Το Mansfield Barbers έμαθε στους άντρες να αγαπούν τον εαυτό τους

Ο Φώτης Κολοβάδης υποστηρίζει πως το κούρεμα πρέπει να είναι εμπειρία. Και έχει όλη την τέχνη για να το αποδείξει.

Κάτι ήξεραν οι πατεράδες μας που αγάπησαν τα μπαρμπέρικα. Θα μπορούσες να πεις πως η χρηστικότητα συναντούσε την απλότητα. Κάποτε χρειαζόταν μόνο ένας κουρέας, ένας καθρέφτης και μία κρέμα ξυρίσματος για να κάνουν την δουλειά. Ήταν σχεδόν ρουτίνα. Ο άντρας πήγαινε στο μπαρμπέρικο λίγο πριν την δουλειά ή μετά το γραφείο, φρόντιζε να έχει περιποιημένη χωρίστρα και καθαρό σβέρκο, ξυριζόταν -αν το χρειαζόταν- και τέλος. Έκτοτε, άλλαξαν πολλά.

«Θυμήσου την δεκαετία του ’90. Από προϊόντα είχαμε ένα ζελέ, παστώναμε το κεφάλι μας και τέλος. Το ίδιο με τα κουρέματα. Μας οδηγούσε το ρεύμα προς ένα συγκεκριμένο κοντό κούρεμα όπου βγαίναμε όλοι καρμπόν. Αυτή η εποχή έχει πλέον αλλάξει. Είναι η καλύτερη εποχή του άντρα στο αντρικό κούρεμα. Και ο άντρας θέλει μεν απλά πράγματα, αλλά τα θέλει να είναι άριστα».

LP2 7908

 

(Φωτογραφίες: Λευτέρης Παρτσάλης)

Ο Φώτης Κολοβαδής, ιδιοκτήτης του Mansfield Barbers, δεν είναι ένας ακόμη τύπος στο επάγγελμα. Κουρεύει από το 18 του χρόνια και έχει εντρυφήσει με τέτοιο τρόπο στο αντρικό κούρεμα, που όχι μόνο είναι ικανός να φέρει εις πέρας το επιθυμητό αποτέλεσμα του κάθε πελάτη αλλά και να τον κατευθύνει -αν του ζητηθεί- στον σωστό δρόμο που θα κάνει την εμφάνιση του μοναδική. «Δεν έχουμε όλοι τις ίδιες τρίχες, δεν έχουμε το ίδιο κεφάλι, δεν έχουμε το ίδιο σχήμα. Κάποιος που έρχεται και ζητάει ένα κούρεμα που έχει δει στην τηλεόραση ή σε κάποιον, έχω υποχρέωση να του πω αν θα του πηγαίνει ή πως θα πρέπει να το προσαρμόσουμε για να τον δείξει ιδανικό». Ωστόσο την ίδια στιγμή δέχεται πως όλες αυτές οι σειρές και οι ταινίες ξύπνησαν το ενδιαφέρον του άντρα για μία πιο ψαγμένη και σωστή εμφάνιση. «Από το Fury με τον Brad Pitt μέχρι το Peaky Blinders, υπάρχουν πλέον κουρέματα που τραβάνε τους άντρες. Και αυτό είναι καλό γιατί πλέον υπάρχουν πολλές επιλογές στα χτενίσματα όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις γυναίκες».

LP2 7925

Το Mansfield Barbers άλλωστε δεν γεννήθηκε για να είναι απλά ένα μπαρμπέρικο. Η φιλοσοφία πίσω από το μαγαζί, είναι ουσιαστικά ένας ναός του grooming που έχει ως στόχο να κάνει τον άντρα καλύτερο. Τι χρειάζεται ο άντρας κατά τον Φώτη; «Μία ενυδατική για το πρόσωπο, ένα καλό κούρεμα που θα μπορεί να αναπαράγει καθημερινά όπως έφυγε από το κουρείο, με το αντίστοιχο προϊόν για τα μαλλιά και περιποιημένα γένια». Ο Φώτης θεωρεί την περιποίησή μας απαραίτητη. Πέρα από τις υπηρεσίες του Mansfield αναγνωρίζει την επίδραση της καθημερινής ρουτίνας που έχει η περιποίηση όχι μόνο στην εμφάνιση αλλά και στην ψυχολογία του άντρα. «Είμαστε καλύτεροι όταν επιζητάμε το καλύτερο, γιατί δεν έχουμε δεύτερη ευκαιρία για μία καλή πρώτη εντύπωση. Σκέψου απλά πως μία ολόκληρη νέα βιομηχανία στηρίχθηκε στην ανανεωμένη και καλύτερη εμφάνιση του άντρα. Πλέον έχουμε πομάδες, αυτές που γυαλίζουν και τις πιο matte για μαλλιά με λεπτή τρίχα. Έχουμε λάδια για τα γένια και balms, έχουμε υδροδιάλυτα προϊόντα που δεν χρειάζεται να λουστείς 100 φορές για να τα βγάλεις και δεν επιβαρύνουν την υγεία των μαλλιών σου. Θα μπορούσες να πεις ότι η βιομηχανία που έχει ως στόχο τον άντρα αντεπιτίθεται».

Ο Φώτης, ουσιαστικά μπαίνει στη διαδικάσια για μία επανεφεύρεση του κλασσικού, αλλά με την δημιουργία σχημάτων με υφή. Εστιάζει στην ιδιαιτερότητα που έχει ο καθένας από εμάς ξεχωριστά, έχοντας ως όραμα να υπάρχει εμπειρία και ειλικρίνεια σε ό,τι κάνει. «Εδώ έχουμε φίλους, όχι πελάτες. Κάθε πελάτης καταλήγει να γίνεται φίλος. Υπάρχει αγκαλιά δώ μέσα και η φιλοσοφία είναι πως αυτό που κάνουμε, είναι τέρμα ανθρωποκεντρικό». Το καταλαβαίνεις άλλωστε από την πρώτη στιγμή που θα πατήσεις μέσα στο μαγαζί. Λιτό και με βάση τον μινιμαλισμό, αλλά χωρίς να στερείται ομορφιά και ειλικρίνεια. Στην πιο όμορφη γειτονιά της Αθήνας, το Κολωνάκι, κρατώντας όμως την κουλτούρα του ανδρικού επιβλητικού χτενίσματος, έχοντας την απαραίτητη γνώση και την τεχνογνωσία. «Δεν έχουμε στο μυαλό μας το χρήμα. Κοιτάμε να κάνουμε την τέχνη μας με αγάπη» λέει ο Φώτης.

LP2 8109

Στο Mansfield το κούρεμα είναι εμπειρία. Κυριολεκτικά. Δεν είναι απλά το μέρος που θα κουρευτείς. Ο Φώτης με τον Βασίλη θα σε περιποιηθούν, θα κάνουν προσεκτική και αριστοτεχνική δουλειά σε μαλλί και μούσι, σε σημείο που θα νιώσεις ότι πρόκειται για γλύπτες που διαμορφώνουν αγάλματα με καλλιτεχνικές πινελιές. Από το κούρεμα μέχρι το λούσιμο στα χέρια της Αντζελίνας, αυτό που έχει σημασία για τον Φώτη είναι ο καθένας που θα μπει στο μαγαζί, όχι μόνο να δει την διαφορά στον εαυτό του αλλά να κατανοήσει το πόσο σημαντικό είναι να του προσφέρει τα μέγιστα. «Ο σύγχρονος άντρας που τρέχει καθημερινά για την καριέρα του και την οικογένεια του, δικαιούται να αφιερώσει και χρόνο για τον εαυτό του» μας λέει ο Φώτης μέσα από τον υπέροχο χώρο του στο Κολωνάκι.

LP2 8009

Κουβέντα, περιποίηση και ένα καλό κούρεμα. Αυτή ήταν η μοναδική εμπειρία που μας θύμισε το πόσο σημαντικό είναι να νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας και να αποζητάμε ανθρώπους που θέλουν να μας κάνουν καλύτερους. Πόσο μάλλον όταν κρατούν ψαλίδια και ξυράφια στα χέρια.

Mansfield Barbers: Σπευσίππου 4, Κολωνάκι, 210 7299993



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved