O καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσεις ένα έγκαυμα από τον ήλιο

Το γιαούρτι κράτα το για κανένα τζατζίκι. 

Σε περίπτωση που δεν ζεις σε κάποια μαγική και μόνιμα κλιματιζόμενη φούσκα, εκεί έξω βαράει 35άρια για πλάκα με ανοδικές τάσεις και τα πρώτα εγκαύματα δεν περιμένουν την παραλία για να σου ξεροψήσουν την επιδερμίδα. Ακόμα και μια απλή βόλτα έξω με κοντομάνικο μπορεί να καταλήξει σε κόκκινη μύτη, κόκκινο σβέρκο και γενικά κόκκινα πράγμα που δεν θα έπρεπε να είναι κόκκινα. 

Το αντηλιακό δεν είναι μόνο για εκείνες τις 10 μέρες που θα πας σε κάποια παραλία αλλά ούτε και όταν βγάζεις την μπλούζα σου.  Η ακτίνα UV καταστρέφει συνέχεια το δέρμα σου, ακόμα και κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Άρα το αντηλιακό, είδικά αυτές τις ημέρες της ζέστης και της ηλιοφάνειας, είναι όσο απαραίτητο όταν βγαίνεις από το σπίτι, όσο είναι το κινητό και το κλειδιά σου. 

Τώρα για την περίπτωση που κάτι πάει στραβά, ας δούμε τι μπορείς να σώσεις για να υποφέρεις όσο γίνεται λιγότερο, να επανέλθει το δέρμα σου στην πρότερη κατάσταση και να μην μοιαζεις με αστακό. 

 

 

Αρχικά κάνε όσα περισσότερα χλιαρά και κρύα ντους μπορείς, το νερό θα δροσίσει και θα ανακουφίσει με τον όσο πιο δυνατόν φυσικό τρόπο το ταλαιπωρημένο δέρμα σου και φυσικά θα το ενυδατώσει. Σκούπισε το δέρμα σου με καθαρή πετσέτα χωρίς να το τρίβεις, καλύτερα ταμποναριστά σαν συγκαταβατικά χτυπήματα στην πλάτη για την ατυχία που σε βρήκε. Στη συνέχεια άπλωσε μια ενυδατική στο καμμένο σημείο για εγκλωβίσεις όση περισσότερη υγρασία γίνεται και να σταματήσεις την ξηρότητα.

Εκτός από ενυδατική μπορείς να βάλεις και μια αντιφλεγμονώδη κρέμα για καψίματα, όπως κάποια με βάση την αλόη. Έχουν ανακουφιστική δράση, διώχνουν επιβλαβή βακτήρια και μειώνουν την φλεγμονή.

Στην περίπτωση που νιώθεις ότι η φλεγμονή είναι μη διαχειρίσιμη με απλές ενυδατικές και αλόη, τότε μπορείς να δοκιμάσεις μια επανορθωτική χωρίς στεροειδή, το γιαούρτι κράτα το για ντολμαδάκια ή φτιάξει κάνα τζατζίκι καλύτερα. 

 

 

Καλά τα ντους και οι ενυδατικές, αλλά η καλύτερη ενυδάτωση για το δέρμα σου, και γενικά για τον οργανισμό σου, είναι να πίνεις νερό, πολύ νερό. Το καμμένο δέρμα απορροφά το νερό σαν σφουγγάρι στην προσπάθειά του να αναπλαθεί και γι’αυτό έχει υφή γυαλόχαρτου, όσο πιο πολύ νερό του δώσεις, τόσο πιο γρήγορα θα επανέλθει. 

Επίσης καλό θα ήταν να φοράς ρούχα που να καλύπτουν το κάψιμο μέχρι να στρώσει, αν δεν μπορείς να το καλύψεις φρόντιζε να απλώνεις ανά δίωρο ένα αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας SPF και γενικά κάνε υπομονή, έχεις χρόνο να σκεφτείς τα λάθη σου και να μην τα επαναλάβεις. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved