Είτε κοντά είτε μακριά, κανένας δεν αξίζει λιπαρά μαλλιά

Πέντε συμβουλές για να μην βγάζουν περισσότερο λάδι και από τις ελιές του θείου σου στο χωριό.

Αν έχεις λιπαρά μαλλιά, το ξέρεις (όπως και αν έχεις λιπαρό πρόσωπο το ξέρεις). Είναι από αυτά τα χαρακτηριστικά της τρίχας που δεν απορείς για την υπάρξή τους ούτε χρειάζεται να κάνεις καποιο κουίζ. Αν έχεις λιπαρά μαλλιά, θα καταλάβεις αμέσως για τι πράγμα μιλάω αν απλώς και μόνο σου αναφέρω την υφή που αποκτά η τρίχα μετά από 13-14 ώρες χωρίς λούσιμο. Ναι, αυτό το λίγδωμα, αυτό το «λάδωμα» που καμιά φορά τρέμεις ότι είναι τόσο έντονο που μπορεί να αφήσει το αποτύπωμα του πάνω στο μαξιλάρι.

Αν έχεις λιπαρά μαλλιά μπορείς να καταλάβεις πολύ καλά αυτό που λέω. Είσαι αυτός που αν πετύχεις έναν άλλο λιπαρομάλλη στο δρόμο θα καταλάβεις ότι έχει λιπαρή τρίχα και δεν είναι άπλυτος από επιλογή. Γιατό τελικά, όλοι εμείς που κουβαλάμε τις λιπαρές μας τρίχες (πολλές ή λίγες, περισσότερο ή λιγότερο κοντές) δεν είμαστε κάτι άλλο παρά μια εκδοχή της σταχτοπούτας. Εφόσον παρέλθει το 13ώρο που λέγαμε παραπάνω, μεταμορφωνόμαστε σε κάτι άλλο. Κάτι αηδιαστικό, μα εντελώς άκακο. Και φυσικά αγανακτούμε για τη φύση που μας φέρθηκε τόσο όμορφα.

gif oil

Ο λόγος για τον οποίο τα μαλλιά σου εμφανίζουν λιπαρότητα λέγεται σμήγμα και παράγεται από τους λιπογόνους αδένες που υπάρχουν στο κεφάλι σου με σκοπό να ενυδατώνουν το κρανίο σου. Όσων τα μαλλιά είναι λιπαρά, έχω να τους πω ένα καλό νέο: οι λιπογόνοι αδένες τους είναι κιμπάρηδες και εκκρίνουν πολλή περισσότερη ουσία απ’ όση χρειάζεται. Αυτό μπορεί να συμβαίνει είτε επειδή έχεις πολύ άγχος, είτε επειδή οι ορμόνες σου είναι «προγραμματισμένες» με αυτό τον τρόπο είτε επειδή η διατροφή σου μπορεί να είναι πλούσια σε λιπαρές τροφές.

Ωστόσο υπάρχουν μερικά πραγματάκια που μπορείς να κάνεις για να την αντιμετωπίσεις.

1. Να λούζεσαι πιο σπάνια

Κι όμως, ναι! Το συνιστούν και οι δερματολόγοι και οι κομμωτές. Και υπάρχει εξήγηση: τα σαμπουάν απομακρύνουν τη λιπαρότητα από τα μαλλιά σου και τα κάνουν πιο ξηρά. Η ξηροτητα ενεργοποιεί αμέσως τους λιπογόνους αδένες οι οποίοι και κιμπαρηδες είναι, όπως είπαμε, και υπερωρίες θα κάνουν λόγου των συχνών λουσιμάτων. Θα χρειαστεί χρόνος μέχρι οι αδένες σου να ξαναρυθμιστούν σε φυσιολογικά επίπεδα, οπότε, ναι, είναι κάπως πρακτικά ανεφάρμοστο τα να λούσεζαι σπανιότερα. Εκτός αν θες να κυκλοφορείς με σκούφο για ένα διάστημα.

2. Κρύο νερό, μην το φοβάσαι

Το λούσιμο με κρύο νερό είναι σύμμαχός σου στον πόλεμο κατά της λιπαρότητας καθώς επιβραδύνει την παραγωγή σμήγματος από τους λιπογόνους αδένες. Και αν εχει -5 έξω; Εύλογο ερώτημα, αλλά δεν μπορείς να τα έχεις όλα σε αυτή τη ζωή.

gif ice

3. Να είσαι ευγενικός με τα μαλλιά σου

Το έντονο τρίψιμο την ώρα που λούζεσαι προκαλεί την άμεση ενεργοποίηση των λιπογόνων αδένων. Είπαμε, τους θέλουμε να κάνουν το ωράριο τους και τίποτα παραπάνω.

4. Άλλαξε σαμπουάν

Καμιά φορά η πιο αποτελεσματική λύση και η πιο απλή. Μπορεί το πρόβλημά σου να οφείλεται κυρίως στο σαμπουάν σου. Δοκίμασε ένα με ήπιο ph.

5. Λούσιμο με προϊόντα μπύρας

Σου είχαμε μιλήσει και παλιότερα για την μπύρα. Η μπύρα έχει τα εξής καλό: κανει το κεφάλι σου λαμπίκο, απομαρκύνει την περιττή λιπαρότητα και δεν ξηραίνει την τρίχα, που θα προκαλούσε την ενεργοποίηση των λιπογόνων αδένων. Σώζει ζωές με δυο λόγια.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved