Έρευνα: Περισσότεροι άνθρωποι ψάχνουν στο Tinder για μακροχρόνια σχέση

Μια έρευνα του πανεπιστημίου της Γενεύης έρχεται να ανατρέψει το στερεότυπο που ήθελε τους χρήστες dating apps να ψάχνουν απλώς εφήμερο sex.

Η έρευνα ξεκίνησε αναλύοντας οικογενειακά δεδομένα από το 2018 και το δείγμα ήταν 3.235 ενήλικες οι οποίοι ήταν σε σχέση και είχαν γνωρίσει τον ή την σύντροφό τους την τελευταία δεκαετία. 

Ανακάλυψαν πως τα ζευγάρια τα οποία είχαν γνωριστεί μέσω κάποιου dating app όπως το Tinder βρήκαν περισσότερους λόγους ώστε να αποφασίσουν να κάνουν μακροχρόνια σχέση μεταξύ τους σε σχέση με τα υπόλοιπα ζευγάρια. 

Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως αυτή ήταν και η αρχική τους πρόθεση όταν έμπαιναν στο app. Σύμφωνα με τον Gina Potarca, ερευνήτρια στη σχολή κοινωνικών επιστημών του πανεπιστημίου της Γενεύης «Αυτό ήταν κάτι που δεν μπόρεσε να μετρήσει η έρευνα, όμως ο γάμος παραμένει ένας ισχυρός θεσμός στην Ελβετία και τα περισσότερα ζευγάρια συνηθίζουν να δοκιμάζονται πρώτα σε μια μακροχρόνια σχέση.» 

Οι γυναίκες οι οποίες γνώρισαν τους συντρόφους τους μέσω κάποιας εφαρμογής, είχαν δηλώσει την πρόθεσή τους να αποκτήσουν παιδί βραχυπρόθεσμα, σύμφωνα με τους ερευνητές, σημειώνοντας πως αυτή ήταν μια πρόθεση η οποία δεν γινόταν γνωστή κατά τη διάρκεια των συμβατικών γνωριμιών.

Από την άλλη δεν διαπιστώθηκε κάποια διαφορά σε ό,τι αφορά την ποιότητα της σχέσης ή την ευτυχία που αποκομίζουν από αυτή. Τόσο τα ζευγάρια που γνωρίστηκαν μέσω κάποιου dating app όσο και αυτά που γνωρίστηκαν με κάποιον παλιομοδίτικο και ρομαντικό τρόπο είχαν παρόμοιο προφίλ σχέσης. 

Σύμφωνα με την ερευνήτρια Gina Potarga, το διαδίκτυο άλλαξε συθέμελα τον τρόπο με τον οποίο γνωρίζονται οι άνθρωποι. Φαίνεται πως εφαρμογές σαν το Tinder ενθαρρύνει τους ανθρώπους να έρθουν σε επαφή και με διαφορετικό οικονομικό, μορφωτικό, και κοινωνικό υπόβαθρο. Με κυρίαρχη τάση αυτή των γυναικών υψηλής μόρφωσης με άντρες σημαντικά χαμηλότερης.

Επίσης οι εφαρμογές μπορούν να ξεκινήσουν και να υποστηρίξουν σχέσεις από απόσταση. Ο γεωγραφικός περιορισμός στα συμβατικά ραντεβού είναι πολύ συνηθισμένος και φτάνει στατιστικά μια ακτίνα μισής ώρας απόσταση. Τα dating apps επικεντρωμένα στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά που ψάχνει κάποιος σε μία σχέση, δίνει περισσότερες και πιο ποιοτικές επιλογές.

H πανδημία του κορονοϊού και τα  διαδοχικά lockdown που ακολούθησαν, έδωσαν ένα ακόμα χτύπημα στα παραδοσιακά ραντεβού. Το social distancing έκανε ακόμα πιο δημοφιλή τα dating apps και αυτό είναι ένα φαινόμενο που ήρθε για να μείνει σύμφωνα με τους ερευνητές. 

Τώρα πια που απενοχοποιήθηκε πλήρως η αναζήτηση συντρόφου και δεν θεωρείται μια απλή αναζήτηση για casual sex, τα dating apps είναι πολύ πιθανό να μονοπωλήσουν το πως θα βρίσκουμε σύντροφο στα επόμενα χρόνια.

Η έρευνα του πανεπιστημίου της Γενεύης δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved