Πέντε υγιεινές συνήθειες που καταστρέφουν τα δόντια σου

Εσύ τις κάνεις για καλό και αυτές φέρνονται ύπουλα.

Ποιος δεν έχει ζηλέψει εκείνο το λευκό χρώμα των δοντιών; Ρητορικό το ερώτημα γιατί η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Όλοι γνωρίζουμε πως η ζάχαρη, ο καφές και άλλες τέτοιες συνήθειες είναι ικανές να καταστρέψουμε τα δόντιά σου. Αλλά μήπως τελικά υπάρχουν και συνήθειες, που παρότι υγιεινές, είναι ικανές να καταστρέψουν τα δόντια σου και δεν το γνώριζες μέχρι σήμερα.

Παρακάτω ξεχωρίσαμε πέντε υγιεινές συνήθειες που ενώ τις ακολουθείς για καλό, εκείνες φέρονται ύπουλα και καταστρέφουν τα δόντια σου.

Προπόνηση με βάρη

Όταν σηκώνουμε βάρη, έχουμε την τάση να σφίγγουμε τη γνάθο μας. Η πίεση που ασκείται μπορεί να προκαλέσει μέχρι και μόνιμο πόνο στη γνάθο, σχολιάζει ο Mark S. Wolff, υπεύθυνος οδοντίατρος στο University Hospital Heidelberg, της Γερμανίας.

 

 

Καούρα, αυτός ο μπελάς

Γνώριζες ότι μπορεί να προκαλέσει μόνιμη ζημιά στα δόντια σου; Όπως αναφέρει ο Edmond Hewlett, DDS, σύμβουλος στην Αμερικάνικη Οδοντιατρική Ένωση και καθηγητής στο University of California Los Angeles School of Dentistry, το οξύ από το πεπτικό σύστημα μπορεί να καταλήξει στο στόμα σου και να διαβρώσει το σμάλτο των δοντιών.

Πώς θα λούζεις τα μαλλιά σου χωρίς όμως να τα καταστρέφεις

Φάρμακα

Υπάρχουν πολλά φάρμακα που προκαλούν αφυδάτωση στο στόμα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τεράστιο πρόβλημα διότι τα δόντια χρειάζονται σάλιο για να προστατευτούν από τα οξέα που προκαλούν φθορά και διάβρωση.

Αερόβια γυμναστική

Μετά τα βάρη, θα μας κόψουν και την αερόβια γυμναστική. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη στη Γερμανία, η στοματική υγεία αθλητών αντοχής με άλλους που δεν έκαναν καμία άσκηση βρίσκεται σε χειρότερη μοίρα. Οι πρώτοι είναι πιθανότερο να χρειαστούν σφραγίσματα και αυτό γίνεται διότι η άσκηση μειώνει το σάλιο, το οποίο περιέχει μεταλλικά στοιχεία που θρέφουν τα δόντια και εξουδετερώνουν τα οξέα που προκαλούν προβλήματα.

 

 

Το βούρτσιμα

Όχι δεν μας κάνει κάποιος πλάκα. Αλλά το βούρτισμα υπό προϋποθέσεις μπορεί να είναι καταστροφικό. Συγκεκριμένα μετά από κατανάλωση χυμών, φρούτων ή κόκκινου κρασιού μπορεί να αποδυναμώσει το σμάλτο των δοντιών σου, λέει ο Wolff. Ιδανικά, ξέπλυνε το στόμα σου με νερό και βούρτσισε τα δόντια σου μετά από 40 λεπτά.©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved