Έλξεις στο μονόζυγο: Η σημασία κανονικής και ανάποδης λαβής

Υπάρχει διαφορά.

Είναι από τις ασκήσεις του γυμναστηρίου που όλοι τις γουστάρουν. Ακόμα και αν δεν την κατέχεις, δεν μπορείς να αρνηθείς ότι κάποια μέρα θα θέλεις να τη βγάζεις και να αισθάνεσαι περήφανος.  

Οι έλξεις στο μονόζυγο δεν είναι ένα αναγκαίο κακό (όπως οι ασκήσεις κοιλιακών ή ραχιαίων). Είναι σκέτη πόρωση. Όποια λαβή και αν χρησιμοποιείς.

Μια και πιάσαμε κουβέντα για το γκριπ, είναι ίσως κατάλληλη στιγμή να σου δώσουμε μερικές πληροφορίες αναφορικά με το πώς επιλέγεις να κάνεις τη συγκεκριμένη άσκηση και το τι διαφορετικό σου προσφέρει η κανονική από την ανάποδη λαβή.

 

Οι μύες που γυμνάζεις

Και στις δύο περιπτώσεις οι μύες που γυμνάζεις είναι πάνω-κάτω οι ίδιοι. Συγκεκριμένα κατά  την έλξη από την μπάρα πρωτεύοντα ρόλο έχουν οι εξής μύες: Έλασσων και μείζων στρογγύλος, μεγάλος ή μείζων θωρακικός, πλατύς ραχιαίος, ελάσσων και μείζων ρομβοειδής, τραπεζοειδής (μέσο και κατώτερο μέρος), δικέφαλος, βραχιόνιος και βραχιονοκερκιδικός, ενώ σημαντικό ρόλο έχουν ο ανελκτύρας μυς της ωμοπλάτης, o πρόσθιος οδοντωτός και υποκλείδιος.

Επειδή ξέρουμε ότι μπορεί να μπερδεύτηκες δουλεύεις πλήρως τις μυϊκές ομάδες της πλάτης, των ώμων, των χεριών και του κορμού. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι η κάθε λαβή δεν έχει διαφορετική βαρύτητα σε συγκεκριμένες ομάδες.

 

Έλξεις με κανονική λαβή

Η κλασική αλλά και πιο δύσκολη στάση. Η έλξη γίνεται κόντρα στην φυσιολογική κίνηση των χεριών, επομένως ο βαθμός δυσκολίας είναι μεγαλύτερος από ότι στην ανάποδη. Επίσης αν νιώθεις ότι σε πονάει ο καρπός υπάρχει κίνδυνος να πάθεις τενοντίτιδα, οπότε πρόσεχε.

pullup 1456956490

Μύες που δουλεύουν περισσότερο: Τετρακέφαλοι, ώμοι, κοιλιακοί.

 

 

Έλξεις με ανάποδη λαβή

Η συγκεκριμένη άσκηση είναι η καταλληλότερη για τα πιο αρχάρια άτομα επειδή είναι και η πιο εύκολη. Αυτό οφείλεται κυρίως στο μηχανισμό λειτουργίας του δικεφάλου μυ η οποία μας βοηθάει να ανυψώσουμε το σώμα μας με μεγαλύτερη ευκολία (σε αντίθεση με τη κανονική λαβή). 

chinup

Μύες που δουλεύουν περισσότερο: Δικέφαλοι, κοιλιακοί, στήθος.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved