Τι είναι οι πλειομετρικές ασκήσεις και πώς θα σε βοηθήσουν

Ώρα να ανεβάσεις level στις προπονήσεις σου. 

Τις ακούς και δεν ξέρεις τι είναι; Οι πλειομετρικές ασκήσεις δημιουργήθηκαν για να δώσουν το κάτι παραπάνω στην προπόνησή σου, κάνοντας την προπόνηση πιο ειδική και αποδοτική. Θα δεις διαφορά αν τις ακολουθήσεις, αλλά ας τα πάρουμε με τη σειρά. Τι είναι αυτές οι πλειομετρικές ασκήσεις που κάνουν την διαφορά;

Ο ορισμός

Πλειομετρική άσκηση είναι κάθε κίνηση που εκμεταλλεύεται κάτι που ονομάζεται κύκλος βράχυνσης διάτασης (SSC), ο οποίος περιλαμβάνει μια «προδιάταση» που ακολουθείται αμέσως από μια ισχυρή μυϊκή σύσπαση.

 Λειτουργεί όπως ένα λαστιχάκι. Όταν τεντώνεις γρήγορα τους μύες και τους τένοντες (π.χ. λυγίζοντας τα γόνατα και τους γοφούς σου για να προετοιμαστείτε για άλμα), αυτοί οι μύες και οι τένοντες αποθηκεύουν για λίγο την «ελαστική» ενέργεια που δημιουργείται από την κίνηση. Αυτή η ενέργεια μπορεί στη συνέχεια να ενισχύσει τη δύναμη που δημιουργείται με την ταχεία συστολή των τετρακέφαλων και των γλουτών σου, βοηθώντας να δημιουργήσεις αρκετή εκρηκτική δύναμη για να αψηφήσεις -εκείνη τη στιγμή τουλάχιστον- στιγμιαία τη βαρύτητα.

Αλλά και πάλι, οι πλειομετρικές δεν αφορούν αυστηρά το κάτω μέρος του σώματος. Εάν έχεις κάνει ποτέ ένα εκρηκτικό pushup, το έχετε εκτελέσει μόνοι σας—και μπορείτε να αποκομίσετε τα ίδια οφέλη στα χέρια, το στήθος και την πλάτη σας όπως κάνετε για το κάτω μέρος του σώματός σας, πηδώντας όταν κάνεις μια τέτοια άσκηση ως τακτικό μέρος του προγράμματος που ακολουθείς.

Ποια είναι τα οφέλη των πλειομετρικών

Εκτός από την ενίσχυση της εκρηκτικής δύναμης - η οποία είναι χρήσιμη σχεδόν σε κάθε αθλητική προσπάθεια – οι μέχρι τώρα έρευνες αναφέρουν ότι οι ασκήσεις plyo (όπως είναι γνωστές) μπορούν να ενισχύσουν την ευκινησία, την ικανότητα του σπριντ, τον νευρομυϊκό συντονισμό αλλά ακόμη και την οστική πυκνότητα.

Επιπλέον, η ενσωμάτωση πλειομετρικών ασκήσεων μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου τραυματισμού σου. Αλλά όπως συμβαίνει με οτιδήποτε άλλο στη φυσική κατάσταση, αυτά τα πλεονεκτήματα μπορούν να βελτιστοποιηθούν μόνο εάν ενσωματώσεις τα πλειομετρικά στο πρόγραμμα προπόνησής σας με ασφάλεια.

 

Plyo Push ups

Δημιουργείς δύναμη ώθησης χωρίς εξωτερικό φορτίο για να αναβαθμίσεις τα pushups. Αυτό θα αποδώσει για ασκήσεις στήθους όπως είναι οι πιέσεις πάγκου.

 

Plyo Jump Squats

Από τις βασικές πλειομετρικές ασκήσεις, που θα απογειώσει τα πόδια σου, θα χτίσει εκρηκτική δύναμη και θα σε βοηθήσει με τα πάντα.

 

Plyo Slam Ball

Εκρηκτικότητα; Αύξηση δύναμης; Ευλυγησία; Αν νομίζεις ότι το slam ball δεν μπορεί να γίνει καλύτερο, δοκίμασε να βάλεις και πόδια.

 

 ©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved