Πώς να φτιάχνεις τους απόλυτα ασφαλείς κωδικούς στο ίντερνετ

Γιατί πλέον πουθενά δεν υπάρχει ασφάλεια.

Παραδεχτείτε το, έστω και αν θυμόσαστε ακόμη και σήμερα τηλέφωνα συμμαθητών σας από το δημοτικό που έχετε να τους μιλήσετε πάνω από…

είκοσι χρόνια, έχετε βρεθεί μπροστά σε μία οθόνη που δοκιμάζεται συνέχεια κωδικούς και εισπράττετε σταθερά ένα «wrong username or password».

Γιατί γίνεται αυτό; Για δύο – κυρίως – λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με το ότι αυτοί που σου ζητούν να επιλέξεις password, κατά την διάρκεια δημιουργίας ενός κωδικού, σου «βάζουν δύσκολα» (να έχει ένα κεφαλαίο, να είναι πάνω από έναν αριθμό στοιχείων, να έχει τουλάχιστον έναν αριθμό, να έχει σύμβολο κλπ). Δεν είναι σαδιστές απλώς η ιστορία – που επαναλαμβάνεται καθημερινά – έχει δείξει ότι για έναν χάκερ είναι πολύ εύκολο να «σπάσει» έναν κωδικό που είναι πρόχειρα σχεδιασμένος.

Δεν θα πιστέψεις γιατί αυτός ο κλέφτης παραδόθηκε στην αστυνομία.

 

Παράλληλα με την ανάπτυξη του facebook και των άλλων κοινωνικών δικτύων που οι περισσότεροι έχουν βγάλει προσωπικά στοιχεία στην φόρα (ημερομηνίες γέννησης, τόπους καταγωγής, συγγενικά πρόσωπα) δίνεται η δυνατότητα στον ψηφιακό κλέφτη να δοκιμάσει περαιτέρω την τύχη του δοκιμάζοντας ακόμη κωδικούς (πχ. Το όνομα των παιδιών σας).

Ο δεύτερος λόγος που είναι άμεσα συνυφασμένος με τον πρώτο, είναι ότι για τους περισσότερους δεν είναι δυνατόν να θυμάσαι password που αρκετές φορές μπορεί να σου ζητηθεί να τα χρησιμοποιήσεις ξανά μετά από έναν μήνα.

Το μυστικό για ένα απαραβίαστο password που είναι όμως και εύκολο να το θυμάσαι μας το έδειξε ο Dragan Martinovic, Managing Director Southeastern Europe της Kaspersky Lab, της παγκόσμιας εταιρείας ψηφιακής ασφάλειας που πριν από μερικούς μήνες γιόρτασε την 20η επέτειό της.

Πώς να αποφύγεις τον κλέφτη του αυτοκινήτου σου.

 

Όπως εξηγεί ο Dragan μπορεί οι οδηγίες και η διαδικασία να ακούγονται κάπως πολύπλοκες όμως δεν είναι καθόλου και απλώς χρειάζεται μία δύο επαναλήψεις για να συνηθίσει κάποιος την ιδέα και να λύσει μία για πάντα το πρόβλημα της αδυναμίας απομνημόνευσης password. Ας πάρουμε τα βήματα ένα ένα.

Δες το παρακάτω άλμπουμ για να δεις πώς ακριβώς θα φτιάξεις τον απόλυτο κωδικό που δεν θα σπάει με τίποτα:



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved