DUO Confession: Στη σεξουαλική κακοποίηση, η αντίληψή σου μετράει όσο και οι πράξεις τους

Από την ημέρα που η πρωταθλήτρια της ιστιοπλοΐας Σοφία Μπεκατώρου έκανε το θαρραλέο βήμα να καταγγείλει δημόσια τη σεξουαλική κακοποίηση που δέχθηκε στο παρελθόν, έχουμε διανύσει πλέον ένα σύντομο αλλά ικανοποιητικό χρονικό διάστημα, ώστε να κοιτάξουμε πίσω και να αναλογιστούμε πόσο καθοριστική υπήρξε η συγκεκριμένη κίνηση για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Η γενναία φωνή της Σοφίας ήταν το ελπιδοφόρο κάλεσμα που έδωσε δύναμη και ώθηση να ακολουθήσουν και άλλες γυναίκες το παράδειγμά της, διαμορφώνοντας αυθόρμητα το ελληνικό #metoo κίνημα που ανέτρεψε μία δεύτερη, παράλληλη πραγματικότητα, η οποία εκτυλισσόταν για πολλά χρόνια στα κρυφά, στα παρασκήνια των θεάτρων, τα αποδυτήρια των γηπέδων, τα αμφιθέατρα των ελληνικών πανεπιστημίων.

Η αλήθεια είναι πως αρκετοί από εμάς δεν πιαστήκαμε εξαπίνης, ούτε «πέσαμε» από τα σύννεφα μαθαίνοντας για αυτές τις σκοτεινές ιστορίες, αφού ανατρέξαμε στο βαθύ παρελθόν και θυμηθήκαμε εκείνον τον συμμαθητή, τον συμφοιτητή, τον γνωστό που συνήθιζε να παριστάνει τον macho «καμπόσο» στην παρέα, για το πώς κατάφερε τελικά να προχωρήσει με εκείνη την κοπέλα που στην αρχή του το έπαιζε δύσκολη. Ωστόσο, μόνο λίγοι από εμάς μπήκαν στη διαδικασία να κάνουν τη συσχέτιση και να συνειδητοποιήσουν έστω και αργά, πως οι μεγαλόστομες αφηγήσεις του «μάγκα» της παρέας «Δεν είναι απλά μια ιστορία…» αλλά στην πραγματικότητα ήταν οι αποτρόπαιες ομολογίες ενός ανθρώπου που είχε κακοποιήσει σεξουαλικά μία ή και περισσότερες γυναίκες, εν γνώσει μας.

Το σοκαριστικό βίντεο που μας φέρνει ξανά στη θέση του ακροατή

Κακά τα ψέματα. Όλοι υπήρξαμε κάποια στιγμή στο ακροατήριο ενός «καμπόσου» που φούσκωνε από ανδρισμό, δείχνοντάς μας τα nudes ή τα βίντεο που τράβηξε κρυφά τη φίλη του, εξιστορώντας με μπόλικες «σάλτσες» πώς στρίμωξε την ξανθιά που έδειχνε ζόρικη, αλλά τελικά τη «μαλάκωσε» με δύο-τρία κεράσματα και την τράβηξε στο αυτοκίνητό του. Και κάπου εδώ εύλογα, προκύπτει το εξής ερώτημα: Τι θα κάναμε εάν βρισκόμαστε σήμερα ενώπιον μίας τέτοια ομολογίας; Πώς θα αντιδρούσαμε μπροστά σε κάποιον που παραδέχεται απροκάλυπτα πως υπήρξε παραβιαστικός απέναντι σε έναν άλλο άνθρωπο; Σε μία τέτοια παράξενη θέση μας βάζει και το νέο σποτ της γνωστής εταιρίας προφυλακτικών DUO, «Δεν είναι απλά μια ιστορία…», το οποίο μας φέρνει ενώπιον ενός ακόμη macho «καμπόσου». Ο γνωστός-άγνωστος νεαρός πρωταγωνιστής απολαμβάνει το ποτό του μαζί τους κολλητούς του και αρχίζει την αφήγησή του με την κλασική ερώτηση: «Θυμάστε αυτή που στέλναμε στο insta», για να συνεχίσει έναν σκοτεινό μονόλογο βγαλμένο από τον χειρότερο εφιάλτη. Για να καταλάβεις ακριβώς τι εννοώ, πάρε μία βαθιά ανάσα, πάτα play στο βίντεο που ακολουθεί και προσπάθησε -όσο μπορείς- να κρατήσεις την ψυχραιμία σου.

 

Αλλάζουμε αντίληψη διαμορφώνοντας έναν καλύτερο κόσμο

Πώς γίνεται, λοιπόν, μία ιστορία σεξουαλικής κακοποίησης να μας προκαλεί οργή και θλίψη σήμερα, ενώ μερικά χρόνια πριν, να ήμασταν εκείνοι που άκουγαν χάσκοντας τον «καμπόσο» της παρέας ή τον επιβράβευαν σιωπηλά με φιλικά χτυπήματα στην πλάτη, για να μην φανούν λιγότερο macho ή άνδρες από εκείνον; Ναι, ήμασταν μικροί και δεν ξέραμε. Όμως, μήπως τώρα ήρθε η ώρα να κοιτάξουμε τα πράγματα όπως είναι και να αναλάβουμε το βάρος της ευθύνης που μας αναλογεί για την παρούσα κατάσταση; Μήπως ήρθε η ώρα να σηκωθούμε από το ακροατήριο και να γίνουμε εμείς εκείνοι που θα βάλουν ένα αποφασιστικό τέλος στα περιστατικά σεξουαλική κακοποίησης; Διότι, εάν μας απέδειξε κάτι το παράδειγμα της Μπεκατώρου, είναι πως αρκεί να μιλήσει ένα μόνο άτομο για να γίνει η αρχή και να «σπάσει» η ομερτά της κακοποίησης. Και είναι χρέος όλων μας, να γίνουμε εκείνοι που θα ανατρέψουμε τη ροή της ιστορίας. Μιλώντας εκ μέρους των θυμάτων, παίρνοντας θέση και βοηθώντας, θα είμαστε αυτοί που θα αποτρέψουμε τέτοια περιστατικά στο μέλλον, διαμορφώνοντας έναν καλύτερο κόσμο, στον οποίο δεν θα έχουν θέση οι macho συμπεριφορές.

duo2

Έχει μεγάλη σημασία να καταλάβουμε πως το μοναδικό και πιο ισχυρό «όπλο» μας ενάντια στο «τέρας» της σεξουαλικής κακοποίησης, είναι ο τρόπος που εμείς την αντιλαμβανόμαστε. Αλλάζοντας τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα, θα μπορέσουμε να διακρίνουμε τα «κακώς κείμενα» της εποχής και αργά ή γρήγορα να τα εξαλείψουμε. Παρακολουθώντας το νέο βίντεο της εταιρίας προφυλακτικών DUO, «Δεν είναι απλά μια ιστορία…», ερχόμαστε ξανά στη θέση του ακροατή και μπαίνουμε στη διαδικασία να διαλέξουμε πλευρά για μία ακόμη φορά. Ας μην κάνουμε, λοιπόν, ξανά το ίδιο λάθος. Ας μην αφήσουμε τη σιωπή μας να γίνει συνένοχη σε εγκλήματα που μας προκαλούν αποτροπιασμό. Παρεμβαίνοντας με τα λόγια και τις πράξεις μας όταν χρειάζεται, θα έχουμε κάνει ένα μικρό αλλά σημαντικό βήμα, για να μην ειπωθούν άλλες παρόμοιες ιστορίες με αυτή της Μπεκατώρου και της κάθε Σοφίας.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved