Πώς θα εκτελέσεις σωστά ΚΑΡΠΑ

Οι μαλάξεις σου, μπορεί να σώσουν τη ζωή ενός ανθρώπου.

Η χρήση των βημάτων ΚΑΡΠΑ σε κάποιον που δεν αναπνέει, μπορεί να τον βοηθήσει να παραμείνει ζωντανός μέχρι να φτάσει έμα ασθενοφόρο. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις πότε να κάνεις ΚΑΡΠΑ και πώς να το κάνεις σωστά, για τον απλούστατο λόγο ότι μπορεί να σώσεις τη ζωή ενός οποιουδήποτε ανθρώπου. Ίσως δικού σου.

 

Πώς λειτουργεί η ΚΑΡΠΑ

Με την ΚΑΡΠΑ, διατηρούμε τη ροή του αίματος ενός ανθρώπου μέχρι να φτάσουν οι πρώτες βοήθειες. Και για να την κάεις σωστά δεν χρειάζεται να είσαι ούτε απαραίτητα γιατρός, ούτε μέλος πληρώματος κάποιου ασθενοφόρου. Αρκεί να πούμε πως όταν ένα άτομο ξεκινά ΚΑΡΠΑ αμέσως αφού σταματήσει να χτυπά η καρδιά κάποιου, η ΚΑΡΠΑ μπορεί να διπλασιάσει ή και να τριπλασιάσει τις πιθανότητες να επιβιώσει.

Τα πρώτα βήματα

Τοποθέτησε το άτομο ανάσκελα και γονάτισε δίπλα στο στήθος του. Γύρε ελαφρά το κεφάλι του προς τα πίσω σηκώνοντας το πηγούνι του. Άνοιξε το στόμα του και ελέγξτε για τυχόν εμπόδια, όπως υπολείμματα από φαγητό ή εμετό. Αφαίρεσε οποιοδήποτε εμπόδιο με τα δάχτυλα. Εάν δεν είναι εύκολο, μπορείς να το σπρώξεις πιο μακριά στον αεραγωγό ώστε να απελευθερωθεί η δίοδος.

 

 

Η ΚΑΡΠΑ

Τοποθέτησε τα χέρια σου το ένα πάνω στο άλλο και σφίξε τα μεταξύ τους. Με τη φτέρνα των χεριών και έχοντας τους αγκώνες ίσιους, πίεσε δυνατά και γρήγορα στο κέντρο του στήθους, λίγο κάτω από εκεί που βρίσκονται οι θηλές. Σπρώξτε τουλάχιστον 2 ίντσες σε βάθος, με ρυθμό τουλάχιστον 100 φορές το λεπτό. Άσε το στήθος «να ανέβει» πλήρως μεταξύ των συμπιέσεων.

 

Το φιλί της ζωής

Αφού φρόντισες να καθαρίσεις νωρίτερα το στόμα, γείρε ελαφρά το κεφάλι του προς τα πίσω και ανασηκώστε το πηγούνι του. Κλείσε τη μύτη με τα δάχτυλά σου, τοποθέτησε το στόμα σου πλήρως πάνω από το δικό τους και φύσα για να ανασηκωθεί το στήθος του. Εάν το στήθος δεν σηκωθεί με την πρώτη αναπνοή, σηκώστε το κεφάλι του. Εάν το στήθος τους εξακολουθεί να μην σηκώνεται και με την δεύτερη φορά που θα φυσήξεις, το άτομο μπορεί να πνίγεται.

 

Συνέχισε τις μαλάξεις

Επαναλάβετε τον κύκλο σε σύνολο 30 θωρακικών μαλάξεων και δύο αναπνοών διάσωσης μέχρι το άτομο να αρχίσει να αναπνέει ή να φτάσει βοήθεια. Θυμήσου ότι ο στόχος είναι να τον κρατήσεις ζωντανό μέχρι να φτάσει το ασθενοφόρο.

 

Σημείωση: Στους έφηβους χρησιμοποιούμε μόνο μία παλάμη για μαλάξεις και στα βρέφη μόλις τα δύο μας δάχτυλα.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved