Unsplash Πώς το μπαρμπέρικο έγινε ο ναός της ανδρικής περιποίησης και ψυχοθεραπείας

Το στέκι που όλοι πάμε μόνοι αλλά καταλήγουμε παρέα.

Από την εποχή που οι αρχαίοι Ρωμαίοι ξεκίνησαν το grooming τακτικά για τις δημόσιες εμφανίσεις τους, η θέση του μπαρμπέρη ήταν πάντα εξέχουσα. Υπάρχουν ιστορικές αναφορές για πρόσωπα όπως ο Θάλαμος, ο προσωπικός μπαρμπέρης του αυτοκράτορα Νέρωνα και ο Παντάγαθος, που ήταν γνωστός για την δεινότητα που είχε στην τέχνη του κουρέματος και του ξυρίσματος. Γιατί πράγματι, σήμερα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη εποχή, έχουμε καταλάβει πως το κούρεμα και το ξύρισμα είναι τέχνη.

Δεν είναι όμως μόνο η τέχνη τους αυτή καθαυτή. Οι μπαρμπέρηδες γνώριζαν πρώτοι τα πάντα. Αν σήμερα τους ανοίγουμε την ψυχή μας και τους εκμυστηρευόμαστε πράγματα που ντρεπόμαστε να πούμε μέχρι και στον ψυχολόγο, τότε εκείνη την εποχή ήταν οι πρώτοι που μάθαιναν και τα πιο ευαίσθητα μυστικά. Από τα πηγαδάκια για τους Συγκλητικούς μέχρι τις απόπειρες δολοφονίας, τους νέους νόμους και τα σεξουαλικά όργια που γινόντουσαν στα σπίτια των πατρικίων. Δεν είναι καθόλου περίεργο λοιπόν, καθότι η ύπαρξη τους δεν συμβαδίζει μόνο με την υγιεινή μας, αλλά και με κάτι βασικότερο: την παρέα.

 

mostafa meraji 435KRI5MzqQ unsplash

 

Γιατί η αλήθεια είναι πως στον μπαρμπέρη σου δεν πας όπως επισκέπτεσαι στο γιατρό ή τον μηχανικό. Δεν πας μόνο για τις υπηρεσίες του. Πας και για όλα τα άλλα που έρχονται μαζί με το πακέτο. Το χαβαλέ. Την μουσική που βάζει στο μαγαζί του. Τα ποτά που σε σερβίρει – πριν και μετά το κούρεμα. Για όσα λέτε για τις γυναίκες και τις δουλειές σας πίνοντας καφέ, για τα όνειρά σας, τις φιλοδοξίες σας. Το μπαρμπέρικό κατάφερε να ξεπεράσει την άλλοτε βαρετή φύση του κομμωτηρίου που μας πήγαιναν οι μανάδες μας πιτσιρικάδες και να γίνουν κάτι πολύ περισσότερο. Μία προέκταση της ανδρικής φύσης. Ένα μέρος που οι άντρες τα λένε μεταξύ τους, χωρίς να βρίσκονται σε καφενεία και σε πρακτορεία παίζοντας στοίχημα.

Ένα μικρό ξεκαθάρισμα εδώ: Δεν λέμε ότι το να τα λες με τον μπαρμπέρη σου είναι το ίδιο με το να τα λες με τον ψυχολόγο σου. Αλλά στη σημερινή ημέρα που όλοι έχουμε σκοτούρες στο κεφάλι μας και τείνουμε να τα κρατάμε μέσα μας, δεν είναι καθόλου κακό να βρίσκεις ένα μέρος, ένα άβατο, πες το όπως θες, όπου οι άντρες μοιράζεστε καλά και κακά πράγματα μεταξύ σας. Και έτσι θα έπρεπε να συμβαίνει, έτσι είναι το υγιές. H εικόνα που οι άντρες κάθονται στην καρέκλα του μπαρμπέρη και λένε τις ιστορίες, ο καθένας με τον δικό του barber expert, δεν είναι πλέον αλλά η εξαίρεση αλλά ο κανόνας.

Για να είμαστε ειλικρινείς και σωστοί, αυτό ήταν και το επόμενο λογικό βήμα με την άφιξη του δεύτερου κύματος των μπαρμπέρικων, όπου οι άντρες έκοψαν το άλλοτε κομμωτήριο και στήριξαν το μαγαζί της αρεσκείας τους. Και όχι μόνο αυτό. Αλλά όπως θα ήταν φυσικό να σκεφτεί κανείς, έχουν δημιουργηθεί παρέες πλέον μέσα στα μπαρμπέρικα. Έχουν γεννηθεί φιλίες που έχουν καταλήξει σε εξόδους για ποτό. Όλα όμως ξεκίνησαν από την πρώτη ιστορία που αποφάσισε να μοιραστεί ο καθένας μας με τον μπαρμπέρη του, για να φτάσουν στο σημείο να συζητήσουν τα προσωπικά τους και να στηρίζουν ο ένας τον άλλο.

 

Bluebeards lead

 

Αν το μπαρμπέρικο είναι ο σύγχρονος ναός της ανδρικής περιποίησης και ψυχοθεραπείας, αποδεικνύει περίτρανα και κάτι ακόμη. Το πόσο ακομπλεξάριστες είναι οι ανδρικές παρέες και πόσο γερές βάσεις και δεσμούς φιλίας μπορούν να δημιουργήσουν.

 

 

 Όλο το αφιέρωμα του Ratpack για το Νοέμβριο και το ΜΗΝΑΣ ΜΑΣ-ΜΗΝΑΣ ΜΑΝ, σε περιμένει να το εξερευνήσεις!

minas



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved