Τριχόπτωση και κορονοϊός: Όσα πρέπει να ξέρεις

Είναι μία δύσκολη περίοδος για εσένα και τα μαλλιά σου

Η τριχόπτωση είναι ένα ζήτημα… πονεμένο για αρκετά αγόρια εκεί έξω και όχι άδικα. Η ανδρική τριχόπτωση ή αλωπεκίαση, είναι κάτι το κληρονομικό για το οποίο δεν υπάρχει φάρμακο. Τα σαμπουάν και τα σπρέι απλά την επιβραδύνουν ενώ το μοναδικό δραστικό μέτρο ενάντιά της είναι η εμφύτευση μαλλιών. Σα να μην έφτανε όμως αυτός ο πόνος, ήρθε ο κορονοϊός να χειροτερέψει τα πράγματα.

Βλέπεις, αυτό που έχουν παρατηρήσει όσοι πέρασαν κορονοϊό είναι η έντονη τριχόπτωση. Και να μην πέρασες όμως covid, ίσως έχεις παρατηρήσει ότι χάνεις περισσότερα μαλλιά από ότι συνήθως και αν ήδη τα μετράς στα δάχτυλα τότε είσαι σε πανικό. Θα σου εξηγήσουμε τι συμβαίνει. Αρχικά χαλάρωσε…

best hair loss pill

Αυτό που συμβαίνει στο κεφάλι σου (αν δεν είναι απλά εντονότερη ανδρική αλωπεκίαση) ονομάζεται τελογενής τριχόπτωση ή τριχόρροια και είναι αναστρέψιμο. Η τρίχα έχει τρεις φάσεις ζωής: Την αναγενή, την καταγενή και τελευταία την τελογενή, το διάστημα δηλαδή που η τρίχα ετοιμάζεται να πέσει. Φυσιολογικά, το 5 με 10% των τριχών στο κεφάλι σου βρίσκονται στο τελογενές στάδιο και γι´αυτό έχουμε την κανονική τριχόπτωση. ΠΡΟΣΟΧΗ! Όλα αυτά αφορούν τις υγιείς τρίχες και όχι τα θύματα της κληρονομικότητας (α, ρε πατέρα).

1 xMCtugdJ8A3cB0B4ZXTn8A

Υπό κανονικές συνθήκες λοιπόν, το 5 με 10% των μαλλιών σου είναι έτοιμο να πέσει και κάπου εδώ έρχεται το στρες να τα αλλάξει όλα. Ναι, ναι το στρες έρχεται, όχι ο covid. Το στρες βάζει το σώμα μας σε mode επιβίωσης, αναδιοργανώνει τις προτεραιότητές του στέλνοντας περισσότερο αίμα και δίνοντας μεγαλύτερη προσοχή στα ζωτικά μας όργανα. Τα μαλλιά φυσικά δεν είναι μέρος του πλάνου επιβίωσης συνεπώς αναγκάζει πολλές τρίχες ταυτόχρονα να μπουν πρόωρα στο τελογενές στάδιο και να πέσουν όλες μαζί. Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο ότι δεν θα ξαναβγούν! Αν δεν έχεις περάσει λοιπόν κορονοϊό αλλά σε στρεσάρει η φάση που περνάμε έχεις τριχόρροια. Αν πάλι πέρασες covid τότε το σώμα σου βρέθηκε κάτω από τεράστιος στρες συνεπώς και εσύ έχεις τριχόρροια. Μην ανησυχείς όμως…

Οι τρίχες που έχασες θα ξαναβγουν όμως θα αργήσεις να το δεις γιατί έχασες πολλά μαλλιά ταυτόχρονα και θέλει χρόνο η αντικατάσταση. Μη βιάζεσαι λοιπόν και μην στρεσάρεσαι. Αφενός επιδεινώνεις την κατάσταση και αφετέρου δεν έχει νόημα. Αν ο μπαμπάς σου είναι καραφλός και εσύ θα γίνεις καράφλας οπότε απλά δέξου το, that’s life. Αν πάλι έχετε πολύ μαλλί στην οικογένεια κάνε λίγη υπομονή, θα ξαναφυτρώσει.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved