Γιατί χρειάζεσαι ένα φυσικό σφουγγάρι

Δεν είναι ακόμα μία άχρηστη μόδα, αλλά για μια κίνηση που θα κάνει καλό στον εαυτό σου και στον πλανήτη.

Το πλαστικό μπορεί να μπήκε δυναμικά στη ζωή μας τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά δεν ήρθε χωρίς τις δικές του καταστροφικές για το περιβάλλον επιπτώσεις. Τα μικροπλαστικά που βρίσκονται όλο και συχνότερα στην τροφική αλυσίδα και οι ειδικοί αναφέρουν πως αυτό είναι το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πρόβλημα που αναμένεται να οδηγήσει και σε μια κρίση δημόσιας υγείας. 

Η μείωση της κατανάλωσης των πλαστικών είναι μονόδρομος και ο πιο εύκολος τρόπος είναι η αντικατάσταση όσων πλαστικών αντικειμένων γίνεται, από άλλα πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Η δυσκολία σε αυτή τη μετάβαση είναι ότι δεν μπορούμε να σκεφτούμε εναλλακτικές ή είναι πολύ ακριβές ακόμα. Υπάρχει όμως μια εξαίρεση.

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν σφουγγάρια πολύ πριν εφεύρεση των πλαστικών και η επιστροφή σε αυτά έχει το ιδανικό timing. Δεν είναι πολύ ακριβά, κάνουν εξαιρετική δουλειά και φροντίζουν το περιβάλλον ως βιοδιασπώμενα προϊόντα. Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες που βρίσκουμε εύκολα στην Ελλάδα, τα φυτικά που είναι γνωστά ως λούφες και μοιάζουν με αγγούρια και τα θαλασσινά.

Τα θαλασσινά είναι πιο κοντά στη δομή ενός μαλακού σφουγγαριού, είναι ίσως το πιο μαλακό από όλα τα φυσικά σφουγγάρια. Αυτό είναι ίσως ένα μικρό μειονέκτημα αν θες ένα σφουγγάρι με ισχυρή δράση κατά της απολέπισης, αλλά λύνεται με λίγη παραπάνω πίεση. 

Καθαρίζονται πολύ εύκολα, αρκεί να αφήσεις να τρέξει άφθονο νερό από μέσα του και να το αφήσεις να στεγνώσει φυσικά στον αέρα. Μια φορά την εβδομάδα είναι αρκετά καλή συχνότητα καθαρισμού του.

Η άλλη επιλογή είναι οι γνωστές λούφες που μοιάζουν με μεγάλα αποξηραμένα αγγούρια. Αν θες να το κάνεις εντελώς παραδοσιακά μπορείς ακόμα και να τα καλλιεργήσεις σε γλάστρα για να έχεις το 100% δικό σου σφουγγάρι, αλλά δεν είναι απαραίτητη ανάγκη να φτάσεις στα άκρα.

Είναι σαφώς πιο σκληρά από τα θαλάσσια και αυτό τα κάνει ιδανικά για απολέπιση. Ταυτόχρονα είναι μάλλον απογοητευτικά αν θες να κάνεις ένα μπάνιο με πλούσιο αφρό, αλλά δεν μπορείς να τα έχεις όλα. Ή μάλλον μπορείς, αν έχεις και τα δύο σφουγγάρια. Οι λούφες πλένονται εξίσου εύκολα με τη βοήθεια λίγης σόδας ώστε να απομακρυνθούν όλες οι επικαθίσεις από μέσα της.

Η συχνότητα της αντικατάστασης των φυσικών σφουγγαριών εξαρτάται κυριώς από τη χρήση τους και μπορεί να είναι από ένα μήνα μέχρι τρεις. Θα το καταλάβεις όταν αρχίσει να αποσυντίθεται και αυτό θα είναι και το σημάδι ότι αρχίζει να βιοδιασπάται και δεν θα επιβαρύνεις κι άλλο το περιβάλλον πετώντας το. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved