Κακή διάθεση; Μήπως να ξεκινήσεις σάουνα;

Μήπως το κλειδί της καλής διάθεσης βρίσκεται στη σάουνα;

Αν αναζητάς τρόπους για να βελτιώσεις τη διάθεσή σου τότε να ξέρεις ότι υπάρχουν μερικά μικρά πράγματα για να σου φτιάξουν τη διάθεση. Οι μικρές χαρές της ζωής είναι αυτές που μας ανεβάζουν τη διάθεση και για αυτό πρέπει να τις ανακαλύψεις. Για παράδειγμα, γιατί να μην πας σε μια σάουνα. Έτσι λοιπόν, όπως αναφέρεται σε πρόσφατη μελέτη της κλινικής ψυχολόγου Ashley Mason από το UC San Francisco Osher Center for Integrative Health, οι συνεδρίες σάουνας μπορεί να αποτελέσουν σημαντική βοήθεια για άτομα που παλεύουν με την κατάθλιψη.

Θα ήθελες μια τέτοια σάουνα στην αυλή σου;

Η Mason και η ομάδα της διεξήγαγαν μια κλινική δοκιμή διάρκειας 8 εβδομάδων με τη συμμετοχή 12 ενηλίκων που είχαν διαγνωστεί με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία και σε συχνές συνεδρίες σάουνας. Στο τέλος της μελέτης, 11 από τους 12 συμμετέχοντες δεν πληρούσαν πλέον τα κριτήρια για μείζονα καταθλιπτική διαταραχή.

Υψηλή θερμοκρασία και κατάθλιψη

Ένα από τα σημαντικά στοιχεία της έρευνας είναι η σύνδεση της κατάθλιψης με την θερμοκρασία του σώματος. Σύμφωνα με τα όσα έχουν προκύψει από έρευνες τα άτομα με κατάθλιψη συχνά έχουν υψηλότερη από τη μέση θερμοκρασία σώματος. Όταν τα συμπτώματα της κατάθλιψης βελτιώνονται τότε αυτό έχει άμεση σχέση με τη θερμοκρασία του σώματος. Όπως φαίνεται, η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος μέσω της σάουνας μπορεί να ενεργοποιήσει τα συστήματα ψύξης του σώματος και να συμβάλλει στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

Στη βορειότερη πόλη της Σουηδίας ξέρουν από πρωτότυπες σάουνες

Όσο θετικά και να είναι τα αποτελέσματα, η Mason τονίζει ότι χρειάζεται επιπλέον έρευνα για να επιβεβαιωθεί ότι η θεραπεία με τη σάουνα βοηθά αντιμετώπιση της κατάθλιψης. «Μια θεραπεία που συνδυάζει το σώμα και το πνεύμα με τέτοιου είδους αποτελέσματα αξίζει σίγουρα περισσότερη μελέτη», ανέφερε στο Wired.
Κάποιοι θεραπευτές ήδη συστήνουν τη σάουνα στους πελάτες τους, καθώς φαίνεται πως αναφέρονται θετικά αποτελέσματα στη διάθεσή τους, συμπεριλαμβανομένης της ανακούφισης από τα συμπτώματα κατάθλιψης, κατά τη διάρκεια και μετά τις συνεδρίες σάουνας.

Πάντως σίγουρα λίγη σάουνα δεν έβλαψε ποτέ κανέναν, συνεπώς πάρε να κλείσεις για σάουνα για να σου ανεβάσει τη διάθεση.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved