Υγεία πάνω από όλα – Οι άντρες έμαθαν να φροντίζουν περισσότερο τον εαυτό τους το 2023

Όλοι οι τρόποι με τους οποίους κάναμε καλό στον εαυτό μας.

Έχουν δίκιο οι γυναίκες που μας κοροϊδεύουν για το manflu. Σε κάθε πυρετό, πόνο σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος και υποψία για οποιαδήποτε εξέταση, δείχνουμε το αληθινό μας πρόσωπο. Η συντριπτική πλειοψηφία των αντρών, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν πήγαινε στους γιατρούς ακόμη και αν τους πλήρωνες. Απείχαν από οποιαδήποτε είδους εξέταση ή γιατρό ακόμη και για το κομμάτι της πρόληψης. Και ευτυχώς τα πράγματα αλλάζουν.

Έρευνα του Movember αποκαλύπτει ότι το 60% των αντρών δεν συζητά πώς νιώθει με κανέναν

 

Ο σημερινός άντρας έχει αφήσει πίσω του τους παράγοντες «τύχη ή ατυχία» και δουλεύει για την επίτευξη της υγείας του. Φέτος στην Ημέρα του Πατέρα,  η ψυχολόγος Βέρα Φερεντούρου μας μίλησε ανοιχτά για την κατάθλιψη και πώς αυτή επηρεάζει τους νέους πατεράδες. Ένα θέμα που μέχρι πρότινος κάποιοι πίστευαν πως ήταν ταμπού ή, ακόμα χειρότερα, πως δεν υφίσταται καν. Οι άντρες έμαθαν και συνεχίζουν να μαθαίνουν, πως η ψυχοθεραπεία είναι για όλους. Είτε είναι single, είτε είναι πατέραδες, είτε ετοιμάζονται να γίνουν, είτε απέχουν πολύ ακόμη από τον όρο οικογένεια, αλλά θέλουν πολύ να δημιουργήσουν μία δική τους. Και ο δρόμος προς την ψυχοθεραπεία είναι ένας σωτήριος δρόμος. Δύσκολος μεν, αλλά πολλά υποσχόμενος για τον κάθε άντρα που παλεύει εκεί έξω να ξεπεράσει τους φόβους και τις αδυναμίες του. Και είναι πάντα πιο εύκολο όταν ξέρεις ότι δεν είσαι μόνος.

Όμως ακόμη και πέρα από το κομμάτι της ψυχοθεραπείας. Τα άλματα για την πρόληψη έχουν κάνει την διαφορά, όπως θίξαμε και φέτος τον Νοέμβριο στο κίνημα Movember και πιο συγκεκριμένα στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη. Δεν είναι πως δεν ξέραμε ότι το 99% των περιπτώσεων είναι θεραπεύσιμες. Είναι ότι πήραμε τη ζωή μας στα χέρια μας και δεν την αφήσαμε στην τύχη. Το ίδιο συμβαίνει στις εξετάσεις για την καρδιά μας, για διαβήτη τύπου Β ή οποιαδήποτε πιο ειδική εξέταση τύπου γαστροσκόπηση. Δεν είναι πως γίναμε φοβικοί. Το αντίθετο. Εκτιμήσαμε ακόμα περισσότερο τη ζωή και τους ανθρώπους που έχουμε γύρω μας. Τους γονείς μας, τα παιδιά μας, τους φίλους μας. Ανθρώπους που θέλουμε να μείνουμε κοντά τους όσο περισσότερο γίνεται και που πρέπει να κάνουμε κάτι γι’ αυτό. Μα πάνω απ’ όλα για εμάς, για τον ίδιο μας τον εαυτό. Εκλάβαμε την εξέταση και την πρόληψη, σαν ένα φυσιολογικό κομμάτι της ζωής μας. Και έτσι θέλουμε να παραμείνει.

Αν λοιπόν θέλουμε να κρατήσουμε κάτι από τον όρο της «αντρικής υγείας», όπως αυτό μπορεί να μεταφραστεί για τον καθένα, είναι το awareness που προκύπτει και που θέλουμε να συνεχίσει να συμβαίνει. Να το μάθουν τα νέα παιδιά ως συνήθεια, να το αρχίσουν οι άντρες που μέχρι σήμερα δεν πρόσεχαν τους εαυτούς τους και -προπαντός- να μην διστάζουν να μιλήσουν. Το ξεκίνημα έγινε και σημασία έχει να συνεχίζει να διαιωνίζεται η πρόληψη. Το αξίζουμε άλλωστε.

Μόνη ελπίδα και ευχή, να συνεχίσουν να προσέχουν οι άντρες ακόμη περισσότερο τον εαυτό τους και στην επόμενη δεκαετία.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved