Πώς το TikTok καταρρίπτει το ταμπού των μεταμοσχεύσεων μαλλιών;

Η νέα γενιά ανδρών αντιμετωπίζει κατάματα το στερεότυπο της τριχόπτωσης και μιλάει ανοιχτά γι’ αυτό στα social media.

Η ανησυχία σχετικά με την απώλεια των μαλλιών ξεκίνησε σε πολύ μικρή ηλικία για τον Kegs. Στην πραγματικότητα μόλις στα 12 χρόνια ζωής του. «Θυμάμαι μερικούς μεγαλύτερους στο σχολείο να σχολιάζουν ότι είχα μεγάλο μέτωπο», αναφέρει ο 25χρονος πλέον Kegs. «Προφανώς σε αυτήν την ηλικία, σε κάνει να συνειδητοποιήσεις πολλά περισσότερα για τον εαυτό σου».

Σε μια προσπάθεια να κρύψει την ανασφάλειά του, άρχισε  να μεγαλώνει τα μαλλιά του για να τα φορμάρει με τρόπο που να καλύπτει το μέτωπό του. Στη συνέχεια, όταν ήταν 22 ετών, άρχισε να χρησιμοποιεί σπρέι για τις ρίζες μαλλιών, που κάνει τα μαλλιά να φαίνονται πιο γεμάτα, μοιράζοντας ένα  viral tutorial για αυτό στο TikTok. «Ψέκασα εκεί που έπρεπε να είναι η γραμμή των μαλλιών, κάτι που δημιούργησε μια ψευδαίσθηση ότι η φράντζα μου ήταν πολύ πιο χοντρή από όσο ήταν. Ήθελα οπωσδήποτε μια μεταμόσχευση μαλλιών αλλά δεν είχα τα χρήματα γι’ αυτό, οπότε βρήκα άλλους τρόπους για να κρύψω την αραίωση».

@drdustinportela #duet with @oktaytuney FUE #hairtransplant #hairtransformation #dermatologist #surgery ♬ Up - Cardi B

Ωστόσο αυτό δεν ήταν αρκετό. «Αυτή ήταν η στιγμή που αποφάσισα να κάνω μεταμόσχευση μαλλιών, σε ηλικία 24 ετών. Ήταν μια από τις καλύτερες αποφάσεις που πήρα ποτέ. Ποτέ δεν περίμενα πόση αυτοπεποίθηση θα μου έδινε όλη αυτή η απόφαση».

Κάνε μια αναζήτηση σχετικά με τη μεταμόσχευση μαλλιών στο TikTok και το timeline σου θα πλημμυρίσει από κλιπ νεαρών ανδρών που προσφέρουν πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία, με τις προβολές να ξεπερνούν τα 3 δισεκατομμύρια. Ορισμένοι μοιράζονται το «ταξίδι» τους σε βίντεο 30 δευτερολέπτων, άλλοι προσφέρουν ενημερώσεις μέρα με τη μέρα ή εβδομάδα με την εβδομάδα και κάποιοι κάνουν μεγαλύτερο βίντεο, απαντώντας σε ερωτήσεις, προσφέροντας εις βάθος αφηγήσεις της ιστορίας τους.

Είναι ένας κόσμος μακριά από την προηγούμενη συζήτηση των μέσων ενημέρωσης σχετικά με την ανδρική τριχόπτωση, όπου τα ταμπλόιντ ενίσχυσαν το στίγμα και «ντροπιάζοντας» celebrities μπορεί να έκαναν μεταμόσχευση μαλλιών. Όπως για παράδειγμα ο Wayne Rooney, ο οποίος το 2011 έγραψε στο Twitter: «Απλώς για να επιβεβαιώσω σε όλους τους followers μου ότι έκανα μεταμόσχευση  μαλλιών . Ήμουν φαλακρός στα 25 μου, οπότε γιατί όχι. Είμαι ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα».

Ο Rooney δεν ήταν ο πρώτος επώνυμος που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση μαλλιών. Επίσης δεν ήταν ο πρώτος που επιβεβαίωσε ότι το έκανε. Αλλά ο αντίκτυπος της δήλωσής του ήταν ιδιαίτερα μνημειώδης, κυρίως επειδή, σε ηλικία 25 ετών, ήταν ο νεότερος επώνυμος που το παραδέχτηκε. Στα χρόνια που ακολούθησαν το παραδέχτηκαν ακόμη περισσότεροι celebrities, μιλώντας για το θετικό αντίκτυπο που είχε στην ψυχική τους υγεία.

@vkaramanidis_dietitian 30days hair transplant timelapse pt.1 @anastasakis_hairclinic #τριχοπτωση #hairloss #hair #hairtransplant #fue #trending #fyp #fypage #μεταμόσχευσημαλλιών #anastasakishairclinic #surgery #timelapse #timelapseart #part1 #journey ♬ Angeleyes (Sped Up Version) - user32780792152

Σε μια εποχή που αγκαλιάζει τη ριζική ευπάθεια, οι νεαροί άνδρες επαναδιατυπώνουν την αφήγηση ότι η τριχόπτωση είναι κάτι που πρέπει να κρύψει κανείς. Μια νέα γενιά νεαρών ανδρών – για τους οποίους οι συζητήσεις για την ψυχική υγεία τείνουν να έρχονται πιο φυσιολογικά – φαίνεται να ενισχύεται από το παράδειγμα που έδωσαν οι διάσημοι προκάτοχοί τους. «Είχα μηδενικό δισταγμό να κάνω μεταμόσχευση μαλλιών, ούτε να μοιραστώ το ταξίδι μου», λέει ο Kegs, ο οποίος εξιστόρησε τη διαδικασία του και τα αποτελέσματα στους 155.000 οπαδούς του στο TikTok. «Αν θέλεις να κάνεις κάτι που όχι μόνο θα σε κάνει να φαίνεσαι καλύτερα, αλλά θα σε βοηθήσει να νιώσεις και καλύτερα, τότε γιατί να μην το κάνεις;». Σύμφωνα με έρευνα της Harley Street Hair Clinic του Λονδίνου, το 35% των ανδρών αισθάνονται λιγότερο ελκυστικοί λόγω της τριχόπτωσης, ενώ το 26% λέει ότι έχει επιδεινώσει την αυτοπεποίθησή τους. Αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στην ψυχική υγεία, με το 13% να αναφέρει αυξημένα επίπεδα στρες και 12% αυξημένο άγχος. Όλα αυτά παρά το γεγονός ότι η τριχόπτωση είναι απίστευτα συχνή, με τα 3/4 των ανδρών στο Ηνωμένο Βασίλειο να χάνουν τα μαλλιά τους – και ωστόσο το 1/4 των ανδρών να εξακολουθεί να αισθάνεται ότι δεν έχει κανέναν να μιλήσει γι’ αυτό.

Ο Greg Vida, χειρουργός στην Harley Street Hair Clinic, λέει ότι τα τελευταία χρόνια έχει δει τεράστια ζήτηση για τη διαδικασία και κατά συνέπεια μια αύξηση στον αριθμό των επεμβάσεων που πραγματοποιεί η κλινική. «Για πολύ καιρό οι άνθρωποι δεν είχαν παράδειγμα «καλής» μεταμόσχευσης μαλλιών, επομένως δεν καταλάβαιναν τις πραγματικές δυνατότητες του πώς θα μπορούσαν να φαίνονται τα αποτελέσματα», λέει ο Vida, αναφέροντας τον Rooney ως το πρώτο σημαντικό παράδειγμα. «Με το να είναι τόσο ανοιχτός με τις μεταμοσχεύσεις, βοήθησε να επηρεαστεί η κοινή γνώμη, ομαλοποιώντας τη συζήτηση και καταρρίπτοντας τα ταμπού σχετικά με την τριχόπτωση».

Ο Vida είναι στην ευχάριστη θέση να βλέπει αυτή τη ριζική ευπάθεια να προωθείται τώρα και στο TikTok. «Αυτή η διαφάνεια είναι ακριβώς ό,τι χρειάζεται για να αποστιγματιστεί η τριχόπτωση και να δείξει πόσο συνηθισμένο είναι για τους άνδρες να χάνουν τα μαλλιά τους, παρέχοντας παράλληλα ελπίδα ότι η επιτυχής θεραπεία είναι διαθέσιμη και προσβάσιμη».

 

 

Ο 31χρονος Ben Haldon από το Chester είναι ένας από εκείνους που καταγράφουν το «ταξίδι» του για μεταμόσχευση μαλλιών στο TikTok και μοιράστηκε ένα αναλυτικό βίντεο-ημερολόγιο 20 λεπτών της διαδικασίας. Όπως πολλοί TikTokers, συμπεριλαμβανομένου του Kegs, ο Haldon ταξίδεψε στην Τουρκία για τη μεταμόσχευση, όπου η διαδικασία τού κόστισε περίπου 2.400 λίρες, οι οποίες περιλάμβαναν μεταφορά από το αεροδρόμιο, διαμονή σε ξενοδοχείο και φαγητό. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η διαδικασία μπορεί να κοστίσει από 3.000 έως 9.000 λίρες, ανάλογα με την πολυπλοκότητα της τριχόπτωσης και την ποσότητα των μοσχευμάτων που χρειάζονται.

«Η θεραπεία είναι αρκετά επίπονη και μπορώ να καταλάβω γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι το αναβάλλουν», λέει ο Charlie Weir , 32 ετών, από το Λονδίνο, ο οποίος επίσης ταξίδεψε στην Τουρκία για μεταμόσχευση μαλλιών και το μοιράστηκε μέσω TikTok. Αποφάσισε να το κάνει μετά από χρόνια που έκρυβε την καράφλα κάτω από σκούφους και καπέλα. «Το συνειδητοποίησα όταν έφτασα στο σημείο που κάθε φορά που έβλεπα τον εαυτό μου σε φωτογραφία, εστίαζα μόνο στο πόσο άσχημα ήταν τα μαλλιά μου», αναφέρει. «Επηρέαζε στιγμές ευτυχίας για τις οποίες θα έπρεπε να νιώθω υπέροχα».

 

 

Μετά από έναν έως τρεις μήνες, οι ασθενείς περνούν τη φάση που είναι γνωστή ως «ασχημόπαπο», όπου τα μεταμοσχευμένα μαλλιά πέφτουν έτσι ώστε να μπορέσουν να αναπτυχθούν ξανά. «Όλο αυτό είναι μέρος της διαδικασίας, παρόλο που φαίνεται απαίσιο και σε κάνει να έχεις αμφιβολίες», διαβεβαιώνει ο Kegs. «Άρχισα να βλέπω αποτελέσματα γύρω στον πέμπτο μήνα και από τότε, τα μαλλιά μου γίνονται πιο πυκνά κάθε μήνα από τότε».

Φυσικά, το να μοιράζεσαι ιστορίες μεταμοσχεύσεων μαλλιών δεν καταπολεμά εντελώς το στίγμα της τριχόπτωσης. Τουλάχιστον στο TikTok υπάρχει ένας χώρος για τους άνδρες να αισθάνονται ικανοί να μιλήσουν για την τριχόπτωση και να εξερευνήσουν πιθανές θεραπείες, εάν το επιθυμούν. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για τους άντρες, οι οποίοι έχουν  αποκλειστεί σε μεγάλο βαθμό από το κίνημα του body positivity. Όσον αφορά τις συμβουλές, ο Haldon υπερτονίζει τη σημασία του να αφιερώνετε χρόνο για να σκεφτείτε προσεκτικά, να κάνετε την έρευνά σας και να διαχειριστείτε τις προσδοκίες σας. «Είναι μια διαδικασία που βοηθά στη βελτίωση της τρέχουσας κατάστασής σου, όχι να σε κάνει να φαίνεσαι σαν μέλος των Beatles», αναφέρει χαρακτηριστικά.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved