντιμέτωποι με τη στυτική δυσλειτουργία σε σχέση με ασθενείς που δεν ατμίζουν.

 

 

Οι ερευνητές αναμένεται να επιστρέψουν σύντομα με μια πολύ πιο ενδελεχή έρευνα, τώρα που έχουν τις πρώτες ενδείξεις που συσχετίζουν τo vaping με τη στυτική δυσλειτουργία. Γενικά το άτμισμα θεωρείται μια πολύ πιο ασφαλής μέθοδος πρόσληψης νικοτίνης σε σχέση το παραδοσιακό κάπνισμα και κερδίζει ολοένα και περισσότερους καταναλωτές εις βάρων των τσιγάρων. Όμως όπως συμβαίνει με κάθε τι νέο, δεν ξέρουμε τι ακριβώς κάνει στον οργανισμό μας και γι’αυτό αποτελεί αντικείμενο της ιατρικής έρευνας για πάρα πολλές περιπτώσεις και η σεξουαλική υγεία των αντρών δεν θα μπορούσε να λείπει.    

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved