8 φυσικοί τρόποι για καλύτερη μνήμη

Το μυαλό σου μπορεί να εκπαιδευτεί με τις κατάλληλες μεθόδους και το σωστό «καύσιμο»

Είναι κάποιοι άνθρωποι που από την φύση τους έχουν μνήμη ελέφαντα και άλλοι που έχουν μνήμη χρυσόψαρου. Σε όποια κατηγορία και να ανήκεις, αν θεωρείς πως η μνήμη σου χρειάζεται λίγο βελτίωση τότε να ξέρεις ότι είσαι στο κατάλληλο άρθρο. Μπορείς να εφαρμόσεις μερικές πρακτικές για να θυμάσαι τα πράγματα λίγο καλύτερα. Το μυαλό θέλει και αυτό τη δική του «γυμναστική» όπως ακριβώς συμβαίνει και με το σώμα. Παρακάτω θα βρεις μερικές συμβουλές, που θα βοηθήσουν τη μνήμη σου να μείνει σε καλή κατάσταση, καθώς μεγαλώνεις.

Ο μόνος τρόπος για να αποκτήσεις φωτογραφική μνήμη

1. Μουσική. Ναι, μπορείς να ξεκινήσεις ένα μουσικό όργανο ή να γίνεις μέλος μιας χορωδίας. Η εκμάθηση νέων και πολύπλοκων δεξιοτήτων είναι ευεργετική για τη μνήμη.

2. Μαθηματικά. Πάρε χαρτί και μολύβι ή την αριθμομηχανή και κάνε πράξεις. Μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Advances in Experimental Medicine and Biology το 2021, έδειξε ότι η επίλυση μαθηματικών προβλημάτων έχει θετική επίδραση στον εγκέφαλο. Θα σου δώσω ένα παράδειγμα εδώ, υπολόγισε τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ και θα έχεις σίγουρα αποτελέσματα.

3. Μαθήματα μαγειρικής. Και αν μαγειρεύεις, ήδη, ξεκίνα να κάνεις νέες κουζίνες. Η μαγειρική χρησιμοποιεί όλες μας τις αισθήσεις - όσφρηση, αφή, όραση, γεύση ακόμη και την ακοή (κάποιες φορές) - που αποτελούν διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου. Είναι μία δεξιότητα και σίγουρα θα βοηθήσει στο να έχεις καλύτερη μνήμη.

 

 

4. Μάθε μια ξένη γλώσσα. Φυσικά, φυσικά! Αυτό είναι ό,τι καλύτερο. Η ακρόαση και η ακοή που εμπλέκονται στην εκμάθηση μιας νέας γλώσσας διεγείρουν τον εγκέφαλο. Επιπλέον, το να είσαι δίγλωσσος συσχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, όπως φαίνεται σε μέλετη που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο του 2020 στο Psychonomic Bulletin & Review.

5. Κάνε challenge τους γευστικούς σου κάλυκες. Όταν τρως, προσπάθησε να προσδιορίσεις μεμονωμένα συστατικά από το γεύμα σου, συμπεριλαμβανομένων των βοτάνων και των μπαχαρικών.

6. Μάθε ένα νέο άθλημα. Ξεκίνησε ένα νέο άθλημα. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Psychology τον Δεκέμβριο του 2019 ανέφερε ότι η ενίσχυση της ισορροπίας, της δύναμης και της αερόβιας άσκησης- δηλαδή, της ικανότητας του σώματός σας να χρησιμοποιεί οξυγόνο για ενέργεια - μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του εγκεφάλου μας, καθώς μεγαλώνουμε.

7. Ύπνος. Πρέπει να κοιμάσαι καλά, και δεκαπεντάχρονος να είσαι πρέπει να ξεκουράζεσαι. Σκέψου πως ακόμη και όταν έδινες εξετάσεις, έπρεπε να κοιμάσαι καλά για να μπορείς να απορροφάς τις νέες πληροφορίες.

8. Διατροφή. Πάντα παίζει ρόλο η διατροφή μας, καθώς υπάρχουν κάποιες τροφές όπως οι σαρδέλες και τα καρύδια που βοηθούν στο να έχεις καλύτερη μνήμη.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved