Μπάρα ή αλτήρες;

Κανείς δεν αντέχει το 50-50 και γι' αυτό σου έχουμε την απάντηση.

Είναι ένα ερώτημα για το οποίο οι περισσότεροι δεν έχουν απάντηση. Κιλά σηκώνεις με την μπάρα, κιλά και με τους αλτήρες. Υπάρχουν όμως συγκεκριμένες παράμετροι που πρέπει να γνωρίζεις, διότι ναι μεν κάνουν το ίδιο πράγμα, αλλά εξυπηρετούν εντελώς άλλους σκοπούς.

Η μπάρα, για παράδειγμα, επειδή έχει μεγάλο μήκος σου δίνει τη δυνατότητα να σηκώσεις παραπάνω κιλά. Πώς σηκώνεις πιο εύκολα 40 κιλά; Με μπάρα ή με δύο αλτηρες των 20; Αν δεν είσαι ο Σχορτσιανίτης, μάλλον με την μπάρα.

Ωστόσο, στη γενική εικόνα, οι αλτήρες έχουν συγκεκριμένα πλεονεκτήματα και εξηγώ:

 

1. Δουλεύεις περισσότερους μύες

arnold

Η άσκηση με αλτήρες είναι περισσότερο απαιτητική από ό,τι με μπάρα, καθώς θέτεις περισσότερους μυς σε εγρήγορση. Η κίνηση, σε αντίθεση με τη μπάρα, δεν είναι προδιαγεγραμμένη, διότι χρειάζεται να ισορροπείς κατάλληλα τα χέρια σου κατά τη διάρκεια της άσκησης.

 

2. Αποφυγή τραυματισμών

bigstock Portrait of a fitness man reac 98387378trertet

Φαντάσου να δουλεύεις πάγκο και την ώρα που σηκώνεις τα βάρη να σε πιάσει ένας πόνος στο μπράτσο. Τι κάνεις; Δεν εύχεσαι εκείνη τη στιγμή να είχες αλτήρες για να μπορείς να στρίψεις διαφορετικά το πονεμένο σου χέρι; Πιο εύκολα αποφεύγεις τραυματισμούς με τους αλτήρες.

 

3. Ποικιλία και ελευθερία

bigstock Group of men working on simula 148192088hgfh

Μπορείς να κάνεις πολλά και διαφορετικά πράγματα με τους αλτήρες. Μπορεί κάποια στιγμή να μην είναι δυνατόν να χωρέσουν άλλα κιλά, ωστόσο το εύρος ασκήσεων που σου επιτρέπουν είναι ότι καλύτερο για τον στόχο σου. Όποιος και αν είναι αυτός.

 

4. Ο καλύτερός σου φίλος στις απαιτητικές τεχνικές

drop sets

Να σε δω να κάνεις drop sets με μπάρα. Μπα, δεν το βλέπω. Συνήθως αποφεύγουμε τις μπάρες όταν έχουμε στην προπόνηση ασκήσεις με υψηλή ένταση και απαιτητικές τεχνικές. Αντίθετα οι αλτήρες είναι ιδανικοι για ένα τέτοιο πρόγραμμα.

 

5. Ασφάλεια

200 1

Έχεις πάει να κάνεις squat και εκείνη τη στιγμή παθαίνεις κράμπα. Τι κάνεις; Τρως τη μπάρα στο κεφάλι; Αν είχες αλτήρες απλώς θα τους άφηνες στο έδαφος και όλα θα τέλειωναν εκεί. Μεγάλη υπόθεση με μία κίνηση να μπορείς να αποφεύγεις τον κίνδυνο.

 

6. Αν υπάρχει ανισορροπία, ο αλτήρας θα στο πει

drop sets muscle building

Οι αλτήρες αναγκάζουν τα άκρα να λειτουργούν μονομερώς. Αν η μία σου πλευρά είναι σημαντικά πιο τζούφια από την άλλη, δεν πρόκειται να μην το πάρεις χαμπάρι. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο οι αλτήρες  είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να αντιμετωπίσεις τις ανισορροπίες.

Για αυτό, όσο γουστόζικη και αν είναι η μπάρα, άσ' την κάτω, πιάσε τους αλτήρες και η προπόνησή σου θα ανέβει επίπεδο.

Πού ψηφίζω 2019: Μάθε με ένα κλικ πού ψηφίζεις στις Εκλογές 2019



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved