«Όταν βρεις την ιδανική θα το νιώσεις αμέσως»: Η κατάρρευση ενός τεράστιου μύθου

Αποδομούμε το «Έρωτας με την πρώτη ματιά» και προσγειωνόμαστε στην πραγματικότητα. 

Έχω να νιώσω «σπίθα» από τότε που είδα για πρώτη φορά τον «Τιτανικό» στα 9 μου και αντίκρισα το πανέμορφο μουτράκι του Leonardo Di Caprio. Συγνώμη που ξεκινάω επιθετικά, αλλά μιας και οι καιροί που ζούμε είναι χαλεποί, καλό θα ήταν να μην είμαστε αιθεροβάμονες και να κοιτάζουμε την πραγματικότητα κατάματα. Σίγουρα έχεις ακούσει πολλές φορές να μιλάνε για τον «Έρωτα με την πρώτη ματιά» ή για τη γνωστή πια «σπίθα» -ένα σουβλατζίδικο στη γειτονιά μου έλεγαν έτσι παλιά-που υπάρχει ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που αισθάνονται έλξη και καταλήγουν μαζί.

 

 

Όλα αυτά ωραία είναι και δεν τα κακολογώ, και είναι τουλάχιστον cute που υπάρχουν και πιο ρομαντικοί άνθρωποι στον κόσμο τούτο, αλλά νομίζω ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Θα μου πεις τώρα εσύ «Και τι ξέρεις εσύ για το τι νιώθουμε εμείς;». Προφανώς και δεν μπορώ να ξέρω για κάθε έναν εκεί έξω, αλλά διαβάζω σχετικές έρευνες οι οποίες υποθέτω με διαφωτίζουν. Και αυτή που ανακάλυψα πρόσφατα θα αποδειχθεί ιδιαιτέρως χρήσιμη.

Τα ποσοστά των ανθρώπων που δηλώνουν ότι ερωτεύτηκαν το άλλο τους μισό, με την πρώτη ματιά, εδώ και πολλά χρόνια είναι ιδιαιτέρως χαμηλά. Τα πυροτεχνήματα που θα νιώσεις, ή οι πεταλούδες στο στομάχι όταν αντικρίσεις τη μία και μοναδική, μάλλον είναι περισσότερο μύθος παρά πραγματικότητα. Οι ειδικοί ψυχολόγοι επιμένουν ότι ο έρωτας έρχεται μέσα από την επικοινωνία και τη χημεία στο σεξ. Κάτι που είναι απολύτως λογικό.

Και το πηγαίνουν και ένα βήμα παρακάτω: Πόσο τυχαίες θεωρείς τις σχέσεις ανάμεσα σε συναδέλφους, συμφοιτητές, γείτονες ή ανθρώπους σε κοινή παρέα; Καθόλου; Αυτό συμβαίνει, όπως εξηγούν και οι ειδικοί όχι εγώ, γιατί όσο περισσότερο βλέπεις ένα άτομο, τόσο περισσότερο το συνηθίζεις. Όχι, προφανώς και δεν θα νιώσεις έλξη για όλες τις γυναίκες του γραφείου, αλλά αν υπάρχει εκείνη που καλύπτει τα γούστα σου, δεν αποκλείεται να πέσεις στον έρωτά της, παρόλο που την ίδια μέρα μπορεί να συναντήσεις μία εξίσου ταιριαστή με εσένα γυναίκα.

 

 

Άρα τελικά μήπως ο έρωτας είναι περισσότερο συνήθεια και λιγότερο έλξη; Και ναι και όχι. Έχει να κάνει περισσότερο με την ευκαιρία που σου δίνεται να γνωρίσεις τον άλλο και τελικά να τον ερωτευτείς, όχι μόνο για την εμφάνισή του, αλλά και για τα στοιχεία του χαρακτήρα του.

Πάντως οι ειδικοί επιμένουν ότι η «σπίθα» δεν είναι πάντα θετικό φαινόμενο. Σύμφωνα με τις μελέτες τους, υπάρχουν συγκεκριμένοι άνθρωποι που την προκαλούν σε συνομιλητές είτε γιατί είναι πολύ όμορφοι είτε γιατί είναι γοητευτικοί και σκορπούν τον αισθησιασμό τριγύρω τους (πιθανότατα να είσαι ένας από αυτούς). Το γεγονός λοιπόν ότι αυτοί προκαλούν τα παραπάνω συναισθήματα, δεν σημαίνει ότι η σχέση μαζί τους θα είναι πετυχημένη και ευτυχισμένη. Το πιο πιθανό είναι να ερωτευτείς και τελικά να συνειδητοποιήσεις ότι όλο αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Εν κατακλείδι, περνάμε στη φάση που το σταθερό και μακροχρόνιο είναι το ζητούμενο. Οι σχέσεις δημιουργούνται μέσα από το ίδιο μας το περιβάλλον-και λόγω κατάστασης δεν μπορεί να γίνει και αλλιώς- ενώ η στροφή προς την… ποιότητα και τη σταθερότητα είναι πια βασικό χαρακτηριστικό ανάμεσα και στις νεότερες ηλικίες.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved