Ανδρική Υπογονιμότητα: Υπάρχει λύση στο εργαστήριο εμβρυολογίας

Τα ζητήματα γύρω από τη γονιμότητα, απασχολούν τόσο τις γυναίκες όσο και τους άντρες και είναι το ίδιο σημαντικά, όπως και το ίδιο συχνά, και για τους δύο. Είναι γνωστό επίσης, το γεγονός πως λόγω του ότι οι γυναίκες γεννιούνται με όλα τα ωάρια που θα έχουν στη ζωή τους, με το πέρασμα του χρόνου ο αριθμός τους μειώνεται και η ποιότητα φθίνει. 

Νέες έρευνες έχουν δείξει μάλιστα, πως και η ανδρική γονιμότητα επηρεάζεται από την ηλικία -τόσο ως προς τον αριθμό των σπερματοζωαρίων που παράγονται, αλλά κυρίως ως προς την ποιότητα του DNA τους, που είναι ιδιαίτερα σημαντική για την επίτευξη μιας εγκυμοσύνης.

Πολλά ζευγάρια, περίπου 1 στα 6 παγκοσμίως, αντιμετωπίζουν θέματα με τη γονιμότητά τους και χρειάζονται βοήθεια για να καταφέρουν να αποκτήσουν το παιδί τους. Η ολιγοασθενοτερατοσπερμία, δηλαδή ο χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων, η χαμηλή κινητικότητα και η χαμηλή φυσιολογική μορφολογία των σπερματοζωαρίων είναι ο κύριος παράγοντας ανδρικής υπογονιμότητας. Ωστόσο, παρά το ότι η φυσική σύλληψη σε τέτοιες περιπτώσεις είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, υπάρχει λύση στο εργαστήριο εμβρυολογίας με τη βοήθεια της τεχνολογίας!

Η κατάλληλη θεραπεία γύρω από τα ζητήματα γονιμότητας

Καθημερινά οι εμβρυολόγοι καλούμαστε να απαντήσουμε σε κάθε ασθενή ξεχωριστά σχετικά με την τεχνική που θα επιλέξουμε για τη δική του θεραπεία. Η εξατομίκευση στη θεραπεία είναι πολύ σημαντική και η τεχνική γονιμοποίησης που θα επιλεχθεί θα πρέπει να είναι η καταλληλότερη για κάθε ένα ζευγάρι.

Παρακάτω η κλινικός εμβρυολόγος MSc, Cert. Clin. Embryol και επιστημονικά υπεύθυνη εργαστηρίου Γέννημα IVF Θεώνη Παστρωμά, εξηγεί αναλυτικά τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται στο εργαστήριο για τη γονιμοποίηση.

 

theoni21

 

Κλασσικό IVF

  • Τοποθετούμε τη σωστή ποσότητα από το προετοιμασμένο δείγμα σπέρματος (100.000 κινούμενα σπερματοζωάρια με φυσιολογική μορφολογία/ml) στο τρυβλίο (πιατάκι καλλιέργειας) όπου βρίσκονται ήδη τα ωάρια και τα αφήνουμε να συνεργαστούν μόνα τους, όπως συμβαίνει και στη φύση
  • Συστήνεται σε περιπτώσεις με φυσιολογικές μετρήσεις σπέρματος σε περισσότερα από ένα σπερμοδιαγράμματα, με φυσιολογικές μετρήσεις σε διαγνωστικά τεστ (οξειδωτικό στρες και DFI) και χωρίς προηγούμενη αποτυχημένη ή χαμηλή γονιμοποίηση ωαρίων

ICSI (Intra-Cytoplasmic Sperm Injection)- Μικρογονιμοποίηση

  • Χρησιμοποιείται ένα μόνο σπερματοζωάριο για τη γονιμοποίηση κάθε ωαρίου
  • Ο εμβρυολόγος επιλέγει ένα σπερματοζωάριο, με κατάλληλη κινητικότητα και μορφολογία, το ακινητοποιεί και το εγχύει (κάνει ένεση) στο ωάριο με τη βοήθεια ειδικών μικροχειριστηρίων κάτω από το μικροσκόπιο
  • Συστήνεται σε περιπτώσεις με χαμηλές μετρήσεις σπέρματος σε περισσότερα από ένα σπερμοδιαγράμματα, με μη φυσιολογικές μετρήσεις σε διαγνωστικά τεστ (οξειδωτικό στρες και DFI), σε δείγματα που προέρχονται από βιοψία όρχεων, σε προηγούμενη αποτυχημένη ή χαμηλή γονιμοποίηση ωαρίων με κλασσικό IVF και όταν πρόκειται να ακολουθήσει Προεμφυτευτικός Γενετικός Έλεγχος (PGT) των εμβρύων

Όπως επισημαίνει η κλινικός εμβρυολόγος MSc, Cert. Clin. Embryol και επιστημονικά υπεύθυνη εργαστηρίου Γέννημα IVF Θεώνη Παστρωμά, στόχος είναι να πετύχουμε το υψηλότερο δυνατό ποσοστό επιτυχίας  για τους ασθενείς μας. Κάθε ζευγάρι είναι ξεχωριστό, με διαφορετικό προφίλ γονιμότητας,  και αντίστοιχα ξεχωριστή πρέπει να είναι και η θεραπευτική προσέγγιση.

Σε συνεργασία με τους γυναικολόγους αναπαραγωγής, σχεδιάζουμε τη θεραπεία του κάθε ζευγαριού σύμφωνα πάντα με το ιστορικό του, λαμβάνοντας υπόψη την παραμικρή λεπτομέρεια!

More info στο @my.embryologist και στο  https://gennima.com/my-embryologist/

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved