Γιατί είναι τόσο δύσκολο να σταματήσεις να αγγίζεις το πρόσωπο σου;

Είναι κάτι πολύ βασικό αν θέλουμε να σταματήσουμε την εξάπλωση του κορονοϊού. Αν μπορούσαμε μόνο να το καταφέρουμε…

Είναι σαν σενάριο ταινίας τρόμου: το πράγμα που θα μπορούσε να σώσει την ανθρωπότητα από τον αφανισμό είναι τόσο απλό αλλά ταυτόχρονα τόσο περίπλοκο γιατί κανείς δεν μπορεί να σταματήσει να το κάνει.

Σύμφωνα με το CDC ο πιο απλός τρόπος να σταματήσουμε την εξάπλωση του ιού είναι να πάψουμε να ακουμπάνε το πρόσωπο μας.

Δεν είναι όμως το μόνο πράγμα που το Κέντρο αποφυγής Πανδημιών σου προτείνει: Πρέπει να πλένεις πολύ συχνά τα χέρια σου, να βήχεις μέσα στα χέρια σου και να αποφεύγεις την επαφή με άρρωστο κόσμο.

Μέχρι τώρα πρέπει να έχεις μάθει πως οι μάσκες δεν κάνουν πολλά αν είσαι ήδη υγιής και πώς ακόμη και να ξυρίσεις το μούσι σου δεν πρόκειται να σε σώσει.

Οπότε γιατί είναι τόσο σημαντικό να μην ακουμπάς το πρόσωπο σου; Δεν ξέρουμε ακόμη πόσες ημέρες μπορεί ο ιός να επιβιώσει πάνω σε επιφάνειες όπως χερούλια, κάγκελα και καθίσματα τρένων, αλλά έρευνες από άλλους παρομοίους ιούς έχουν δείξει πως επιβιώνουν για μέρες.

Τι να κάνεις όταν γυρίζουν οι τρίχες στο πρόσωπο.

 

Αυτό δίνει την δυνατότητα στα βρώμικα χέρια μας να «μαζέψουν» τον ιό από οπουδήποτε και να τον μεταφέρουν στην μύτη, στο στόμα και στα μάτια μας.

Επίσης το να σταματήσεις να αγγίζεις το πρόσωπο σου θα έχει ως αποτέλεσμα, όχι μόνο να μην κολλάς ασθένειες, αλλά και να έχεις επιτέλους πιο καθαρό δέρμα.

Αλλά δεν είναι πως το κάνεις μόνο εσύ, εδώ το κάνουνε και οι ίδιοι οι γιατροί που το προτείνουν, είναι κάτι αναπόφευκτό. Σε έρευνα που έγινε το 2015 σε μία αίθουσα ιατρικής σχολής αποδείχτηκε πως ακουμπάμε τα πρόσωπα μας 23 φορές μέσα σε μία ώρα.

Και το χειρότερο είναι πώς σε τρώει να το κάνεις, ιδιαίτερα όταν ξέρεις πως δεν πρέπει να το κάνεις. Όπως όταν κάποιος χασμουριέται και μετά σε πιάνει και σένα χασμουρητό, φαινόμενο που ακόμη δεν έχει επιστημονική εξήγηση.

Όσο πιο πολύ ακούς πως δεν πρέπει να ακουμπάς το πρόσωπο σου, τόσο πιο πολύ θέλεις να το κάνεις.

Δεν θέλουμε να αρρωστήσουμε και δεν θέλουμε φασαρίες με ιούς αλλά παρόλα αυτά δεν είναι δυνατόν να κόψουμε αυτή την κακή συνήθεια με τίποτα.

Η απάντηση δεν είναι περίπλοκη. Το να ακουμπάμε το πρόσωπο μας είναι ένα συνήθειο και από γενική ομολογία οι συνήθειες δύσκολα κόβονται. Αλλά το πιο σωστό είναι να πιέσουμε λίγο τον εαυτό μας και να είμαστε λιγάκι πιο προσεκτικοί.

Γι’ αυτό την επόμενη φορά που θέλεις να ακουμπήσεις το πρόσωπο σου μπορείς απλά να τραγουδήσει το Happy Birthday στον εαυτό σου και να ξεχαστείς ή απλά να πας στο πλησιέστερο μπάνιο και να πλύνεις τα χέρια σου.

Θυμήσου αυτό: Το να μην ακουμπήσεις το πρόσωπο σου δεν πρόκειται να σε σκοτώσει.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved