Κορίτσια μήπως να καλμάρετε λίγο τα νεύρα σας;

Η καραντίνα είναι χάλια, αλλά η μουρμούρα της μπορεί να γίνει ακόμα χειρότερη.

Πανδημία, lockdown, τα νεύρα τεταμένα και κάπου εκεί όλοι εμείς, να φοβόμαστε για την υγεία μας, τις ζωές μας, τους αγαπημένους μας, τις δουλειές μας, το μέλλον γενικότερα. Η κατάσταση είναι δύσκολη, για την ακρίβεια ίσως είμαστε στα χειρότερα που λέμε πάντα για να παρηγορηθούμε, και αυτό δεν είναι υπερβολή. Συνάνθρωποί μας χάνουν καθημερινά τη ζωή τους, δεν έχουμε ιδέα τι θα μας φέρει η επόμενη εβδομάδα, ενώ το φάντασμα της ανεργίας πλανάται πάνω από το κεφάλι μας, έτοιμο να μας κατασπαράξει-και αυτό-.

Υπάρχει όμως κάτι που καμία πανδημία και καμία οικονομική ύφεση δεν μπορεί να μας στερήσει, και αυτό είναι τα όνειρα, η αισιοδοξία, οι ανθρώπινες σχέσεις και η αγάπη. Τώρα περισσότερο από ποτέ, πρέπει να επιδείξουμε ψυχραιμία, καλή θέληση και υπομονή. Τώρα περισσότερο από ποτέ έχουμε ανάγκη τους αγαπημένους μας, οι οποίοι είναι κυριολεκτικά όαση στην τόσο μουντή καθημερινότητα.

Δυστυχώς δεν το εκτιμάμε πάντα. Κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας, συζητούσα με φίλες οι οποίες αναφέρονταν στους καυγάδες με τους συντρόφους τους, για αστεία κυρίως θέματα, τα οποία χωρίς απολύτως κανένα λόγο, κατέστρεφαν ακόμα και το παραμικρό απομεινάρι καλής διάθεσης. Όχι δεν φταίμε μόνο οι γυναίκες, αλλά θα τα πω από την πλευρά των γυναικών.

Πολλές φορές-αυτό ισχύει και για μένα-παρεξηγούμε τις καλές προθέσεις και την αγάπη ενός ανθρώπου προς το πρόσωπό μας. Ότι θα είναι εκεί για εμάς, δεν σημαίνει ότι δεν έχει όρια σαν άνθρωπος. Η πρώτη καραντίνα ήταν ένα σημαντικό τεστ, στο οποίο εγώ προσωπικά απέτυχα. Με τον καιρό αντιλήφθηκα, ότι οι άνθρωποι που έχεις στο πλευρό σου, δεν είναι σάκοι του μποξ για να ξεσπάς τα νεύρα σου. Θα μου πεις «Όταν δεν έχεις πού να τα ξεσπάσεις, δεν θα πρέπει να το κάνεις στους κοντινούς σου;». Λυπάμαι αλλά κανένας δεν είναι υποχρεωμένος να ανεχτεί τα νεύρα της δουλειάς σου ή τον καυγά με τον προϊστάμενο. Συζήτησέ το, ζήτα μία συμβουλή και μέχρι εκεί. Αν θέλεις να εκτονωθείς γυμνάσου, βγες μια βόλτα ή μπες στην κουζίνα και ψήσε κουλουράκια.

Αν όλοι μας ξεσπούσαμε τα νεύρα μας εκεί που έπρεπε, ή τουλάχιστον δεν τα ξεσπούσαμε σε ανυποψίαστους που απλά μας ρώτησαν «Τι κάνεις» ο κόσμος μας θα ήταν καλύτερος. Και αν η λέξη «κόσμος» σου φαίνεται υπερβολική, τότε θα ήταν σίγουρα καλύτερη η καραντίνα μας. Ας μην κάνουμε τα πράγματα πιο δύσκολα απ’ ότι πραγματικά είναι και ας προσπαθήσουμε να συγκρατήσουμε τα νεύρα μας πού και πού. Το ότι ο άλλος είναι εκεί, δεν σημαίνει ότι θα είναι για πάντα. Ιδίως αν του έχεις ψήσει το ψάρι στα χείλη. Και αυτό ισχύει και για τους άντρες και για τις γυναίκες.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved