Πώς θα απαλλαγείς μια για πάντα από τα μαύρα στίγματα

Η φροντίδα του προσώπου είναι απλή υπόθεση, αρκεί να ξέρεις τι κάνεις.

Μαύρα στίγματα, η ακμή των ενηλίκων θα μπορούσε να πει κανείς και μπορεί να μην είναι τόσο καταστροφικά για την ψυχική μας διάθεση, ωστόσο είναι πάρα πολύ ενοχλητικά. Κυρίως λόγω της επιμονής τους γιατί μπορεί να πλένουμε συχνά το πρόσωπό μας, να το ενυδατώνουμε σωστά και γενικά να το φροντίζουμε, αλλά αυτά να μένουν εκεί. Για να δούμε πώς θα απαλλαγούμε μια και καλή από αυτά, ας δούμε πρώτα τι διάολο είναι ακριβώς αυτά τα μαύρα στίγματα.

Αυτά μαύρα στρογγυλά πράγματα είναι ένα μείγμα ελαίων του δέρματος και νεκρών κυττάρων που φρακάρουν τα άνοιγμα των πόρων. Συνήθως τα συναντάμε κυρίως στα πιο λιπαρά σημεία του προσώπου, όπως στη μύτη, το πηγούνι και το μέτωπο. Σε ότι αφορά το χρώμα τους, αυτό οφείλεται στην επαφή των νεκρών κυττάρων και του λίπους με το οξυγόνο που τα μαυρίζει. 

Παρά την ελαφρά αποκρουστική όψη τους, τα μαύρα στίγματα δεν είναι το αποτέλεσμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της επαφής με τη σκόνη και άλλες βρωμιές. Είναι μια συχνή παρανόηση που συνδέει τα μαύρα στίγματα με την πλημμελή προσωπική υγιεινή και την καθαριότητα. Ενώ στην πραγματικότητα οι κύριοι παράγοντες που προκαλούν την εμφάνισή τους, είναι η εφίδρωση,οι ορμονικές αλλαγές, τα (λάθος) προϊόντα περιποίησης, το ξύρισμα και φυσικά η λιπαρότητα του δέρματος.

 

 

Ας μην ξεχνάμε ότι τα μαύρα στίγματα είναι κυρίως αντρικό πρόβλημα γιατί το δέρμα μας είναι παχύτερο από το γυναικείο, παράγει περισσότερη λιπαρότητα και έχει μεγαλύτερους πόρους, άρα έχει όλους τους παράγοντες για να είναι ένα κυρίως αντρικό πρόβλημα. 

Πριν δούμε τι μπορείς να κάνεις για αυτά ενοχλητικά πράγματα στο πρόσωπό σου, καλό θα ήταν να πούμε τι ΔΕΝ πρέπει να κάνεις και αυτό είναι το να τα πατάς για να βγουν. Αυτό είναι κυρίως κάτι που πρέπει να το πεις στη σύντροφό σου που αντλεί ηδονή από το πάτημά τους και αυτό γιατί υπάρχει κίνδυνος ερεθισμού του δέρματος, ακόμα και μόλυνσης. Είναι μια διαδικασία που μεγαλώνει τους πόρους και μπορεί να τους μεγαλώσει μόνιμα και να γίνουν εστίες βακτηρίων.

Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, τα μαύρα στίγματα φεύγουν από μόνα τους, μέσα από τη φυσική διαδικασία αναγέννησης του δέρματος. Τα νεκρά κύτταρα δίνουν τη θέση τους σε νέα, αλλά κάποια από αυτά δεν φεύγουν φυσικά. Αυτά είναι σαν να έχουν «ριζώσει» βαθύτερα και εκεί χρειάζεται ειδική φροντίδα.

Γενικά η φροντίδα είναι καλύτερη πρόληψη για να μην εμφανίζονται αυτά τα επίμονα στίγματα γιατί η ειδική φροντίδα χρειάζεται και ειδικό για να την εφαρμόσει. Ένας δερματολόγος έχει την κατάλληλη θεραπεία για τα βαθιά μαύρα στίγματα. Αλλά για να μην φτάσουμε εκεί, να δούμε την πρόληψη.

 

 

Πρώτα από όλα χρειάζεσαι ένα καλό καθαριστικό προσώπου και εννοώντας καλό εννοούμε να είναι προσαρμοσμένο στη λιπαρότητα του προσώπου σου. Αυτό είναι το βασικό υπόστρωμα για την υγεία του δέρματος. 

Τα scrub που έχουν άμμο και άλλα τραχειά στοιχεία δεν είναι αυτό που χρειάζεται το δέρμα σου για τα μαύρα στίγματα, αλλά ένα χημικό που έχει κάποιο οξύ σαν συστατικό. Μπορεί το χημικό να μοιάζει πιο επιθετικό από το παραδοσιακό, αλλά στην πραγματικότητα είναι πιο ήπια η δράση του και δεν ερεθίζει το δέρμα. Με το σαλικυλικό οξύ να εισχωρεί στου πόρους και να αφαιρεί την επιπλέον λιπαρότητα, έχεις ουσιαστικά ένα «δεύτερο χέρι» βαθυτερου καθαρισμού χωρίς να «πληγώνεις» το δέρμα σου. 

Το ότι το αντηλιακό δεν είναι μόνο για το καλοκαίρι στην παραλία, δεν θα βαρεθούμε να το λέμε και ένα καλό ξηρό, χωρίς λιπαρότητα, αντηλιακό μπορεί να εμποδίσει τις επικαθίσεις που δημιουργούν τα μαύρα στίγματα. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της μείωσης της πιθανότητας να μεγαλώσουν οι πόροι λόγω της έκθεσης στον ήλιο και εμποδίζει την απώλεια υγρασίας από το δέρμα, κάτι που αυξάνει την έκκριση ελαίων. 

Τέλος αξίζει να αναφέρουμε για μια ακόμα φορά τη σημασία της καλής υγιεινής. Δεν φτάνει μόνο να πλένεις το πρόσωπό σου κάθε πρωί, αλλά να φροντίζεις ώστε να είναι καθαρά όλα όσα έρχονται σε επαφή μαζί του. Πετσέτες και σεντόνια πρέπει να αλλάζουν σε εβδομαδιαία βάση και τα ρούχα του γυμναστηρίου να πλένονται μετά από κάθε χρήση τους.   

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved