Τι είναι σημαντικότερο για τον ύπνο από το να κοιμάσαι 8ώρο;

Μήπως η ποιότητα του ύπνου; 

Είναι αλήθεια ότι όσο και να αλλάξει το ανθρώπινο είδος, όσο και να θέλει να ξεφύγει από τη φύση του, δεν θα τα καταφέρει. Κάτι που σημαίνει ότι θέλει να φάει και να κοιμηθεί. Πώς να το κάνουμε; Οπότε μην ξεχνάς ποτέ τη σημασία του ύπνου, που έχει για την ποιότητα της ζωής σου. Ξέρεις το κλασικό αυτό με το οχτάωρο, αλλά δεν είναι μόνο αυτό, είναι και κάτι άλλο πέρα από αυτό που πρέπει να προσέχεις.

Όπως αναφέρει μελέτη που πραγματεύεται το θέμα του ύπνου και τη μακροζωία, η κανονικότητα του ύπνου έχει μεγαλύτερη σημασία από τη διάρκεια, το οποίο σημαίνει το να τηρείς σταθερά ωράρια ύπνου έχει τεράστια σημασία. Όπως προκύπτει από την έρευνα, ο ύπνος έξι ωρών κάθε βράδυ με σταθερό πρόγραμμα σχετιζεται με χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από ότι ο ακανόνιστος ύπνος οκτώ ωρών.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων πάνω από το ένα τρίτο των Αμερικανών υποστηρίζει ότι δεν καταφέρνει να κοιμηθεί 7 έως 9 ώρες, όπως συστήνεται από τους γιατρούς. Σημαντικό είναι ότι το 20% υποστηρίζει ότι σπάνια έχει μπορέσει να ξυπνήσει αισθανόμενο ξεκούραστο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του U.S. News & World Report.

 

 

Νέα μελέτη

Με βάση αυτά που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Sleep, η κανονικότητα του ύπνου παίζει τεράστια σημασία στην καλή υγεία. Όπως προέκυψε, η κανονικότητα του ύπνου φαίνεται ότι μείωσε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 20% έως 48% συγκριτικά με τον ακανόνιστο ύπνο. Ειδικότερα, ο ακανόνιστος ύπνος περιλαμβάνει ασυνεπείς ώρες και on, off στιγμές κατά τη διάρκειά του. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η διάρκεια δεν είναι σημαντική. Εξάλλου, όπως επισημαίνει ο Angus Burns, ερευνητής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και συγγραφέα της μελέτης, οι άνθρωποι με διάρκεια στον ύπνο τους, είχαν τον χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας.

Ωστόσο, είναι σημαντικό ότι ακόμη και ένας σύντομος ύπνος, κάτω από 8 ώρες έχει σχέση με χαμηλότερη θνησιμότητα, αρκεί να είναι συνεπής. Βέβαια, η μελέτη δεν αξιολόγησε τις επιπτώσεις για την υγεία σε όσους κοιμούνται πολύ λίγες ώρες. Είναι πιθανό ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο από τρεις με τέσσερις ώρες κάθε βράδυ, έστω και με συνέπεια μπορεί να έχουν στην υγεία τους σε σχέση με τους υπόλοιπους που κινούνται κανονικά. 

Τέλος σε μία ακόμη μελέτη του 2023 που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό QJM, οι ερευνητές εξέτασαν μετρήσεις όπως το πόσο συχνά οι άνθρωποι είχαν πρόβλημα να κοιμηθούν και αν χρησιμοποιούσαν φάρμακα για τον ύπνο. Εκεί που κατέληξαν ήταν ότι οι πιο υγιείς άνθρωποι χωρίς δυσκολίες στον ύπνο είχαν προσδόκιμο ζωής 4,7 χρόνια και 2,4 χρόνια περισσότερο από εκείνους με τις χειρότερες συνήθειες ύπνου, για τους άνδρες και τις γυναίκες αντίστοιχα.

 

 ©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved