Πάρε τα μέτρα σου πριν πέσεις με τα μούτρα στη Γυμναστική

5 προληπτικές ασκήσεις για να αποφύγεις τους τραυματισμούς.

Συμφωνούμε απόλυτα με το στιχάκι «νοιάσου και γυμνάσου». Αλλά πρώτα νοιάσου και μετά γυμνάσου. Δεν είναι κακό να πέφτεις με τα μούτρα στη γυμναστική. Αλλά είναι επίφοβο. Και θέλει προσοχή. Όπου «προσοχή» σημαίνει ασκήσεις πρόληψης για να «ζεστάνεις» το σώμα σου και να αποφύγεις οποιονδήποτε ανεπιθύμητο τραυματισμό.

Όπου «τραυματισμός» (πάλι) σημαίνει, είτε μυϊκός, είτε αθροιστικός. Το δεύτερο είδος μάλιστα ενδεχομένως να είναι και το πιο επίφοβο, γιατί εμφανίζεται ύπουλα, εκεί που δεν το περιμένεις και χωρίς να ξέρεις το γιατί.

giphy downsized

 

Οι αθροιστικοί τραυματισμοί έχουν να κάνουν με τη βλάβη των ιστών και εμφανίζονται με την πάροδο του χρόνου, ως αποτέλεσμα της επαναλαμβανόμενης καταπόνησης. Αυτοί οι τύποι τραυματισμών εξελίσσονται και μπορεί να είναι συνάρτηση της κακής στάσης, ελαττωματικών κινήσεων ή και της ακατάλληλης εκπαίδευσης.

Για να μειώσετε την πιθανότητα τέτοιων τραυματισμών ή και να τους αποτρέψετε πλήρως, υπάρχουν 5 πράγματα που καλό θα ήταν να ακολουθήσετε κατά γράμμα. Πέντε «κανόνες» συσχετισμένοι με την ετοιμότητα και τη σωστή προεργασία πριν πιάσετε δουλειά για να προετοιμάσετε όπως πρέπει το σώμα σας.

Ζεσταθείτε πρώτα με αυτούς, για να έχετε το κεφάλι σας (και το σώμα σας) ήσυχο και μετά κάντε κι αυτές τις έξι ασκησούλες 

1. Ευελιξία

Βεβαιωθείτε ότι όλες οι μεγάλες αρθρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της σπονδυλικής σας στήλης, έχουν πλήρη εμβέλεια κίνησης και οι μύες σας είναι σε καλή κατάσταση.

giphy downsized 1
Τι να κάνετε:
Περάστε τουλάχιστον 20λεπτα με ασκήσεις μέσω των οποίων τεντώνεται τους μύες σας, πριν από κάθε είδους προθέρμανση.

 

2. Ευκινησία

Ποιος είναι ο μέσος χρόνος αντίδρασης, ο γενικός συντονισμός και τα αντανακλαστικά σας σε οποιαδήποτε δυσάρεστη έκπληξη; Αν νιώθετε πιο άκαμπτοι και από πανσέτα που 'χει μείνει έξω από το ψυγείο 2 μέρες, υπάρχουν ορισμένες απλές κινήσεις.

giphy tumblr

Τι να κάνετε: Φροντίστε να κάνετε ασκήσεις σε μία ειδική σκάλα ευκινησίας ή με μπάλες γυμναστικής, τουλάχιστον δύο φορές το μήνα.

 

3. Ισορροπία

Μπορείτε να παραμείνετε όρθιοι σε ανώμαλο έδαφος ή να σταθεροποιηθείτε όταν μεταφέρετε ένα βαρύ αντικείμενο;

Τι να κάνετε: Με την παρακάτω μπάλα και με τη βοήθεια ενός ατόμου μπορείτε να βελτιώσετε την ισορροπία σας. Κάντε 3 σετ των 60 δευτερολέπτων για κάθε πόδι.

 

4. Δύναμη και αντοχή

Κρατήστε τις μεγάλες μυϊκές ομάδες σε σωστή θερμοκρασία ώστε να μπορείτε να αντιδράσετε όταν το σώμα σάς προειδοποιεί.

giphy downsized 2

Τι να κάνετε: Προγραμματίστε δύο ή τρεις συνεδρίες  με βάρη μέσα στην εβδομάδα, που θα έχουν διάρκεια 30 λεπτών.

 

5. Ισχύς

Διαθέτεις την ταχύτητα να αποφύγεις ένα ατύχημα, είτε αυτό είναι μία μπάρα εξ ουρανού είτε ένα αυτοκίνητο που έρχεται κατά πάνω σου; Με τη βελτίωση της δύναμής σου μπορείς να το εξελίξεις.

 

Τι να κάνεις: Η άσκηση «burpee» που βλέπεις στο παραπάνω βίντεο μαζί με 15 σπριντ είναι η τέλεια συνδυαστική πρόληψη για την παραγωγή ενέργειας. Κάντε 5 τέτοια στη σειρά στο τέλος της κάθε προπόνησής σας.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved