Πέντε διατροφικές κακοτοπιές που πρέπει να αποφύγεις

Απομακρύνσου από αυτές γρήγορα και μην κοιτάξεις πίσω σου.

Το καλύτερο κορμί φτιάχνεται με 40% γυμναστήριο και 60% διατροφή. Στο δρόμο λοιπόν προς ένα καλύτερο σώμα, υπάρχουν πολλές κακοτοπιές τις οποίες καλό είναι αποφύγεις. Οι πέντε πιο ύπουλες είναι αυτές που αναφέρονται παρακάτω. Για πάμε.

Λάθος 1: Είπαμε να χάσεις βάρος, όχι να γίνεις ασκητής

Αν θες να αδυνατίσεις η λύση είναι μία: κάψε περισσότερες θερμίδες απ' όσες κατανωλώνεις. Ακούγεται απλό, αλλά δεν είναι. Και το κυριότερο: δεν σημαίνει ότι πρέπει να λιμοκτονήσεις -είπαμε, να τρως λιγότερο και κυρίως πιο ισορροπημένα, όχι να σέρνεσαι από την πείνα. Το μυστικό για να χάσεις οριστικά το λίπος είναι να αποκτήσεις μυϊκό όγκο. Ε, για να το πετύχεις χρειάζεται να τρως και κάτι, γιατί αν μένεις νηστικός, τότε δεν καταφέρνεις τόποτα περισσότερο από το να απορρυθμίσεις τον οργανισμό σου.

Τι μπορείς να κάνεις: Πάρε έναν μετρητή θερμίδων και κάνε τη δουλειά σου. Κάνε τους υπολιγισμούς σου, ώστε οι τροφές με λίπη να μην ξεπερνούν το 30% θερμίδων που προσλαμβάνεις καθημερινά, ένα 40% να προέρχεται από υδατάνθρακες και το υπόλοιπο από πρωτεΐνες. Και φυσικά, να καταναλώνεις 500 θερμίδες λιγότερες, απ' όσες καις με την άσκηση.

Λάθος 2ο: Διέκοψες τις διπλωματικές σχέσεις με τα λιπαρά

Το ξέρω, η λέξη λίπαρα είναι τρομακτική. Όχι όμως τόσο, ώστε να τη φοβάσαι πραγματικά. Οι τροφές με λιπαρά δεν αυξάνουν αυτόματα το βάρος σου. Για παράδειγμα, ακόμα και αν τρως μόνο βραστό κοτόπουλο και κινόα, δεν πρόκειται να δεις αποτελέσματα χωρίς άσκηση. 

Τι μπορείς να κάνεις: Αν θες να αδυνατίσεις, καλό είναι να αποφεύγεις λιπαρά. Ωστόσο, δεν πρέπει να εκλείψουν τελείως από το διαιτολόγιό σου. Χωρίς τα λιπαρά ο οργανισμός σου αδυνατεί να παραγάγει τις ορμόνες που απαιτούνται, προκειμένου οι πρωτεΐνες να μετατραπούν σε μυϊκή μάζα. Επομένως, μπορείς να απολαύσεις άφοβα το τυράκι σου, αρκεί το απόγευμα να κάνεις πενήντα έλξεις. Ποιος σου είπε ότι η απόλαυση δεν συνεπάγεται σκληρές θυσίες;

Λάθος 3ο: Το βράδυ στενάζουν ψυγεία, πιάτα και πιρούνια.

Γύρισες το βράδυ στο σπίτι νηστικός, κομμάτια από την κούραση και πλακώθηκες στο κοτόπουλο και τα μακαρόνια που σε περίμεναν; Φαντάζομαι ότι δεν περιμένεις να τα κάψεις όλα αυτά.

Τι μπορείς να κάνεις: Ακολούθησε τη πασίγνωση κινέζεικη παροιμία: να τρως το πρωί σαν βασιλιά, το μεσημέρι σαν πρίγκιπας και το βράδυ σαν ζητιάνος. Οι σχετικές έρευνες δείχνουν ότι αν καταναλώνεις τις περισσότερες θερμίδες της ημέρας πριν τις 15:00, τότε έχεις περισσότερες πιθανότητες να χάσεις βάρος, διότι όσο πιο νωρίς φορτώνεις τον οργανισμό σου με «καύσιμο», τόση περισσότερη ενέργεια έχεις στη διάρκεια της ημέρας και, κυρίως, περισσότερο χρόνο στη διάθεσή σου για να τη μεταβολίσεις.

Λάθος 4ο: Έριξες άκυρο διαρκείας στους υδατάνθρακες

Ναι οκ, σε φουσκώνουν αλλά είναι απαραίτητοι. Αν αρνείσαι τον υδατάνθρακα, λες «όχι» στην ενέργεια. Να σε δω μετά από ολόκληρη μέρα στη δουλειά/πανεπιστήμιο πώς θα πας γυμναστήριο; Θα πέσεις ξερός διότι οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητο «καύσιμο» τόσο για πριν όσο και μετά την προπόνηση.

Τι μπορείς να κάνεις: Αν όντως σε ενοχλούν, φρόντισε να τους πάρεις το πρωί. Και, επίσης, φρόντισε να μην τους προσθέσεις στη διατροφή σου αποκλειστικά μέσω λευκών τροφών, όπως είναι το ρύζι, το ψωμι και τα ζυμαρικά.

Λάθος 5ο: Δηλώνεις υποταγή στα προϊόντα χωρίς γλουτένη/λακτόζη

Αν όντως έχεις δυσανεξία στη γλουτένη ή τη λακτόζη, τότε καλά κανείς και τα αποφεύγεις. Αυτό είναι κάτι που θα εκτιμήσει ο οργανισμός αλλά και όσοι μοιράζονται το μπάνιο μαζί σου. Αν όμως προτιμάς αυτές τις τροφές επειδή φαίνονται πιο υγιεινές, τότε υπάρχει πρόβλημα, διότι απο μόνες τους δεν πρόκειται να σου προσφέρουν κάτι.

Τι μπορείς να κάνεις: Μόνο το 10% του πληθυσμού πάσχει όντως απο δυσανεξία στα παραπάνω. Οι υπόλοιποι εντάσσουν στο διαιτολόγιό τους τις τροφές χωρίς γλυτένη/λακτόζη από μόδα, παρά από πραγματική ανάγκη. Προσπάθησε να κόψεις μαχαίρι τις επεξεργασμένες τροφές από τη διατροφή σου και θα δεις ότι τα αποτελέσματα θα είναι πολύ καλύτερα από το να αντικαταστήσεις ένα τοστάκι ζαμπόν-τυρί με μια σαλάτα που θα συνοδεύεται από ένα ζαχαρούχο dressing.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved